Britové se rozhodli: Huawei může dodávat 5G zařízení, do jádra sítě ho ale nepustí

Ve Velké Británii dnes padlo důležité rozhodnutí, které se může stát modelovým řešením i pro další evropské země. Čínská společnost Huawei může dodávat zařízení pro výstavbu 5G sítí operátorům ve Spojeném království, nebude ale vpuštěna do kritických částí sítě, jako je jádro.

Rozhodnutí je výsledkem jednání mezi premiérem Borisem Johnsonem a britskou Radou národní bezpečnosti (NSC). Jméno Huawei na zasedání sice konkrétně nepadlo, ale čínská firma spadá do kategorie „vysoce rizikových výrobců“, kterých se nařízení týká.

Omezené dodávky a pouze menší část zakázek

Zapojení rizikových firem smí být pouze v neklíčových částech infrastruktury a dodávky nesmí překročit 35 % rozsahu dané sítě. I to je pro Huawei příznivá zpráva, neboť firmě hrozilo, že bude z dodávek zcela vyloučena a nebude moci dodávat ani radiové části sítě. Viceprezident Huawei Victor Zhang k tomu uvedl:

„Společnost Huawei vítá krok britské vlády, díky kterému můžeme nadále pracovat s našimi zákazníky a udržet správný směr zavádění sítí 5G. Toto rozhodnutí založené na faktech povede k pokročilejší, bezpečnější a více nákladově efektivní telekomunikační infrastruktuře připravené na budoucnost. Spojené království tak získá přístup k nejlepším technologiím na trhu a zajistí konkurenční tržní prostředí.“

V praxi tak na stavbě každé 5G sítě bude pravděpodobně pracovat hned několik dodavatelů, jejichž vzájemnou kontrolou by se měla eliminovat bezpečnostní rizika. „Souhlasíme s tím, že rozmanitý dodavatelský trh a spravedlivá hospodářská soutěž jsou zásadní pro spolehlivost a inovaci sítě, jakož i pro záruku pro naše zákazníky, že mají přístup k nejlepší možné technologii,“ dodal Zhang.

Rozhodnutí Johnsona o tom, že se Huawei může podílet na výstavbě 5G sítí, může zažehnout konflikt mezi Velkou Británií a Spojenými státy. Ty dlouhodobě tlačí na svého spojence, aby čínskou firmu ze všech dodávek souvisejících s 5G zcela vyloučil, podobně jako to udělali Američané, Australané nebo Japonci.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (51) Další článek: Proč všechny iPhony ukazují čas 9:41 a co to má společného s Jobsem?

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Konflikt, Zavádění, Spojené království, Japonec, Velká Británie, Boris Johnson, VPU, Síť, Australan, Dodávka, Jádro, Břit, Čínská firma, Část sítě