Cat S50: buldozéry také nejsou z plastu… [recenze]

Cat S50 je špičkou rodiny telefonů Caterpillar. Je větší, lépe vybavený, přitom stále extrémně odolný. Bohužel také hodně drahý.
Kapitoly článku

Tyčinka KitKat

Se systémem si výrobce hlavu nelámal a spoléhá na ověřenou klasiku. Běží na něm tedy skoro čistý Android 4.4.2, který sází hlavně na základní aplikace od Googlu. Stejně se tu však najde pár drobných úprav. Jednou z nich je například sada ikonek sloužících jako odkazy na internetové služby společnosti Caterpillar, těch ale běžný člověk většinou nevyužije.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled a nastavení systému se jeví jako čistý Android
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud nemáte v plánu půjčovat si bagr, jeřáb nebo jiné stroje, nebude vám většina přidaných služeb k ničemu

Pár použitelných věcí od výrobce se přeci jen najde, jsou jimi třeba oblíbená klávesnice SwiftKey nebo Vlnové nastavení, které slouží jako jakýsi ekvalizér. Ten obsahuje několik zvukových profilů, které modifikují zvukový výstup telefonu. Nejzajímavější je asi režim Konstrukce, ten dokáže značně zvýšit hlasitost zařízení, ovšem na úkor kvality zvuku. Je to tedy režim vhodný hlavně do hlučného prostředí, kde je hlasitost prioritou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
SwiftKey přináší spoustu možností zadávání textu

Caterpillar myslel také na vaši ochranu a společně s koupí telefonu dostanete zdarma půlroční licenci na antivirový program AVG Antivirus PRO. Ten neslouží jenom jako antivirus, ale nabízí spoustu zajímavých funkcí jako ochranu proti krádeži, ochranu soukromí atd. Umožnuje také nastavit úsporný režim telefonu, který umí automaticky vypnout Wi-Fi, Bluetooth atd. a dokáže tak prodloužit výdrž baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Za zmínku stojí i netradiční aplikace Global Shark Tracker sloužící k sledování polohy žraloků. Ta vznikla ve spolupráce se světovou organizací OCEARCH, která se zabývá právě jejich ochranou. Společnost Caterpilar této organizaci poskytuje prostředky pro bezpečný odchyt a „očipování“ žraloků. Každý kus při chycení dostane vysílač, který pak odesílá informace o jeho poloze při každém vynoření nad hladinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci si můžete zobrazit polohu a trasu každého žraloka v databázi a informace o něm

Konektivita a výdrž

Co se konektivity týče, zvládá telefon vše potřebné, podporuje NFC, Wi-Fi se standardy 802.11 b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 + LE, či LTE Cat 4 (až 150/50 Mbps). Výrobce u LTE dokonce myslel i na naše česká pásma 800, 900 a 1800 MHz. Samozřejmostí je micro USB s podporou OTG a 3,5 mm jack konektor. Navigace je také zmáklá na jedničku a fixace polohy proběhne během pár vteřin, navíc podporuje jak GPS/A-GPS tak i GLONASS.

S výdrží na tom Cat S50 není vůbec špatně, díky velkému tělu se dovnitř vešel akumulátor o kapacitě 2630 mAh, který při běžném používání zajištuje bezproblémovou dvoudenní výdrž (zapnutá mobilní data, Wi-Fi, několik minut volání, pár SMS). Při úsporném používání ale není problém překonat i tři dny výdrže. Při maximální zátěži (hraní her, sledování filmů, GPS navigace) lze telefon vybít za den.

Jedinou vadou je unibody konstrukce, která nedovolí baterii nijak vyměnit. Podél telefonu jsou sice šrouby, které slouží k rozdělání zařízení, některé z nich jsou však bohužel zaplombovány. Pokud tedy nejste velcí kutilové, výměnu baterie radši přenechte servisnímu technikovi.

Koupit?

Cat S50 se nedá přímo srovnávat s běžnými smartphony, cílí totiž na naprosto odlišné uživatele. Člověk, který si kupuje telefon kvůli zábavě a výkonu si tento telefon určitě nekoupí, to samé platí i naopak. Nejedná se tedy rozhodně o telefon pro každého, své kupce si ale určitě najde. 

„S50ka“ je tedy ideálním telefonem do náročného prostředí, kde by běžný telefon nemusel obstát. Ponechává si však chytré funkce, které má běžný smartphone mít. Nabídne vám Android 4.4, procesor Snapdragon 400, 2 GB RAM, NFC a LTE podporující české frekvence. Na druhou stranu vás zklame fotoaparátem a plastovou konstrukcí. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Navíc ta cena kolem 12 000 Kč. Je velmi odvážná, Cat hřeší na nedostatek konkurence a šponuje ji hodně vysoko. Mezi tím málem obrněnců se navíc výbavou řadí ke špičce.

Levnější alternativy

Pokud vás představa odolného smartphonu láká, ale hledáte něco levnějšího, je stále zajímavou koupí předchozí model Cat B15Q, který se nyní prodává zhruba za 8 500 Kč. Další zajímavou volbou může být i telefon Evolveo StrongPhone Q4, který je celý chráněn kovem a gumou, jeho cena se pohybuje okolo 6 500 Kč.

Jestli vás zajímá především odolnost a nepotřebujete veškeré chytré funkce okolo, mohl by se vám líbit některý z „hloupých“ telefonů: Kazam Life R5, Cat B100 nebo Evolveo StrongPhone X1. Jejich ceny se pohybují mezi přijatelnými 1 500 až 3 500 Kč.

Plusy

  • Vysoká odolnost vůči vodě, prachu, mrazu i pádům
  • Téměř čistý Android
  • 2 GB RAM
  • Šikovné funkční tlačítko
  • LTE
  • Povedený displej
  • Výdrž baterie
  • Hlasitý reproduktor

Mínusy

  • Vysoká cena vzhledem k výbavě
  • Telefon je plastový
  • Velké rozměry a hmotnost
  • Fotoaparát
  • Chybí notifikační dioda a Dual Sim

Témata článku: CAT, , , , CAT B100, CAT S50, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Kazam Life R5, Maximální zátěž, Plynulý běh, Kompaktnost, Hlučné prostředí, Netradiční aplikace, Základní možnost, Plášť, Antivirový program, Alternativní aplikace,