Budoucnost mobilů je trojrozměrná a čtyřjádrová

Od výrobců mobilů už víme, jak bude trh se smartphony vypadat v roce 2011. To výrobci procesorů naznačili, co nás čeká v roce 2012!

Čtyři z pěti největších výrobců mobilních procesorů přímo na kongresu MWC nebo v období kolem něj představili čipsety s procesory nové generace, které začnou smartphony a tablety využívat později v tomto roce, nebo spíše v letech 2012 a 2013. Pouze Samsung žije přítomností a procesor Exynos 4210, který těsně před MWC představil, rovnou využil ve své nové vlajkové lodi Galaxy S II, kterou začne prodávat ještě do poloviny letošního roku. Všichni výrobci procesorů se předháněli v prohlášeních o několikanásobném výkonu oproti dřívějšku a o několikanásobně nižší spotřebě energie.

Texas Instruments OMAP 5430

LG představilo na MWC první smartphone s čipovou sadou Texas Instruments OMAP 4430. Samotný Texas Instruments při té příležitosti uvedl další generaci tohoto čipsetu, OMAP 5430. Bude využívat dvě jádra typu ARM Cortex-A15 pro náročné úkony (každé taktované až na 2 GHz) a dvě energeticky úsporná jádra typu ARM Cortex-M4 pro běžné operace. Celkově budou mít čipové sady OMAP5 2-3× vyšší výpočetní výkon než OMAP4 a díky grafickému čipu PoverVR SGX544 až 5× vyšší grafický výkon oproti čipu SGX540.

Klepněte pro větší obrázek

V čem je nový čipset lepší konkrétně? Zatímco LG Optimus 3D se současnou generací zvládne natáčet 2D video v rozlišení 1080p při 24 snímcích za sekundu, OMAP5 to zvládne při 60 snímcích. U 3D videa si se současným LG Optimus 3D musíte vystačit s rozlišením 720p, za rok to s novým procesorem může být 1080p. Nový hardware dovede také zpracovat až 24megapixelové statické snímky. Procesory řady OMAP5 budou vyrobeny 28nm procesem.

Qualcomm MSM8930, MSM8960 a APQ8064

Qualcomm v posledních dnech představil hned tři nové čipové sady. Všechny mají novou generaci jader Scorpion, které jsou 2,5× výkonnější než ty současné a mohou bý taktované až na 2,5 GHz. Dvě z nových sad v sobě vedle běžných modulů pro komunikaci v GSM a WCDMA mají také integrovaný LTE modem a všechny podporují NFC a stereoskopické 3D video. Výrobní proces není znám, výrobce uvádí jen "65% úsporu energie".

MSM8930 je sada s jednojádrovým procesorem a grafickým čipem Adreno 305, MSM8960 má dvě jádra a grafickou kartou Adreno 225 a konečně APQ8064 nabízí pro obsluhu systému čtyři jádra Scorpion nové generace a pro vykreslování grafiky čip Adreno 320. Poslední jmenovaná sada je určena zejména pro tablety a nemá v sobě integrovaný žádný telefonní modul. Lze ale kombinovat z čipy řady MDM od Qualcommu, které konektivitu obstarají. Na co konkrétně stačí jednotlivé grafické čipy Adreno, výrobce neuvádí, tvrdí jen, že Adreno 320 bude 15× výkonnější než Adreno 130, použité například v modelu HTC Touch HD.

Nvidia Tegra 3 Kal-El

Zatímco výše zmíněné procesory jsou hudbou velmi vzdálené budoucnosti, tedy let 2012 a 2013, přístroje s Nvidií Tegra 3 by se podle slov jejího výrobce mohly dostat na trh už letos v létě a vzhledem k tomu, že jde o čipovou sadu se čtyřjádrovým procesorem, šlo by hlavně o tablety. Každé jádro je typu ARM Cortex-A9. Procesor je pochopitelně výkonnější než Tegra 2 (konkrétně pětkrát) a dokonce je také prý výkonnější než počítačový Intel Core 2 Duo založený na architektuře x86-64. Měl by stačit na 12 hodin přehrávání HD videa. Poradí si dokonce i s rozlišením 1440p (2 560 × 1 440), známým také pod označením Quad HD, jak ukazuje následující video:

Marvell PXA978

Procesory Marvell se v současné době nejčastěji objevují v komunikátorech Blackberry. Většina těch aktuálních používá procesor Marvell PXA930 taktovaný na 624 MHz a vyrobený 65nm technologií. Novinka Marvell PXA978 půjde taktovat až na frekvenci 1 200 MHz a proces výroby bude mít 40nanometrovou přesnost (platí čím méně, tím lépe). Telefony s touto čipovou sadou budou umět pracovat s Full HD videem (1080p), k čemuž mají současná Blackberry daleko. Unikátní vlastností PXA978 bude kombinace modulu WCDMA pro naše telefonní sítě třetí generace a modulu TD-SCDMA pro jejich čínskou obdobu. Marvell také prezentoval software Kinoma, jakousi nadstavbu nad Androidem:

Intel Medfield

Intel nevyrábí žádné telefony a dokonce dosud neměl ani žádné procesory, které by byly v mobilech rozšířeny (alespoň ne od doby, kdy výrobu mobilních procesorů prodal Marvellu). To se ale asi brzy změní. Na MWC totiž prezentoval procesor Intel Medfield s výrobním procesem 32 nm (nástupce nepříliš úspěšného Moorestown) a prototyp smartphonu, který tento procesor využívá. Viceprezident společnosti, který tyto produkty prezentoval, nemluvil ani tak o výkonu procesoru, jako hlavně o zaměření na vysokou úsporu energie. Mobily s procesorem Medfield mají podle něj mít nejdelší výdrž ze všech. Medfield bude určen pro vlastní platformu Intelu, tedy MeeGo, ale i pro Android. Přístroje samotné představeny nebyly, měly by se ale začít vyrábět někdy v letošním roce.

Klepněte pro větší obrázek
Souvislost počítačových procesorů Atom a Moorestown/Medifeld pro smartphony
Diskuze (50) Další článek: Sonim XP3300 Force bude nejodolnější mobil na světě

Témata článku: , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, LG Optimus, LG Optimus 3D, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Budoucnost, Integrovaný LTE, MOBI, Nejdelší výdrž, Mobil