Bývalí inženýři z Tesly vymysleli úžasné elektrické vozítko. Má obří kola bez os

Bývalí inženýři Tesly a BMW vymysleli novou podobu tzv. kolonožky. Tento „Segway bez řídítek“ dostal jméno UrmO a je unikátní zejména svou konstrukcí. Jednoduše jej lze složit a přenášet v ruce. Celý úkon přitom nezabere víc jak dvě sekundy. Díky použitým materiálům (uhlíková vlákna a hliník) stroj váží jen 6,5 kg.

Integrovaná 280Wh baterie se nabíjí dvě hodiny, vydrží na 20 kilometrů a díky dvěma 900W elektromotorům umožní jet rychlostí až 15 km/h. Na poměry podobných vozítek má UrmO nezvykle velká kola, která slibují pohodlnou jízdu a schopnost překonávat překážky (ve městě půjde o zůzné nájezdové hrany a obrubníky).

Baterie napájí také signalizační diody na zadní straně, jejich možnosti si lze nastavit v aplikaci (Android a iOS). Vyjma toho samozřejmě i řekne podrobné statistiky o jízdě, stejně jako poskytne důležitý ukazatel o stavu baterie vašeho vozítka. Velikost kol je 14 palců, maximální nosnost pak 120 kg.

UrmO v akci:

Tvůrci k financování projektu použili Kickstarter, na kterém měli za cíl vybrat na 65 tisíc eur, ve finále se jim ale podařilo získat bezmála 160 tisíc eur. UrmO přitom není nijak lacinou záležitostí, vyjde na 1 799 eur (cca 46 tisíc korun), respektive na 1 899 eur (cca 49 tisíc korun), pokud budete chtít přibalit i madlo. UrmO by se zájemcům mělo začít doručovat během letošního října. Předobjednat si jej můžete na stránkách výrobce.

Diskuze (11) Další článek: Kupujete mobil z druhé ruky? Poradíme, jak se vyhnout problémům

Témata článku: , , , , , , , Euro, Bývalý inženýr, Osa, Nosnost, Vozítko, Stránka výrobce, Obří kolo, Inženýr, BMW,