CeBIT 2001: rádio a přehraváč hudby pro Nokie

Nokia Music Player umí přehrávat hudbu, můžete z něj poslouchat rádio a používat jako bondovku. Lze ho používat jak s mobilem, tak samostatně - to je jednoznačná výhoda.
Nokia na CeBITu představila stejně jako téměř všichni výrobci mobilů svůj hudební přehrávač pro mobily. Jmenuje se Nokia Music Player a kromě hudby z něj můžete poslouchat také rádio a použít jej jako bondovku.

Externí přehrávač hudby je určitě lepší řešení než jej přidat natvrdo do mobilu. Kdo chce poslouchat hudbu, přikoupí si přehrávač, kdo nechce, nemusí za něj zbytečně platit. Navíc při přehrávání nemusíte mít zapnutý mobil – přehrávač je napájen vlastní baterií, obyčejnou mikrotužkou (nejlépe alkalickou), která jej udrží naživu okolo dvaceti hodin. Přehrávač lze připojit k těmto mobilům Nokia: 3310, 3330, 8210, 8250 a 8850.

Neumí MP3

Bohužel, přehrávač neumí zahrát běžné soubory MP3; přehrává totiž pouze vlastní formát AAC, který si musíte z hudebních souborů připravit sami. Kvalita zvuku a nároky na paměť tohoto formátu jsou srovnatelné jako u MP3. V balíčku s přehrávačem dostanete nejen program, který vám soubory zkonvertuje z cédéčka (tedy ne stažené z Internetu apod.), ale také kabel pro připojení přes USB. To pro podstatně rychlejší přenos než u takového Siemense SL45.

Poznámka: Právě formátem AAC dosahuje Nokia vysokého stupně ochrany – hudbu v tomto formátu nelze na počítači šířit, protože ji nejde přehrát. Navíc ji můžete vytvořit pouze z CD; pokud tedy máte MP3 soubory a chcete je dostat do Nokia přehrávače, musíte je vypálit jako audio cédéčko. A to není příliš pohodlné.

Paměti je standardní množství, tedy malé

Přehrávač má v sobě standardně 32 MB paměti, používá se klasická paměťová karta MultiMedia Card, kterou má např. Siemens SL45 nebo Nokia 9210. Na ni se vejde podle kvality AAC až hodina hudby. Není to moc, ale kdo vám brání si za hříšné peníze koupit větší kartu? Tak mi připadá, že na podobných srandičkách, co přehrávají hudbu, se nejvíce napakují výrobci paměťových karet – 32 MB totiž nemůže audiofilovi v žádném případě stačit.

Přehrávač se připíná na košili nebo tričko, podobně jako bondovka. Protože však není příliš lehký, je asi vhodnější ho mít v kapse. Na druhou stranu slouží i jako bondovka, takže by měl být při ruce. Na přehrávači je kromě ovládacích prvků také malý displej, na kterém je vidět, jakou písničku teď právě posloucháte nebo jakou rádiovou stanici máte naladěnu.

Za tričko s mikrofonem

Přehrávač má tu výhodu, že nemusí být připojen k mobilu; klidně jej můžete používat bez něj. Pokud je připojen, slouží zároveň jako bondovka pro dvě uši. To ale neznamená, že byste volajícího slyšeli stereo. Mikrofon je bohužel zabudován v přehrávači, takže pokud voláte, nemůže být v kapse, ale někde poblíž. Pomocí mikrofonu můžete také hlasově vytáčet – samozřejmě jen s mobilem, který to podporuje. A když někdo zavolá, hudba nebo rádio se přeruší, vy si vyřídíte hovor a zase posloucháte dál. Přehrávač pak automaticky naváže na místo, kde skončil.

Nokia Music Player je jistě zajímavý doplněk – protože slouží jako bondovka i rádio, odpadá nákup dalšího příslušenství. Škoda jen, že neumí přehrávat MP3, případně nemá nějaký konvertor z MP3 do AAC – přece jen souborů MP3 se každému na počítači povalují mraky.

Diskuze (8) Další článek: Horká novinka: Alcatel One Touch 501 v sadě Go!

Témata článku: Nokia, , Nokia 3310, Siemens SL45, Pro +, Pře, CeBIT, Externí přehrávač, Hud, Music Player