Bosch ukazuje, kam se poděla virtuální realita. Ford v ní bude školit servisní techniky

Firmy Ford a Bosch představily výukový systém založený na virtuální realitě, který naučí techniky pracovat s novým elektromobilem Mustang Mach-E, aniž by s ním fyzicky přišli do kontaktu. V první fázi jsou k dispozici lekce pro diagnostiku a servis vysokonapěťového systémem vozidla, vyjmutí a instalace trakční baterie, a postupně budou přibývat další.

Přínos pro Ford je zásadní snížení nákladů a údajně také vyšší kvalita školení. Potřebný hardware ani vývoj softwaru pochopitelně nejsou zdarma, ale v dlouhodobém horizontu mají být náklady násobně níže, než při klasickém procesu, kdy technici cestují za školitelem. V takovém případě firma platí cestu, ubytování, školitele a náhradní pracovní sílu na původním pracovišti. Navíc se při takovém intenzivním programu na servisního technika valí halda informací, kterou je obtížné pojmout.

Školící model zahrnující virtuální realitu je možné aplikovat i na původním pracovišti, kromě brýlí stačí připojení k internetu. Masu informací lze rozložit do několika dní třeba po hodinových blocích, což zásadně napomáhá lepší adopci nových dovedností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prvním vozem, který budou servisní technici poznávat ve virtuální realitě, je elektromobil Mustang Mach-E

Systém dodal Bosch, brýle jsou běžná produkční verze Oculus Quest, software vyvíjí společnost PIXO VR. Pro představu, jak názorná taková výuka ve virtuálním prostředí může být, se podívejte na následující video (případně další z firemního kanálu). Ford je první automobilka, která tento výukový koncept aplikuje do praxe.

Nedávno jsme se v Týdnu mobilně zamýšleli nad tím, kam se poděla virtuální realita. Z mobilů zcela zmizela, ve hrách má k mainstreamu daleko, ale zdá se, že ve firemním prostředí se prosazuje čím dál více.

Diskuze (2) Další článek: Skládačky krytů zbavené. Jak se liší vnitřnosti Galaxy Z Flip a Motoroly Razr?

Témata článku: , , , , Realita, Servisní technika, Internet, Technik, Servisní technik, Oculus quest, Úkaz, F +, Ford, Technika, Školitel