Caterpillar CAT B10: pro nejdrsnější zacházení [recenze]

Odolný a chytrý CAT B10 od výrobce těžkých stavebních strojů přichází potěšit všechny stavaře a vyznavače drsných outdoorových aktivit.
Kapitoly článku

Průměrný displej

Displej samotný není po vizuální stránce žádné terno, svou práci ale odvede. Nečekejte ani náznak nějakých technologií, díky kterým bývají displeje telefonů plné barviček, v případě B10 se připravte na spíše mdlé barvy s mírným barevným posunem už při drobném náklonu, dál se už barvy namění ani při velmi velkém natočení. Automatická regulace jasu chybí, čitelnost na slunci je použitelná. Zde je zkrátka vše podřízeno tomu, aby displej vydržel co nejvíc, nehraje si na malou kapesní přenosnou televizi.

Klepněte pro větší obrázek
CAT B10 je mohutný, ale spíše co se týče tloušťky. V dlani velikostně působí jako většina současných smartphonů

Poměrně bohaté příslušenství najdete v krabičce. Vedle telefonu, USB kabelu, nabíječky a několika manuálů je zde 2GB microSD karta, průměrná sluchátka, náhradní záslepky portů a hodně neobvyklé poutko. Na něm je zavěšena karabina, kompas a maličký šroubovák, kterým se po chvilce snažení dostanete přes dvojici masivních šroubů pod kryt baterie. Telefon s tímto vybavením si tak můžete připnout k batohu nebo horolezecké výstroji.

Odolnost v praxi

O odolnosti telefonu snad nikdo nepochybuje, na první pohled je jasné, že telefon leccos snese. V materiálech k telefonu se dočtete, že byl testován podle normy IP67. To mimo jiné znamená zvýšenou odolnost vůči prachu, dále by CAT měl zvládnout půlhodinové koupání v metrové hloubce. V manuálu se ale také uvádí, že byste měli telefon chránit před nárazy, pády a podobnými vlivy. Asi nikdo nebude svůj telefon úmyslně likvidovat nebo dlouhodobě koupat, je však vhodné pamatovat na to, že odolnost telefonu není nekonečná.

Klepněte pro větší obrázek
Před vnikem vody chrání konektor mohutná pryžová krytka

Běžné pády, déšť ani prach telefonu nijak nevadí, lecjaký lowend za pár stovek je ale snese taky. Potom stačí jeden nešikovný pád a displej je v nenávratnu. Řada uživatelů, kteří se pohybují v drsnějších podmínkách, to řeší co nejlevnějším telefonem. Jakmile jej rozbijí, koupí si nový. Mnohdy těchto několik levných telefonů přijde levněji, než jeden dražší. To je ale jen úvaha v rovině odolnosti hardwaru.

Všechny „náhodné“ a „neúmyslné“ pády přežil telefon zcela bez problému. S jejich rostoucím počtem je potřeba počítat s nějakým tím šrámem na těle a krycí fólie přes displej také není od věci. Při styku s vodou určitě není nejvhodnější čekat celou půlhodinu, raději telefon hned vylovte a usušte.

Nižší výkon a málo paměti

CAT B10 se chlubí operačním systémem Android a k tomu přidává podporu dvou SIM. Jak je na otevřený operační systém připraven? Popravdě, velmi málo. Asi nikdo nečeká, že by měl CAT čtyřjádro a k tomu gigabajty místa pro data a aplikace. Na druhou stranu, osmisetmegahertzový procesor (jednojádro) už je na rok 2012 hodně málo. Nijak zásadně to nevytrhne ani paměť RAM, které je po spuštění dostupných něco přes 60 MB, což také není mnoho. S obojím se ale dá sžít, stačí vědět, že v kapse (nebo na karabině) nenosíte žádného rychlíka.

Nejzásadnějším problémem telefonu je velikost jeho vnitřní paměti. Po vybalení z krabice je uživatelsky dostupných jen 115 MB, což je žalostně málo. Po přihlášení se k vlastnímu Google účtu a aktualizaci systémových aplikací (které stejně neodinstalujete) klesne velikost volného místa na 69 MB. A to jste ještě nenainstalovali žádnou aplikaci, s čímž se u chytrých telefonů tak nějak počítá. Jakmile se dostanete pod 20, bude vám telefon pořád připomínat, že má málo místa. Celkový operační rádius tedy skutečně není velký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM, dostupné úložiště v telefonu po prvním startu telefonu, s kartou (v krabici 2GB) a v paměti telefonu po prvotní aktualizaci

Některé nově instalované aplikace sice lze přesunout na kartu, bohužel ne všechny a u těch, u kterých to jde, se ochudíte o widgety, které s přesunem přestanou fungovat. O slabém hardwaru leccos řeknou i výsledky benchmarků, které CAT řadí spíše mezi levné lowendy.

  • Linpack Single-Thread 9,745
  • Linpack Multi-Thread 5,632
  • Nenamark1 51,1
  • Nenamark2 20,5
  • Neocore 51,1
  • Smartbench 2010 Productivity 735
  • Smartbench 2010 Gaming 1 094
  • Smartbench 2011 Productivity 482
  • Smartbench 2011 Gaming 871
  • Smartbench 2012 Productivity 349
  • Smartbench 2012 Gaming 1 406
  • CF-Bench Native 1 336
  • CF-Bench Java 765
  • CF-Bench Overall 993

Po připojení k počítači se telefon chová jako Mass Storage a kromě obsahu karty se mezi disky počítače objeví ještě virtuální mechanika, na které najdete ovladače k USB. Slabší výkon a menší displej mají i pozitivní stránku v podobě slušné výdrže. Při běžném používání, kdy vícejádrová monstra vydrží den, zvládne CAT dva dny zcela s přehledem. Se slabším provozem by se mohl dostat i na tři.

Témata článku: CAT, , , , CAT B10, TouchPal, Zach, Caterpillar CAT, Zpětná vazba, Chybějící čeština, Použitelný snímek, Zacházení, Masivní šroub, Velké natočení, Originální kabel, Nejzásadnější problém, Podobná aplikace, Caterpillar, Pneumatiky, Zobrazovací jednotka, Správné tlačítko, Standardní klávesnice, Malý prostor, Vysoká odolnost, Pro +,