Casio vrací úder: Cassiopeia E-200

Casio se snaží získat zpět svou dobrou pověst na poli kapesních počítačů, kterou za poslední dva roky tak nějak prošustrovalo. Pomůže mu Cassiopeia E-200?

PDA značky Casio byly v době platformy WinCE 2.11 synonymem k pojmu kapesní počítač. Jako jedny z prvních nabízely barevné displeje, stereofonní výstup na sluchátka a v neposlední řadě rychlé MIPS procesory. Před dvěma lety se však na pole PDÁček vrhnul Compaq a plody jeho úsilí vidíme dnes. Casio nestačilo reagovat na raketový nástup Strong ARM procesorů od Intelu a možná se trochu slepě drželo mnohem méně výkonných (a energicky náročnějších) MIPS procesorů. Casio se však nehodlá vzdát a proti konkurenci, ať už v podobě ajpeků či Toshiby, staví svůj model E-200, který se dováží i do naší republiky za cenu zhruba 28 tisíc korun. Na následujících řádcích se dozvíte, zda-li schopnosti E-200 za tu cenu stojí.

Barevné variace

Vzhled dvoustovky je z dnešního pohledu poněkud odlišný, neřku-li výstřední. Pamětníci si však jistě všimnou dědičných prvků, a to barevně odlišného lemování kolem displeje a po stranách. Barevné odlišení však opticky zvětšuje celý přístroj na úkor velikosti displeje. Casio naštěstí neupustilo od praktického kolébkového tlačítka na straně přístroje. Na přední straně, pod dominujícím displejem, se nachází čtyři hardwarová tlačítka a kurzorové tlačítko.

A nudné technické specifikace: Cassiopeiu E-200 pohání klasický (=zastaralý) Intel Strong ARM procesor tepající na frekvenci 206Mhz. Nu – u přístroje za téměř třicet tisíc bych čekal spíše procesor XScale, tedy investici do budoucna. Méně než 64MB ukládací paměti by bylo na pováženou. Cassiopeia mile překvapí v možnostech rozšíření nejen pomocí paměťových karet, ale i doplňkových modulů. Ty mohou být dvojího typu: Seruce Digital/MultiMedia a Compact Flasth typu II. Ptáte se na doplňkové modely? Pevné disky, karty Wi-Fi i Bluetooth, moduly GPS, kamery, síťové karty, modemy, moduly pro GSM komunikaci a tak dále.

Interakce uživatele probíhá jak jinak než pomocí dotekové obrazovky. Ta má typické „Pocket PC rozlišení“ 240 × 320 bodů. Obrázky i videosekvence budete moci sledovat v nezhoršené kvalitě díky podpoře 65 536 barev. Pochválit musím akumulátor, který není integrován v těle přístroje a je volně přístupný. Dokoupením náhradní baterie může uživatel zvýšit pohotovostní dobu a také v případě opotřebení je výměna mnohem jednodušší.

Software je důležitý

Znalce aktuální nabídky kapesních počítačů Cassiopeia E-200 jistě ničím novým nepřekvapila. Po technické stránce jde o PDA jako každé jiné, což je na jednu stranu škoda, na stranu druhou se v dnešní době nedá nic výjimečného objevit. E-200 může svou cenu obhájit i dodávaným softwarem, niž nejdůležitější je jistě plně počeštěné prostředí od Sunnysoftu. Dodáváno je i několik programů pro přehrávání videa – Audible Player (poslech hudby), PV Player a ActiveSky Media Player pro sledování streamového videa.

Téměř jako za starých časů

Casio Cassiopeia E-200 nabízí téměř všechny důležité funkce moderního kapesního počítače. Výtku si zaslouží absence modernějšího procesoru, pochvalu zase přidaný software včetně počeštění. Doufejme, že bude Casio v kapesních počítačích pokračovat. Kdo ví, možná za nějakou dobu získá zpět svou zašlou slávu.

V kostce:
Kapesní počítač Casio Cassiopeia E-200
operační systém: Pocket PC 2002
rozměry: 132 × 82 × 17,5 milimetrů
hmotnost: 194 gramů
displej: TFT, rozlišení 240 × 320, barevná paleta 65 536 barev
baterie: Li-Ion 950mAh, vyjímatelná
procesor: Intel SA-1110 Strong ARM na 206MHz
paměť: 64MB RAM, 32MB Flash ROM
rozšíření: Secure Digital/MultiMedia, Compact Flash type II
komunikace: IrDA, USB

 

 

Diskuze (1) Další článek: MMS - K čemu vlastně jsou?!

Témata článku: , , , , Dominující displej