Bude Nokia vyrábět miniaturní notebooky?

Zadržte zívnutí, nejde o „zase jeden další, stále stejný“ kapesní počítač. Nokia možná oživí tradici malinkých počítačů s klávesnicí, na které se dá normálně psát. Pokud vás napadá slovo Psion, možná nejste daleko od pravdy.

Podle zatím oficiálně nepotvrzených zpráv pracuje Nokia na vývoji řady přenosných počítačů. Byly by poháněny operačním systémem Symbian Series 60, které Nokia i někteří další výrobci využívají v některých modelech chytrých telefonů. Tradiční kapesní počítače – takové ty, co držíte v dlani jako zrcadélko a čmáráte po nich perem – si vedou setrvale dosti špatně a pokud by se Nokia rozhodla jít právě tímto směrem, zvolila by si zřejmě nejhorší možnou cestu. Nápad vyrábět místo toho jakýsi pidinotebook se schopnostmi mobilu ale zní mnohem zajímavěji; po jiném inovativním výrobku N-Gage, kterému stále předpovídáme velice trnitou cestu k úspěchu, má zde Nokia větší šanci.

Nápad samozřejmě není nový: malinké počítače s klávesnicí, na které se dalo téměř normálně psát všemi deseti, vyráběl především britský Psion, který s nimi pod značkou Teklogix svým způsobem stále pokračuje. Obsazuje s nimi ale hlavně tržní niku drsných pracovních prostředí, tj. s vysokými nároky na mechanickou, teplotní, vlhkostní i jinou odolnost. Psiony byly i u nás kdysi „výsadou těch, kteří znají“. Znám málo českých geeků, kteří by kdysi nějakého Psiona nevlastnili a dodnes při vzpomínce nezavzdychali nad tím, co tyto pozoruhodné přístroje ve své době všechno dovedly. (Patřím mezi ně taky. Ach, ach.)

Vy opravdu neznáte Psiony? To si potom musíte přečíst tento a tento článek.

Protože Nokia není Psion

To, že se zde objevují slova Psion a Nokia v těsné souvislosti, není vůbec náhodné. Nokia a Psion (spolu s dalšími) zakládali Symbian; Nokia údajně chtěla firmu Psion loni odkoupit, ale nepovedlo se jí to. Nyní, pokud se ovšem zvěst potvrdí, už tušíme proč: neboť chystané pidipočítače od Nokie budou zřejmě vypadat velmi podobně jako dnešní Psiony. Klíčovou vlastností a důvodem, proč si takový přístroj koupit, je právě klávesnice (spolu s rozumně velkým displejem). Takovýto stroj se totiž dá používat skoro jako normální počítač, pokud máte běžné nároky: kancelářský software, web, e-mail. Protože tento mikropočítač bude zvládat i bezdrátovou komunikace (GPRS ad.), je zde další důvod k jeho existenci.

Jistě je nasnadě myšlenka, proč by se to mělo povést Nokii, když se to nepovedlo Psionu, který se o úspěch s podobnými přístroji snaží už patnáct let. Protože Nokia není Psion. Důvod, proč Psion v podstatě neuspěl – sice nezahynul, ale skryl se v malém tržním výklenku a nevylézá odsud – spočívá v tom, že šlo jednak o příliš malou a nebohatou firmu, která si nemohla dovolit zaplavit svět reklamou na své výrobky, a jednak šlo o společnost s velmi, řekněme, specifickým (britským?) přístupem k dělání byznysu. Psion se vždy pozicoval trošku jako Rolls-Royce světa kapesních počítačů: „Máme poměrně drahé přístroje a pokud je tedy tak moc chcete, tak vám je možná dovolíme si je koupit. Postavte se támhle do fronty, bude to trochu trvat.“. Nokia představuje opak: skvělý marketing, dnes vybudované jméno, které zná každá hospodyňka i profesor, obchodní kanály po celém světě.

Příliš mnoho otázek

Jak se ale u Nokie v poslední době ukazuje, nemalým úskalím pro firmu je technický návrh přístrojů – vrcholem je právě „neovladatelná“ N-Gage. Vytvoření pidinotebooku vypadá velice snadno v náčrtku na listu papíru, ale realita staví záludné překážky. Jaká velikost klávesnice je právě tak akorát, ani malá, ani velká? Jakého tvaru, formy, zdvihu, prohnutí atd. mají být klávesy na maličké klávesnici, aby se s nimi dalo pracovat pohodlně, intuitivně bez dívání? Jaké mají být další (funkční) klávesy, co mají umět? Kolik je rozumná výdrž na baterie s ohledem na hmotnost přístroje? Jaká musí být mechanická odolnost, zejména při častém rozklápění a zaklápění přístroje? Kde je „sweet spot“ pro cenu přístroje? A tak dále, a tak dále.

Zatím se totiž zdá, že z mnoha pokusů – včetně těch obskurních – se zatím nikomu nepodařilo vyrobit takový přístroj, který by měl všech pět P pohromadě a ve skvostném provedení. Koneckonců, i ten starý dobrý Psion byl spíše technickým zázrakem, se kterým se skoro dalo i pracovat. A to k úspěchu nestačilo.

Diskuze (18) Další článek: Crash test odolných mobilů: fotogalerie (doplněno)

Témata článku: Nokia, , Nokia N-Gage, Rolls Royce, Note, Mini +, Rozumná výdrž, Normální počítač, Notebook, Mini, Rolls-Royce, Vysoký nárok, Min