Casio Cassiopeia A-20

Recenze kapesního počítače s Windows CE
Casio Cassiopeia A-20 je klasickým případem kapesního počítače s Windows CE – pravda, je třeba kapsy jako u vzrostlého klokana, označení do ruky je přiléhavější, ale od rozměrů a hmotnosti notebooku je toto zařízení velice vzdáleno.

Jak už je u HPC zvykem, komunikuje se s nimi buď prostřednictvím klávesnice, nebo pomocí dotykově citlivého displeje (ten se mi však podařilo vhodně zkalibrovat až na poněkolikáté). Po několika dnech používání jsem si všiml, že gumová klávesnice ve skutečnosti není gumová, charakteristikou stisku se však od mé staré kalkulačky vůbec neliší. Původně jsem začal tuto recenzi psát v PocketWordu na ní, ale rozdíl mezi ní a plnohodnotnou klávesnicí PC je tak výrazný, že jsem po několika odstavcích její testování ukončil. Když není k dispozici běžný počítač, poslouží sice stejně dobře, příjemně se s ní však nepracuje.

Displej Cassiopeii je poměrně kontrastní, a přestože se před ním mohu učesat, mohu prohlásit, že jsem už viděl horší. I při mírně nekvalitních světelných podmínkách lze písmenka rozeznat, a i když ve tmě kvůli spotřebě energie doporučuji raději rozsvítit lampičku, není problém zapnout zelené podsvícení.

Některé přístroje této třídy mohou fungovat jako diktafony, některé přímo obsahují modem a pomocí vhodného kabelu se mohou připojit k telefonní zásuvce nebo ke GSM telefonu. Na Cassiopeiu A-20 sice mluvit můžete, ale výsledek bude stejný jako při jejím propojování s telefonem – přestože obsahuje interní mikrofon, neobjevil jsem program pro záznam zvukových poznámek. Faxmodem ve formě PC-karty můžete zasunout do připravené zásuvky; druhý slot je připraven pro paměťové karty typu Flash.

Na bočních plochách počítače jsou konektory pro napájení ze sítě (adaptér je v ceně), pro propojení s osobním počítačem, kulatá zástrčka pro připojení k externím zařízením (nevím o žádném jiném než o digitálním fotoaparátu Casio) a port pro infračervenou komunikaci.

Casio A-20 je možné počeštit, dodávaná čeština firmy Sunnysoft nejenže dovolí psát znaky s diakritikou, ale počeští také systém a menu interních aplikací. Jenže to občas dělá s mírným zpožděním, takže než se zobrazí Soubor, je stále ještě vidět File – počeštění systému jsem raději vypnul a využíval pouze možnosti psát česky.

Velice slušná je cena; uvažte, že za počítač s téměř plnohodnotnou klávesnicí, Pocket Wordem a Excelem zaplatíte i s daní 21 990 korun (pokud chcete i češtinu, tak 23 290). Rozdíl mezi miniaturními organizátory s Windows CE, které i přes své výhody ve velikosti mají vzhledem k většímu Casiu mnoho nedostatků, není vůbec velký.

Otázkou však zůstává, jestli tyto kapesní počítače s klávesnicí a Windows CE nejsou jenom slepou silnicí vedle hlavní silnice, která vede směrem k miniaturizaci běžných notebooků s Windows 95.

Zdroj: Computer

Diskuze (1) Další článek: Casio Cassiopeia E-10

Témata článku: , , , Interní mikrofon, Gumová klávesnice