Bude EDGE lepší než CDMA?

Podívejme se na celou věc čistě uživatelsky, služba EDGE nabídne více možností než CDMA alias mobilní ADSL. Bude však pomalejší a T-Mobile není v Česku jediný, kdo ji může spustit.

Eurotel spustil na začátku srpna dlouho očekávanou internetovou službu CDMA, T-Mobile okamžitě zareagoval zprávou, ve které oznámil pilotní provoz a chystané komerční spuštění technologie EDGE, což je rychlejší GPRS a taky odpověď na nabídku Eurotelu. Obě služby si budou svým způsobem konkurovat, ačkoli se jejich možnosti dosti liší. Technické srovnání CDMA a EDGE jsme vám přinesli minulý týden, dnes si řekneme, jak se tyto služby odlišují po stránce uživatelské.

S CDMA pouze na internet

Když se někdo zajímá o možnost připojení k internetu, zajímá ho především rychlost a cena. Důležitý je pro nás ovšem i způsob použití. Pokud by službu podobnou CDMA nepředstavil jeden z našich mobilních operátorů, ale nějaká jiná společnost, pravděpodobně bychom o ni na MobilManii ani nepsali. Můžete sice namítat, že je "mobilní", to je ovšem asi tak všechno, co má s Eurotelem a vůbec s mobily společného - snad ještě to, že běží na mobilní síti 3G.

CDMA je totiž ryze datová síť a funguje tak pouze jako prostředek k internetovému připojení přes modem z osobního počítače. Tedy obdobně jako třeba ADSL jen s tím rozdílem, že modem není vázan na pevnou linku, ale na mobilní síť, tudíž ho můžete přenášet. Omezeni jste pouze signálem. Služba je určena čistě a pouze jen na to, aby se jejím prostřednictvím uživatelé připojili k internetu. Nesmíme samozřejmě opomenout její neomezený provoz a zajímavé výsledky vzhledem k poměru rychlost/cena/mobilita. Tím ale veškerá podobnost s EDGE končí.

EDGE = rychlejší GPRS

Jak jistě víte, EDGE (2,75G) nabízí vysokorychlostí přenosy formou několika změn v rádiové části GSM/GPRS sítě. Laicky řečeno jde o rychlejší GPRS a taky tak funguje, jen nabízí větší počet kódovacích schémat, což znamená vyšší rychlost než u GPRS. Účtovat se bude jako u GPRS za objem přenesených dat, tedy do doby než operátor nabídne neomezený paušál. Velkou a hlavní výhodou je oproti CDMA použití přímo v mobilním telefonu, který však musí EDGE podporovat. To znamená, že si u operátora nemusíte objednávat další zařízení a platit zvlášť za internet (jako u CDMA), EDGE můžete používat přímo s mobilem a platit společně s hovory.

Připojení k internetu funguje stejně jako u GPRS, přes infraport, kabel nebo Bluetooth se spojíte se svým PC a vesele datujete. Nemusíte tak s sebou nosit externí modem od CDMA. Technologii EDGE však můžete kromě plnohodnotného internetu využít také u e-mailového či wapového prohlížeče, při posílání MMS zpráv, při hraní multiplayer her nebo s technologií Push to talk, kdy telefon funguje jako vysílačka. Technologie EDGE je oproti CDMA uživatelsky a také marketingově o mnoho zajímavější, operátor na ni může nabalit spustu dalších služeb - zkrátka stejně jako u GPRS, jen je všechno o řád rychlejší.

EDGE bohužel nepodporuje každý mobilní telefon, zatím je to několik mobilů od Nokie, Motoroly a Sony Ericssonu. Žádný z významných výrobců se však k EDGE neobrací zády, proto můžeme očekávat, že do budoucna bude EDGE podporovat téměř každý nový telefon. Další otázkou je rychlost. Zatímco CDMA nabízí prakticky 200 - 800 kbps, rychlost EDGE se bude v reálném provozu pohybovat mezi 80 - 200 kbps. Zkušenosti ze Slovenska, kde již EDGE běží, to potvrzují. CDMA je zkrátka určeno pro trvalé a spíše domácí připojení k internetu, EDGE je pro uživatele, kteří využijí nabízenou přenosovou rychlost u více služeb a hodně cestují.

Kdo u nás slízne smetanu?

Když se podíváme na český trh, kde operují tři mobilní operátoři, prozatimní výhodu má Eurotel s náskokem, který si vytvořil prostřednictvím CDMA. Může se zdát, že EDGE je z celkového pohledu pro typického uživatele mobilního operátora výhodnější, a to pro svou univerzálnost. CDMA v tuto chvíli berme pouze jako mobilní variantu ADSL.

Ačkoli T-Mobile chystá EDGE, jeho globální strategie věří spíše UMTS, EDGE je pouhým místním výstřelkem, která má zabrzdit CDMA Eurotelu, když to jinak nejde. Eurotel ovšem rovněž testuje EDGE a je možné, že ho dokáže spustit stejně rychle jako T-Mobile. Proto zůstane opět několik měsíců vepředu, co se týče datových služeb.

Diskuze (36) Další článek: Můj mobil: Siemens M55

Témata článku: , , , , , , , #cd, Lep, Edge +,