CeBITmánia: den první, příjezd

Cesta na CeBIT problehla s docela velkymi komplikacemi. Od Prahy az k Magdeburgu snezilo, silnice byly v kalamitnim stavu. I presto jsme po jedenacti hodinach cesty dorazili do Hannoveru.
Na této stránce najdete aktuální zprávy z výstaviště. Aktuální zprávy přidáváme nahoru, každou s datem a hodinou. Červeně jsou odlišeny „vážné“ zprávy, modře naše bulvární komentáře, zelenou pak zprávy, které nelze po dlouhém váhání zařadit ani do jedné z předchozích skupin.

Hannover, středa, 23.40. Petr Broža: Cesta na Cebit probíhala celkem v pohodě, i když hned za Prahou začalo docela dost sněžit. V Teplicích jsme hodně překvapili číšnici v jednom hotelu, když jsme na stůl položili notebook, připojili k němu přes kabel Nokii 6210 a začali surfovat po Internetu. Byla tak vykolejená, že nám omylem donesla jídlo s jinými přílohami a vedlejšímu stolu nutila úplně jiné jídlo. Přes mobil jsme si přečetli e-maily a Marek Lutonský odpověděl na několik dotazů v diskusním fóru. Mimochodem, v autě jsme zkoušeli přes HSCSD poslouchat internetové rádiové vysílání; docela to šlapalo a daly se u toho i prohlížet webové stránky. Před Teplicemi nám bohužel trošku padalo spojení, síť měla slabší signál. Čerstvě nabitá Nokia 6210 přišla za tu dobu zhruba o polovinu energie. Naštěstí má Marek v autě handsfree, tak jsme šťávu za hranicemi doplnili.

Navigace v aute pomoci notebooku a GPSCesta z Teplic do Cínovce probíhala docela v klidu za vydatného okukování u silnice stojících slečen. Bylo mi jich docela líto - sněžilo a foukal silní vítr a jejich minisukně jim evidentně nestačily. Ještě než jsme dojeli k hranicím, aktivoval jsem postupně roaming na všech předplacených kartách. Nejjednodušší to bylo na Go, kde jde roaming zapojit přes "plechovou hubu". Nicméně při pokusu o deaktivaci schránky mi systém řekl, že to nejde a že si musím promluvit s živým operátorem. Na to nebyl čas, tak jsem rychle vyměnil Go za Oskartu. Asi nejvíce mě překvapila slečna na infolince Twistu, která mi před deaktivací schránky stihla odvykládat tolik zbytečných informací, že jsem měl chuť zavěsit. Roaming byl, jak jsem doufal, již aktivován (zapne se automaticky po prvním hovoru), nicméně jsem si nepamatoval kód pro zpětné volání. Než mi ho však slečna prozradila, dostal jsem několika minutovou přednášku o tom, jaký je rozdíl mezi stoprocentním roamingem a zpětným voláním. Nakonec vše dobře dopadlo - stejně jsem Twistku přihlásil do D1 Telekom, kde zpětné volání nepotřebuji.

Docela mě pobavili celníci na hranici - vsázeli se totiž o to, které z aut jede do Hannoveru na CeBIT. byli jsme rádi, že jeden z německých celníků měl z našeho přejezdu upřímnou radost. Pobavilo nás také, jak všichni, kdo jeli do Čech, museli v té fujavici vystupovat z auta a otírat si boty na dezinfekční rohožce.

Signál Paegasu odešel do věčných lovišť zhruba kilometr za přechodem, proto jsme hromadně přeladili na D1 Telekom. Má nejlevnější textovky, což je pro naši osmičlennou výpravu jedoucí ve dvou autech velmi důležité. Mimochodem, textovkami živíme také naše aktuální zpravodajství.

A jak vznikl tento příspěvek? Napsal jsem ho okolo půlnoci na Psionu 5 a poslal přes mobil e-mailem svému kolegovi do redakce, který ho ráno přidal do tohoto článku. Škoda jen, že je připojení k Internetu přes mobil ze zahraničí tak drahé.

Poznámka: z Německa se připojuji z D1 na běžné číslo Paegas VOLny (0603 124670). Na infolince mi chtěli vnutit připojení přes místního poskytovatele za místní poplatky, jenže k této ceně je nutné přidat ještě tříkorunový poplatek, takže to nakonec vyjde nastejno.


Středa, 19:40, Petr Broža: Tak, jsme na místě v Hannoveru. Ubytování je fajn, jen nám trochu vyhládlo. Půjdeme se najíst do nějaké místní hospody - dáme si nějakou německou specialitu.

Středa, 17:50, Petr Broža: Před Magdeburgem po sněhu ani památky, jen lehce mrholí. Konečně pozitivní zpráva.

Pokousime se z auta dostat zbytky snehu.

Středa, 17:30, Petr Broža: Čím více se blížíme k Hannoveru, tím více je na silnicích kalamitní stav. Tvoří se sněhové jazyky a cestovní rychlost se na dálnici pohybuje okolo 90 km/h.

Středa, 16:25, Petr Broža: V německu auta nepoužívají zástěrky na kola. Jedeme po dálnici do Lipska, sněží a německá auta nás ostřikují vodou ostošest. Navíc je hustá mlha.

Středa, 16:10, Petr Broža: Pokud jedete na CeBIT autem, volte raději cestu přes Chomutov, cesta přes Teplice a Drážďany je opravdu na dlouho. V Německu je psí počasí.

Středa, 15:50, Petr Broža: Motáme se v Drážďanech, ještě že máme GPS a notebook. Vidíme na mapě tečku s naší přesnou pozicí.

Středa, 15:30, Petr Broža: Signál Paegasu skončil zhruba kilometr za hranicemi. Toto je posledni hovor z jeho sítě - hovor byl násilně ukončen. V Německu je pod nulou a sněží.

Středa, 14:10, Petr Broža: Chystáme se přejet hranice. Jen doufáme, že nedostaneme slintavku ani kulhavku. Mimochodem, je tu hodně sněhu a stále sněží.

Středa, 13:30, Petr Broža: Před chvílí nám společnost Nokia potvrdila, že Nokia 7210 nebude na CeBITu uvedena. Přesně jak jsme předpokládali, fotografie Nokie 7210 byla montáž.

Středa, 12:50, Petr Broža: V Teplicích začalo právě sněžit, což nám trošku zkazilo náladu. Doufejme, že v Hannoveru nezapadneme do závějí.

Středa, 11:41, Marek Lutonský: Právě v autě posloucháme internetové rádio. Přes HSCSD to docela jede :-)

Středa, 11:00, Petr Broža: Jsme právě kousek za Prahou. Přestalo sněžit. Rozjeli jsme připojení přes HSCSD z notebooku, ale spojení trošku padá. Marek jede asi dost rychle :-)

Středa, 7:00, Petr Broža: Tak jsem s Markem Lutonským vyrazil na CeBIT. Cesta bude dlouhá a prý je v Hannoveru sníh. Škoda, že jsme lyže nechali doma.


Ve čtvrtek, 22. března 2001 začíná na výstavišti v německém Hannoveru největší evropský veletrh o počítačích, mobilech a všech věcech okolo. Na ploše přesahující 400 000 metrů čtverečních přivítá návštěvníky více než 8 tisíc vystavovatelů z 60 zemí celého světa.

CeBIT je letos i větší než ten loňský – posuďte sami: v roce 2000 zde své produkty prezentovalo o pět set vystavovatelů méně než letos, spousta nových vystavovatelů přibyla také ze vzdálených asijských zemí. Celkem 3000 firem bude prezentovat své softwarové produkty, 1400 společností má něco společného s mobilními telefony a 1200 firem se zabývá počítačovým hardwarem.

Celé CeBITové šílenství můžete i letos sledovat na internetové adrese www.cebit.de, kde po celou dobu trvání výstavy budou zveřejňovány nejnovější informace – bohužel však nebudou v naší mateřštině. Pokud chcete být informování v češtině, není problém – zůstaňte věrni MobilMánii; na CeBITu nebudeme chybět a u nás najdete vždy čerstvé zprávy.

Tip: Přehled mobilů, které na CeBITu představili jednotliví výrobci.

Váš názor Další článek: CeBIT 2001: Nokia 3330, 8310 a 6310 oficiálně uvedeny

Témata článku: , Nokia 6210 Navigator, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Den, Den první, Běžné číslo, Drážďany, Příjezd, CeBIT, Evropský veletrh