CeBIT 2004: návod k použití

Za čtrnáct dnů začíná v Hannoveru veletrh CeBIT, největší evropský svátek fanoušků mobilních telefonů. Připravili jsme pro vás užitečné informace, rady a tipy, jak se neztratit a pořádně si to na CeBITu užít.

Veletrh CeBIT, který se každoročně koná na přelomu zimy a jara v německém Hannoveru, je pro výrobce ještě natolik zajímavý, že si na něj schovávají představení nových produktů. Všechny značky zde prezentují své novinky, které se v prodeji objeví často až za několik měsíců. Pro člověka, jehož mobilní telefony nebo cokoli jiného z oblasti IT a digitálních technologií zajímá, není návštěva CeBITu rozhodně ztracený čas.

 
CeBIT není akce jen pro odborníky, expozice počítají i s běžnými návštěvníky

Na CeBIT naše vydavatelství každoročně vysílá početnou výpravu, a i když veletrh známe z pozice novinářů, kteří zde mají trochu jiné podmínky než běžní návštěvníci, některé naše postřehy by se vám mohly hodit.


Panoramatický snímek stánku Siemensu na loňském CeBITu

Termín a vstupné

CeBIT se letos koná v termínu 18. až 24. března, začíná ve čtvrtek, končí ve středu. Vstupné je sice poměrně vysoké, objednávkou na internetu ale můžete trochu ušetřit:

  • denní vstupenka (předprodej): 32 eur
  • denní vstupenka (na místě): 36 eur
  • permanentka (předprodej): 69 eur
  • permanentka (na místě): 79 eur
  • zlevněná vstupenka: 17 eur

Pokud chcete vstupenky koupit na internetu platební kartou, měli byste objednávku stihnout do konce týdne. Pořadatel si totiž pro zaslání lístků do zahraničí vyhrazuje deset dnů. Vstupenky můžete koupit i v Česku, nabízejí je některé cestovní kanceláře, i zde si je ale ve většině případů budete muset objednat. Například Fractal prodává denní vstupenku za 1 010 Kč, permanentku za 2 180 Kč.

Vstupenka platí i pro cestování městskou hromadnou dopravou v Hannoveru - nezapomeňte na to a nekupujte si lístek. Jenom pozor na příměstské vlaky, kterými se na výstaviště dostanete z okrajových částí Hannoveru, kde často bývají různé priváty. Je pravděpodobné, že v těchto vlacích vstupenka na veletrh jízdenku nenahrazuje.

Výstaviště a katalog vystavovatelů

Na CeBITu si můžete za 25 eur koupit tištěný katalog vystavovatelů. Osobně to ale moc nedoporučuji, protože to je tlustá a těžká kniha, se kterou se budete muset tahat. A pokud vás zajímají jenom mobilní telefony, stejně ji moc nevyužijete. Stačí projít pár pavilonů, kde jsou všechny mobilní věci pěkně pohromadě, orientovat se můžete podle informačních tabulí.

 Stánky bývají obrovské

V minulých letech si uživatelé kapesních počítačů mohli zdarma stáhnout katalog v elektronickém formátu. Letos jsem nic takového nenašel, na druhou stranu do veletrhu zbývá čtrnáct dnů a elektronický katalog se ještě může objevit. U vstupních bran navíc dřív bývaly stánky, kde vám obsluha do kapesního počítače nahrála tuto aplikaci na počkání.

Na této stránce najdete plánek výstaviště, můžete si ho z ní také stáhnout ve formátu PDF. Na této stránce jsou potom dokonce plánky jednotlivých pavilonů. Výrobci mobilních telefonů byli v minulých letech vedle sebe v hale 26, letos to zjevně bude stejné. 


Uprostřed výstaviště je komplex Convention Center. Konají se v něm přednášky,
tiskové konference, je zde také tiskové středisko, odkud připravujeme zpravodajství

Doprava a ubytování

Do Hannoveru se dá dostat letecky, pravidelnými autobusovými linkami i vlakem. Pro plánování takové cesty vás odkážu na jízdní řády. Jednou jsme ale s kolegy zkusili cestu vlakem a už bych ji neopakoval; nebylo to příliš pohodlné ani rychlé.

Cestovní agentury, které se specializují na veletrhy, nabízejí na CeBIT zájezdy. V současné době už je ale poměrně pozdě a je pravděpodobné, že místo v zájezdu - ve většině případů autobusovém - už neseženete. Zájezdy bývají několikadenní, v ceně je doprava, vstupenka a ubytování v různých typech hotelů či privátů. Ceny za takový organizovaný zájezd letos začínají přibližně na šesti tisících korunách.

Zbývá doprava automobilem. Do Hannoveru je to kousek (z Prahy 500 km), většina cesty vede po dálnici - a zejména po německé dálnici, kde je rychlost pouze doporučená. Při společné cestě více osob je auto asi nejvýhodnější dopravní prostředek: přijatelně rychlý, cenově výhodný a operativní.

Při našich cestách jsme vždy zvolili trasu Praha – Teplice – Cínovec – Dresden (případně se napojit na dálnici až za Drážďany) – Leipzig – Magdeburg – Hannover. Vím ale, že někdo raději volí cestu z Prahy na západ. Nemám zkušenosti s příjezdem na výstaviště brzy ráno, vždy jsme měli zajištěno ubytování a použili městskou hromadnou dopravu. Při cestě zpět se ale na dálnici velmi často vyskytovaly zácpy. Raději si v takovém případě nechejte na schůzky určitou rezervu.

 
Mapa cesty Praha–Hannover

Ve více lidech v automobilu, kteří se mohou vystřídat při řízení, se dá cesta zvládnout za jeden den. Brzo ráno vyjedete a pozdě v noci se vrátíte zpět. Tisíc kilometrů jízdy a návštěvu veletrhu k tomu během jednoho dne ale rozhodně nemohu doporučit lidem, kteří cestují individuálně.

Kolem výstaviště je dostatek parkovacích míst, můžete si stáhnout PDF s mapkou. Parkování je placené, aktuální cenu se mi ale nepodařilo zjistit.

Pro ubytování během veletrhu se rovněž můžete obrátit na cestovní agentury, v současné době však už může být pozdě. Ubytování v hotelu lze najít i na místě, bude ale patřičně předražené - pod 200 eur za noc se asi nedostanete. Podle našich zkušeností bývá nejvýhodnější ubytování v privátech, to je ovšem nutné vyřizovat v předstihu.

Drobnosti a tipy

Hannover je město na serveru, k moři to už není daleko a obvykle tam bývá pěkná zima. V čas CeBITu ji často doprovází déšť, sníh a vítr. Mezi většinou pavilonů se sice dá přejít suchou nohou, průchody jsou kryté, ale občas je nutné vyjít na čerstvý vzduch. Tričko opravdu nestačí.

 Zamračeno, pošmourno - to je CeBIT

Výstavní haly jsou obrovské. Na CeBIT je vhodné jet s připraveným plánem, co všechno chcete navštívit, pavilony nelze procházet a hledat zajímavé věci podobně jako na Invexu. Mobilní telefony jsou ale soustředěny v jedné hale, a když si na ni vyhradíte půl dne, uvidíte všechno.


Známý "cebitový" vtip: postavte se do rohu jednoho pavilonu
a při pohledu na druhý konec uvidíte zakřivení Země

O mobily je na CeBITu zájem a stánky výrobců bývají totálně narvány. Některý výrobce všechny produkty skryje za sklo, jinde jsou hostesky a hostesáci, kteří vám mobily půjčí do ruky. Někde si s vámi rádi popovídají, jinde nebudou mít čas. Expozici má dobře vyřešenu například Siemens - bývají zde malé stojany, kde se prezentuje konkrétní produkt nebo služba, a obsluha vám vše vysvětlí. Všichni na CeBITu umí německy a anglicky, s češtinou samozřejmě nepochodíte.

  
U Siemensu a Sony Ericssonu bývá hodně obsluhujících

Jestli vám zbude čas, projděte si expozici asijských firem, které zde vystavují haldy mobilního příslušenství. Bývají v jiných pavilonech, většinou kousek od "centrály 26".

Na CeBITu není k dispozici mnoho tištěných informačních materiálů - snad s výjimkou tiskových zpráv, které jsou připraveny pro novináře. Papír ale neberte, nebudete se s ním muset tahat; všechno později najdete na internetu.

Stejně jako u jiných veletrhů je nejvýhodnější přijít v prvních dnech. Bývá zde nejméně lidí, obsluha na stáncích je ještě čerstvá a neopotřebovaná.

  
Galerii hostesek z loňského CeBITu najdete v samostatném článku

Jídlo je na CeBITu docela drahé, ale než s sebou tahat svačinu nebo dokonce kvůli obědu opouštět výstaviště, to si raději pár eur připlaťte. Doporučujeme zejména jedinečný Currywurst mit Kartoffelsalat. V krytých stáncích naproti Press centru stála loni obří porce kolem tří eur.

MobilMania na CeBITu

Na veletrh chystáme stejně jako každý rok redakční výpravu. Budeme připravovat aktuální články přímo z tamějšího Press centra, fotit novinky a získávat pro vás nejnovější informace. Podívejte se, jak to vypadalo loni.

Užitečné internetové odkazy


Máte jiné zkušenosti s dopravou a pobytem na veletrhu CeBIT, nebo nějaké další tipy k přežití? Podělte se o ně se čtenáři v diskusi.

Diskuze (13) Další článek: UMTS ležící, spící. Kdy se probudí?

Témata článku: , , Čerstvý vzduch, Hlavní web, CeBIT, Běžný návštěvník, Použití, Návod, Drážďany