Čeho se můžeme i nemusíme dočkat na mobilní scéně v roce 2003

Rok 2003 může a samozřejmě i nemusí přinést zajímavosti a revoluční novinky na mobilní scéně. V článku se podíváme, jakých milníků se s největší pravděpodobností dočkáme a naopak – jaké prognózy a předpovědi zůstanou nenaplněny.

Těšíte se na nový rok? Já ano. Jistě nás - mobilní fandy - potká mnoho zajímavých a revolučních novinek, ať už z oblasti mobilních telefonů či kapesních počítačů. Na následujících řádcích si nastíníme, co by se mohlo během tohoto roku udát a jaké předpovědi zůstanou nenaplněny.

Barevné displeje

V minulém roce se i u nás konečně objevily mobilní telefony s barevným displejem. Pravda  někteří čtenáři jistě namítnou, že je barevný displej zbytečný, drahý a baterie ždímající luxus a že není třeba na barevné displeje přecházet. Ano, barevný displej se může jevit jako zbytečnost, všimněme si však, že se historie opakuje. Pamatujete dobu, kdy byly kapesní počítače s barevným displejem zatracovány? My uživatelé můžeme výrobcům do procesu  "obarvení" s těží něco říci. Tento trend bude samozřejmě pokračovat i v roce 2003. "Položivoucím" důkazem jsou slibované novinky finského výrobce - ze sedmi představených novinek měla jen jedna displej monochromatický. Další výrobci také jistě nebudou zahálet, vždyť barevný displej může být dalším lákadlem na uživatele se "starými" mobily.

Fotoaparáty v mobilech

S barevnými displeji přímo souvisí multimediální zprávy a integrované digitální fotoaparáty. V roce 2003 se určitě objeví víc integrovaných fotoaparátů, popřípadě fotoaparátů v externím provedení, než v roce minulém. Svůj foťáček slíbila Motorola, Siemens i Nokia, Ericsson už má dokonce několik modelů. Preferujete-li integraci, téměř jistě nabídne finská Nokia v prvním čtvrtletí model 7250 a snad se konečně dočkáme i SonyEricssonu P800. Budeme tedy fotit a posílat...

Multimediální zprávy

Multimediální zprávy jsou poměrně velkou neznámou. V tomto roce osobně nepředpokládám velký boom ememesek. Díky ceně samotné textové zprávy i díky mobilním telefonům ("ememesák" pod pět tisíc by se mohl objevit snad až ve třetím čtvrtletí). Uvidíme, jak uživatelé fotky přijmou a zda-li budou ochotni platit mnohem vyšší částky než u SMS. Polemizovat o ceně multimediálních zpráv si opravdu netroufám. Operátoři slibovali zdražení od nového roku, zatím se tak neděje. Kdyby operátoři udrželi cenu okolo desíti korun, byl by to ideální stav. A co Oskar? Multimediální zprávy v tomto roce určitě zprovozní a dle dosavadního vývoje můžeme usuzovat, že jeho MMS budou o něco levnější, než u konkurence.

Tmavomodré blues?

Bluetooth - technologie tolik opěvovaná leč zatím téměř nevyužitá. Modrozubá zařízení zatím bohužel nepočítáme na stovky ba téměř ani na desítky. Výrobci integrují bezdrátový přenos dat jen do dražších přístrojů (S55, T68i, Nokia 7650) a zda-li se tato technologie uchytí i v levnějších telefonech, zatím nevíme. Hlavním problémem rozšíření Bluetooth však není integrace jen do manažerských, tedy drahých modelů, ale spíše to, že s modrozubem nepočítá ve slíbených modelech Nokia. Finský výrobce přeci jen okupuje podstatnou část trhu a "pozapomnění" (?) na integraci Bluetooth do nových modelů se na rozšíření v negativním slova smyslu jistě podepíše. Právě v tomto roce může nastat zlom: ostatní výrobci budou Bluetooth integrovat bez ohledu na lídra trhu (ta lepší varianta), nebo převezmou filosofii Nokie o zbytečnosti bezdrátového přenosu dat a na Bluetooth se zapomene. Ta horší varianta, která, věřím, nenastane.

Chytré telefony aneb souboj titánů: Smartphone 2002 versus Series 60

Rok 2003 se ponese ve znamení nástupu nových mobilních telefonů - takzvaných smartphonů. Pro lepší představu si uveďme notoricky známý živoucí příklad - Nokii 7650. Smartphone - ve volném překladu "chytrý telefon" - skrývá díky standardizovanému operačnímu systému mnohem větší potenciál, než mobilní telefon s pevně daným firmwarem či mobil podporující Javu. Na tomto bezesporu velmi lukrativním poli se svede nelítostná bitva: Na jednom kopci stojí generál Nokia se svou armádou Series 60 (musíme podotknout, že má v zádech významné spojence: Siemens, Samsung, Sendo) a na druhém kopci se bije do prsou generál Microsoft s armádou Smartphone 2002. Zatímco Series 60 má výhodu prvního tahu (uvedení Nokie 7650) a tím i získání podpory ostatních výrobců zbraní (programů), Smartphone má za zády velmi mocného generála, pro kterého nemusí být náskok nepřítele osudový. Svůj první krok učinil modelem Orange SPV. Microsoft se Smartphone 2002 však zatím nezískal důvěru seriózních výrobců, může však těžit z levných tchaj-wanských produktů. Já se na bitvu těším a jako uživatel doufám, že povede hlavně k jednomu: nižším cenám nových zajímavých telefonů.

Do kapitoly o chytrých telefonech patří i chystaný, slibovaný, vytoužený a možná i zatracovaný SonyEricsson P800. Snad na nás jukne už v prvních týdnech nového roku.

Vývoj kapesních počítačů - komunikátorů

Vedle smartphonů existují i kapesní počítače - komunikátory. I na poli komunikátorů se svádí bitva operačních systémů: Symbian (Nokia Communicator), Palm OS (Handspring Treo, Samsung, Kyocera) a konečně Pocket PC Phone Edition (O2, XDA či Dataphone, Siemens SX45).

Nokia se chystá na trh s inovovaným Communicatorem. Nese označení 9290, ale revolučních změn v koncepci se nedočkáme. Srdcem bude 32-bit RISC procesor a sekundovat mu bude 56MB RAM plus možnost rozšíření o paměťové karty typu MMC. Snad se konečně dočkáme GPRS i HSCSD dohromady. Bluetooth by novému komunikátoru také slušelo. Nemyslíte?

Na platformě Palm OS se chystá novinka u Samsungu, Kyocery i Handspringu. První dva výrobci přinesou zajímavé hračky pro síť CDMA2000, nebudeme se tedy jimi zabývat. Na jaře se s největší pravděpodobností objeví nový počin Handspringu s označením Treo 300. Nepůjde o revoluční řešení, Treo 300 bude velmi podobné modelu Treo 270. Jestliže je vám pojem Treo neznámý, vězte, že jde o kapesní počítače/komunikátory na platformě Palm OS. Mají malou, avšak plnohodnotnou klávesnici. Předpokládaná cena Trea 300 je 499 dolarů. U Palm OS ještě zůstaneme – opomenout chystaný Tungsten W by byla velká chyba. Zatímco dnes prodávaný Tungsten T je „jen“ PDA, Tungsten W bude již plnohodnotný GSM/GPRS komunikátor. Předpokládaná cena je 549 dolarů a dočkáme se jej v průběhu první poloviny roku.

V současné době známe snad jen jednu novinku na poli komunikátorů, a to inovovaný model zvučného jména iPAQ. Uvidíme, jak se nové modely pětitisícové řady povedou. Osobně bych s radostí přivítal i novinku od HTC (High Tech Computer), O2 je povedený stroj a věřím, že by i nástupce potvrdil kvality a schopnosti neznámého OEM výrobce.

Sice bez standardního operačního systému, zato se skvělou cenou přijde na trh zařízení doposud známé jako HipTop. T-Mobile jej hodlá prodávat pod označením T-Mobile Sidekick za zajímavou cenu 199 dolarů. Podrobně jsme o této zajímavé mobilitce psali ve článku HipTop - další fotografie a praktické zkušenosti a v článku Komunikátor HipTop - spousta obrázků naší budoucnosti.

Java

Java se na rozdíl od technologie Bluetooth rozšířila téměř rychlostí blesku. Doplňkové programy si můžeme nahrát i do telefonů za cenu okolo pěti tisíc korun. Věřím, že se ke konci roku 2003 neobjeví telefon, který by Javu nepodporoval. Spolu s rozšířením mobilních telefonů se objeví i tisíce zajímavých programů. Během roku se Java hlavně díky dostupnosti telefonů a ceně aplikací stane určitě takovým menším fenoménem.

Další funkce a vlastnosti, které se (snad) stanou samozřejmostí

Z vývoje v roce 2002 můžeme předpovídat něco o vývoji telefonů po hardwarové i softwarové stránce. Snad jednou provždy zmizí externí antény a takové archaismy jako
Ni-MH baterie. Bude pokračovat trend miniaturizace (je však miniaturizace za každou cenu dobrá?). Tajně též ve skrytu duše doufám, že rok 2003 vymítí podstatné chyby v ergonomii klávesnic. Z dosavadního vývoje se však stále obávám nedokonalého podsvícení klávesnice, vrzajících krytů, neobvykle chybových modelových řad a tak podobně. Co se softwarové výbavy týče, kalendáře a vícepoložkové seznamy se snad stanou samozřejmostí i u těch nejlevnějších modelů.

Nejsme jasnovidci

Jasnovidci rozhodně nejsme. To co jste si přečetli v předchozích řádcích je náš výhled (a výhled naší redakční – pravda trochu nespolehlivé – křišťálové koule) na následující rok. Jaká bude ta pravá skutečnost vám asi nikdo přesně nezaručí. Jako mobilní fanda však věřím, že bude velmi zajímavý a přinese nám mnoho revolučních novinek ulehčující či zpříjemňujících náš život.

Diskuze (22) Další článek: Bojkot T-Mobile - termín a pravidla

Témata článku: Nokia 7650, Souboj titánů, Nový počin, Mobil podporující, Mobil, Drahý model, Bluetooth technologie, První tah, MOBI