Budete mít jasno: na web nebo na wap?

Také občas míváte problémy s volbou správného datového profilu a snažíte se wapovou stránku otevřít přes webové připojení? Poradíme, jak takovým situacím předcházet. Víte, jaké jsou vůbec cenové a funkční rozdíly mezi těmito dvěma službami? Které připojení se vyplatí více?

Zkušenější uživatelé již možná v minulosti, méně zkušení se ale třeba právě v teď setkávají s problémem při prohlížení webu nebo wapových stránek z mobilního telefonu. S jedním datovým profilem se nedostanou k některým informacím, ten druhý je ale zase často drahý. Tento problém jistě postihl každého, kdo se někdy pokoušel okusit chuť mobilního internetu. Ačkoli jsou protokoly používané pro internet a wap dosti podobné, najdou se zásadní rozdíly. A o těch nejdůležitějších si nyní něco málo povíme.

Obecně

Internetové i wapové stránky se na mobilních telefonech zobrazují ve stejném prohlížeči. Základní rozdíl, který je znatelný hned na první pohled, jsou cílová zařízení. Zatímco wap je technologie určená výhradně pro mobilní telefony, web svojí bohatou strukturou zapadá spíše do škatulky určené pro počítače.

V čem se tyto protokoly liší? Protože jde spíše o základní informace, nebudeme zacházet do přílišných detailů. Wap (Wireless Application Protocol) vyniká především jednoduchostí a nižšími nároky na přenášená data. V dobách dávno minulých, kdy už klasické služby mobilního telefonu nedostačovaly a lidé si díky rozvoji internetu žádali více, vznikl protokol speciálně pro mobilní telefony a kapesní počítače. Protože prohlížeče byly jednoduché (ani v dnešních dobách nejsou na nikterak vysoké úrovni), stačila podpora opravdu základních prvků, jakými jsou odkazy, obrázky, formuláře nebo jednodušší skripty. Až s novou verzí wap 2.0 přibyla podpora některých pokročilých prvků jako jsou kaskádové styly (CSS) nebo bezpečnostní protokoly.

Na rozdíl od wapového prohlížeče, který je dnes běžnou součástí všech mobilních telefonů, internet v mobilu ještě takovou samozřejmostí není. Internetové prohlížeče musí být přizpůsobeny pro náročnější webové prezentace vytvořené spíše pro klasické počítačové prohlížeče. Součástí takového prohlížeče pak často bývá technologie, která dokáže stránku přizpůsobit malému mobilnímu displeji. Nejde však jen o design, ale celkovou funkčnost. Dnešní internet je plný nejrůznějších skriptovacích jazyků a je proto třeba, aby byl pro prohlížení těchto prvků přizpůsoben i prohlížeč v mobilu. Proto jsou požadavky na webové prohlížeče o mnoho vyšší. Ještě dodám, že komunikační protokol pro internetová připojení se označuje jako HTTP (Hypertext Transfer Protocol).

Zásadní rozdíly mezi připojením na web a wap jsou samozřejmě ve způsobu, jakým daná služba funguje. Odešle-li prohlížeč konkrétní data, tato data putují nejdříve na bránu (gateway). Brána následně zpracovává informace ze strany internetu a předává je opět ve srozumitelné podobě prohlížeči. Ale už i komunikace mezi klientem a bránou je u těchto dvou způsobů rozdílná. Neshody jsou i ve formátu přenášených dat: zatímco web pracuje s formátem HTML, wap s formátem WML. K opravdu nejzásadnějším rozdílům však patří dnes už jednou zmiňované možnosti prohlížeče.

Jak ale poznat, že je daná adresa určena pro wap? Jednoduše. Zatímco u webových stránek většinou následují za názvem protokolu písmena WWW zkracující anglické sousloví World Wide Web, u wapu bývají stránky uvedeny písmeny wap (např. wap.mobilmania.cz), případně je tato zkratka za adresou (www.adresa.cz/wap).

Jednotlivá připojení bychom následně mohli ještě rozdělit podle toho, jsou-li účtována za jednotku času nebo podle objemu přenesených dat. Protože se dnes vytáčený internet a wap již pomalu vytrácí, rozhodnul jsem se je vynechat. Uváděné ceny proto platí pro připojení pomocí GPRS (popř. EDGE).

Nastavení wapu pro jednotlivé operátory najdete v tomto článku. Následující tabulka vám pomůže nastavit mobilní internet.

operátor Eurotel Oskar T-Mobile
jméno profilu eurotel internet oskar internet t-mobile internet
autentizace normální normální normální
domácí stránka
nosič dat GPRS GPRS GPRS
APN - paušály internet internet internet.t-mobile.cz
APN - předplacenky gointernet ointernet internet.t-mobile.cz

Ceny

Dalším nepřehlédnutelným rozdílem je cena. Je zřejmé, že cena wapu se bude pohybovat trochu výše než cena klasického internetu. Kdyby byly ceny totožné, nastala by jedna nebo druhá krajní situace. V případě prvním, cen srovnaných na vyšší hranici, by se účtování internetu kvůli datové náročnosti posunulo na samý okraj únosnosti a služba by velice rychle zanikla. Přesně opačným pólem je srovnání cen na nižší úroveň. V tomto případě by byl wap doslova zadarmo a operátorům by se jeho provoz jednoduše nevyplatil.

operátor Eurotel Oskar T-Mobile
wap (Kč/kB)      
paušály 0,70 (ET Live! - 0,30) 0,48 0,595
předplacenky 0,70 (ET Live! - 0,30) 0,68 0,714
internet (Kč/kB)      
paušály 0,036 0,06 0,071
předplacenky 0,06 (+ 0,60 / hod.) 0,06 0,083
účtovací jednotka 1 kB 1 kB 5 kB

V současné době má většina našich operátorů více datových tarifů tak, aby si zákazník mohl vybrat ten nejvhodnější pro svoje potřeby. Pro získání kompletních ceníků s podmínkami poskytování služeb a speciálními nabídkami navštivte domácí stránky našich operátorů. Pokud jste narazili na problém s datovými tarify Eurotel, které se většina zákazníků raději ani nesnaží pochopit, pak se nezbytné doplňující informace dozvíte zde.

Nebojte se dat

Ačkoli jsou mobilní data pro mnohé uživatele ještě tabu, postupu doby se nelze ubránit. Telefon je sice stále primárně určen především pro hlas, data se ale stávají jeho nedílnou součástí a za pár let už budou naprostou samozřejmostí pro většinu mobilních uživatelů. Buďte tedy na tuto dobu připraveni.

Diskuze (25) Další článek: Jak klesají ceny: Motorola

Témata článku: , , Jas, Mít, Jasno, Web, Nejzásadnější rozdíl, WAP, Dnešní internet, Opačný pól