Boj o NanoSIM se odkládá na konec dubna

Výrobci si zřejmě myslí, že hrátkami s MicroSIM nenadělali dostatek škody a přemýšlí o (o pár milimetrů menší) NanoSIM kartě.

iPhone 4 přinesl novinku – menší kartu zvanou MicroSIM. Apple tak ještě těsněji připoutal uživatele ke svým telefonům, návrat ke standardní SIM a přechod k jiné značce se o trochu zkomplikoval. V průběhu posledních dvou let šli ostatní výrobci špičkových smartphonů tomuto trendu naproti – také oni představili přístroje pracující s MicroSIM – prvně se k Applu přidala Nokia, později i Sony a HTC.

Tahle strategie Applu tedy moc nezabrala, přesto se ji pokouší zopakovat a chce prosadit ještě menší kartu, tentokrát se jí bude říkat NanoSIM. Apple to tentokrát zkouší oficiální cestou a svůj návrh předložil Evropskému institutu telekomunikačních standardů (ETIS) se chystá hlasování.

To pochopitelně vyvolalo ostrou reakci ostatních výrobců – jmenovitě to jsou Nokia, RIM (BlackBerry) a Motorola. Návrh Applu je značně konkrétní a specifikuje, že se NanoSIM do telefonu vkládá pomocí zásuvky, „šuplíčku“ – tedy tak, jak to dnes Apple praktikuje s MicroSIM. Opoziční návrh je v tomto ohledu liberálnější a kartu je možné doručit k příslušným konektorům různými způsoby.

Nokii a spol. se návrh Applu nelíbí, protože ovlivňuje konstrukci a vnější vzhled telefonů. Apple pochopitelně nechce přistoupit na konkurenční návrh. Obě strany ke svým návrhům drží příslušné patenty. Apple je ochotný licence poskytnout zdarma, Nokia tak ochotná není. To je také důvodem odkladu zmíněného už v nadpisu. Rozhodnutí mělo padnout už v průběhu tohoto týdne, hlasování však bylo odloženo o 30 dní, tedy na konec dubna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple drží patent na „šuplíček“ pro NanoSIM

Ať už tahle kauza dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Kvůli strategickým, patentovým a ekonomickým zájmům výrobců se budou uživatelé potýkat se zmatkem, který nadělají tři velikosti jedné SIM karty. Benefit pro uživatele? Nula, nic. Článek tak zakončím vzkazem pro výrobce a obzvláště pro Apple: „To vám tedy pěkně děkujeme!“

Klepněte pro větší obrázek 
Je to hloupé a těžko uvěřitelné, ale je to tak. SIM, MicroSIM a NanoSIM se liší pouze velikostí plastových okrajů. Čip je stále tentýž
Diskuze (81) Další článek: První čtvrtletí u HTC: 35% propad. Pomůže nová řada One?

Témata článku: Apple, Blackberry, Nokia, , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Nano, Plastový okraj, Boj, Konec dubna, Příslušný konektor, Vnější vzhled, Nano S, Konkurenční návrh, Konec