Byl jednou jeden Oskar: od zrození do skonání

Když byly 12. července 1999 zveřejněny informace o výběrovém řízení na licenci pro třetího mobilního operátora, neměl nikdo o Oskarovi ani ponětí. Za necelých šest let jsme si na něj zvykli a pro mnohé se stal tento mobilní operátor blízkým kamarádem. V tichém zármutku pojďme vzpomenout jeho životní cestu.
Kapitoly článku

Raketové začátky

Společnost Český Mobil, která byla založena 12. července 1999 kanadskou společností TIW a Investiční a Poštovní banka, zvítězila 29. září 1999 v tendru na licenci pro provozování mobilní sítě GSM. Úspěch Českého Mobilu svým podpisem ještě 8. října 1999 potvrdil tehdejší ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám a společnost se tak mohla pustit do budování své sítě. Šlo jí to poměrně rychle, protože za tři měsíce po udělení licence oznámila pokrytí 42 procent populace. Ještě zbývalo vymyslet obchodní jméno, pod kterým bude síť prezentována. Protože se Český Mobil chtěl již od počátku od ostatních operátorů odlišovat, zvolil jednoduché ale líbivé jméno Oskar. To bylo veřejnosti poprvé představeno 25. ledna 2000 a první zájemci o novou mobilní síť si v ní mohli zavolat již 1. března 2000, kdy byl spuštěn její komerční provoz.

Oskar se od ostatních dvou operátorů opravdu odlišoval a do českých mobilních luhů a hájů přinesl svěží vítr. Nezapomenutelné byly zejména jeho televizní reklamy na nulový aktivační poplatek, stejnou sazbu do všech sítí po celý den a hodinové hovory z Oskarty za desetikorunu, které uvedl na trh 18. dubna 2000.

Netradiční byl také způsob prodeje. Oskarovy obchody jsme mohli najít pouze v největších městech, velký význam byl přikládán hlavně prodeji po telefonu. S pokrýváním dalších lokalit ČR signálem ale Oskar také nezahálel. 30. června 2000 byl jeho signál dostupný již 88 procentům populace. První velká oslava pak přišla 9. srpna 2000, kdy operátor získal svého stotisícího zákazníka.

Nikdo ale není dokonalý. První Oskarovi zákazníci si stěžovali zejména na problémy ve fakturaci, dlouhé čekací doby na infolince nebo náhlou ztrátu kreditu na Oskartě. Některým také v nabídce chyběly dotované telefony. Nízké ceny za volání a další služby byly ale hlavním důvodem, proč Oskarovi zákazníci přesto rychle přibývali. Za sedm měsíců komerčního provozu jich měl 165 tisíc. Nepěkně se k Oskarovi zachovali zbylí dva operátoři, když za volání do jeho sítě účtovali dvojnásobné částky oproti volání do jiných sítí v ČR. Antimonopolní úřad jim za to později uložil vysoké pokuty.

Se zaváděním nových služeb Oskar také neotálel. 30. října 2000 zahájil komerční provoz wapu a spustil svůj wapový portál, který si zákazníci mohli na internetu personalizovat a jeho nabídku přizpůsobit podle svých potřeb. Nově spuštěná internetová a hlasová samoobsluha si své uživatele také našla poměrně rychle. Oskar byl skutečně úspěšný. Tvrdil, že je jedním z nejrychleji se rozvíjejících třetích mobilních operátorů ve světovém měřítku. A zákazníci se jen hrnuli, na konci roku 2000 jejich počet překročil hranici 300 000 a jako vánoční dárek od operátora dostali hodinové hovory za tři koruny. Rychlost výstavby sítě společnostmi Ericsson a Siemens ani po necelém roce provozu nepolevila, v lednu 2001 se tak operátor chlubil „úplným pokrytím, které nikdo nepřehlédne!“, které ovšem pokrývalo pouze 98 procent populace. I díky tomu se mu podařilo splnit licenční podmínky o celé dva roky dříve.

UMTS nechceme

I v druhém roce svého života spouštěl Oskar nové služby. 17. dubna 2001 byl do provozu uveden mobilní e-mail a tak všichni Oskarovi zákazníci dostali možnost zaregistrovat si e-mailovou adresu ve tvaru jmeno@mujoskar.cz. Od začátku května operátor nabízel novou předvolbu 777 a přivítal ve své síti 400 000. zákazníka. Paušalisté si díky tomu mohli vybrat číslo podle svých představ zdarma. V červnu byly představeny Oskarovy Platby z mobilu, které umožňují dobíjet Oskartu, zaplatit fakturu nebo navýšit volací zálohu. Půlmiliontý zákazník na sebe taky nenechal dlouho čekat. Od Oskara dostal pět hodin volání měsíčně na sedm let zdarma a nový telefon Nokia 6210.

V červnu 2001 se také rozhořela aféra mezi Oskarem a tehdejším Paegasem, který ze své sítě neumožnil volání na nové číslo Oskarovy bezplatné linky. Výpovědi obou operátorů na čí straně je chyba se značně rozcházely, o pár dnů později ale bylo vše urovnáno. Koncem června 2001 byl spuštěn plnohodnotný roaming pro Oskarty. Bohužel byl na principu zpětného volání a textovky šly ze začátku v zahraničí pouze přijímat. V červenci přišly problémy se sítí, která byla hlavně na jižní Moravě často přetížená. V létě pak operátor uvedl akci levných textovek za 77 haléřů. Jistě si vzpomínáte na reklamu bez háčků a čárek „Na hrade Okori?“

Koncem prázdnin přišla změna tarifů, která mimo jiné znamenala nepříjemné zdražení SMS zpráv u tarifů Slyším Vás a Dohoda s Oskarem odeslaných do jiných sítí. V září 2001 jsme pak mohli na volání ušetřit díky nové službě Oskamarádi. Testování technologie GPRS pomocí Oskarových technoidů bylo zahájeno v říjnu 2001 a komerčního provozu se GPRS dočkalo 11. února 2002. Od 15. října 2001 byly také v prodeji vánoční Oskarty, u kterých volání a další služby stály pouze jednu korunu. Oskar se též rozhodl, že se na rozdíl od Eurotelu a Paegasu nezúčastní prvního kola výběrového řízení na licence sítě UMTS.

Za dva roky od komerčního spuštění sítě, měl Oskar na svém kontě již jeden milion zákazníků. Za tuto dobu tak získal dvakrát více zákazníků než konkurence. Od března 2002 se začaly na televizních obrazovkách objevovat reklamní spoty, v nichž byly poprvé vidět také obličeje. Operátor také přišel s novým reklamním sloganem: „Oskar. To dává smysl.“ Koncem dubna Oskar konečně naučil svou předplacenou službu posílat esemesky z roamingu. Oslavy Oskarova miliontého zákazníka začaly v polovině května 2002 a trvaly pět měsíců. Šlo o velkou hru o milion korun pod jménem Oskarneval. Neobešla se ale bez problémů. Po třech dnech byl Oskarův amatérsky udělaný IQ test prolomen. Chyba byla naštěstí brzo opravena a hra mohla pokračovat.


V druhé kapitole budeme pokračovat v Oskarově životopise od května 2002 až do současnosti

Témata článku: , , Nokia 6210 Navigator, Hlasová samoobsluha, Tehdejší ministr, Výherní tarif, Oskar, Dohoda s Oskarem, Oslava, Nevšední telefon,