Čekají mobilní operátory těžké časy?

Těžké časy možná nastanou švýcarským mobilním operátorům. Ty má na svědomí místní regulační úřad, který je seznámil s nově přijatým místním standardem elektromagnetického vyzařování. Co to znamená pro mobilní telefony?

Tento standard (BUWAL) je totiž desetkrát přísnější než ten, který doporučuje světová zdravotnická organizace WHO jako zdraví neškodný. Elektrosmog - tento populární názor na ionizující vyzařování mobilních  vysílačů - je tedy největším trnem v oku. Všichni čtyři švýcarští operátoři (Swisscom, TDC, Telefonica Movile, Orange) ve svých tiskových prohlášeních uvedli, že nemají nic proti snižování vyzařování, ovšem toto snižování v takovém rozsahu, jaký předepisuje nově přijatý BUWAL, může způsobit vážné ohrožení provozu sítí mobilních telefonů.

Andreas Wetter, prezident společnosti Orange dokonce na dotaz uvedl, že v praxi budou mít tyto podmínky za následek daleko hustější síť základnových stanic, protože ty budou moci disponovat příliš malým výkonem pro pokrytí větších oblastí. Nejhorší dopad tohoto nařízení však pocítí společnost Telefonica Movile, která zde získala licenci na síť třetí generace a neprovozuje ještě žádnou GSM síť, protože podle vyjádření tiskového odboru nebude mít dostatečné krytí pro financování nákupu potřebného množství základnových stanic pro zajištění takového pokrytí signálem, jaký jí ukládají podmínky licence.

Operátoři se zcela logicky snaží obnovit debatu o BUWALu. Agentura prý totiž brala v úvahu především vyzařování v těsné blízkosti základnové stanice a podle slov operátorů v takové blízkosti nikdo nebydlí a nikdy bydlet nebude. Nabízí se teda otázka: jak je to tedy se základnovými stanicemi umístěnými na střechách budov? Ty snad nejsou v blízkosti lidských obydlí?

 

Diskuze (6) Další článek: Nostalgie: tři týdny s Nokií 1611

Témata článku: , MOBI, Mobil, Malý výkon, Čas, Mobilní operátor, Operátor