Ceny za volání se možná zvýší!

Včera rozhodlo ČTÚ o snížení propojovacích poplatků. To bude mít za následek, že Eurotelu a RadioMobilu se sníží příjmy a ve svém důsledku pravděpodobně také zisk, který jim z těchto poplatků plynul. Naproti tomu Český Telecom a Český Mobil na tom vydělá. Bude to tedy mít nějaký vliv na ceny volání?

Propojovací poplatek se radikálně snížil

Maximální výše poplatku za propojení v rámci mobilních telefonních sítí a při volání z pevných do mobilních sítí (pouze tímto směrem, nikoliv naopak) byla stanovena na 3,66 Kč/min. bez DPH. To je tedy téměř o 3 Kč/min. méně než tomu bylo doposud (vyjma propojení ČTc – Oskar).

Mnohem zajímavější než fakt, že se snížil propojovací poplatek je ale to, že se snížil tak radikálně a tak rychle. Jakákoliv společnost (nejen v oblasti telekomunikací) totiž volí pro svoje budoucí jednání určitou obchodní strategii, která se zakládá především na předpokládaných příjmech a výdajích společnosti, které se plánují s určitým předstihem. Skokové snížení příjmové položky tak může znamenat určitou stagnaci plánovaných investic. Otázkou ale zůstává, zda se příjmy mobilním operátorům opravdu sníží. To do jisté míry záleží také na tom, zda se sníží také koncové ceny za volání a v případě Eurotelu a Paegasu ve velké míře také na tom, zda se cena za propojení 3,66 Kč/min. bude vztahovat zpětně na letošní rok. K tomu nám bohužel včera nebyli zástupci těchto společností schopni dát jednoznačné stanovisko.

Jak to bylo s propojovacími poplatky?

Rok Cena
1991 – 1996 Český Telecom – Eurotel 0 Kč

cena je hrazena volaným i volajícím a každý operátor si ponechává svoji část výnosů

1996 – 08/1998 Eurotel stanovil cenu za ukončení hovoru ve své sítí na 7,60 Kč
08/1998 – 12/1998 Eurotel snížil cenu za ukončení hovoru ve své sítí na 7,37 Kč
1996 – 12/1998 RadioMobil určil cenu za ukončení hovoru ve své síti na částku 7,60 Kč
01/1999 – 12/1999 Eurotel a ČTc se dohodli, že si vzájemně nic nedluží, platila se dále původní cena 7,37 Kč/min, kterou si ČTc kompenzoval drahými mezinárodními hovory
01/1999 – 12/1999 RadioMobil a ČTc se dohodli, že si vzájemně nic nedluží, platila se dále původní cena 7,60 Kč/min, kterou si ČTc kompenzoval drahými mezinárodními hovory a reakcí RadioMobilu byl Paegas Internet Call
01/2000 – 1/2001 Eurotel ani RadioMobil se s Českým Telecomem nedohodli na ceně za propojení, nadále platila cena původní
02/2001 – 06/2001 Český Telecom přestal hradit RadioMobilu náklady na propojení
07/2001 až 26. 11. 2001 Český Telecom se domluvil s Českým Mobilem na ceně za propojení ve výši 3 Kč. Tuto cenu pak prohlásil jako „běžnou na trhu,“ neboť v té době neexistovala jiná dohodnutá cena za propojení mezi mobilní a fixní sítí. ČTc se totiž ani s RadioMobilem ani s Eurotelem na ceně za propojení na letošní rok nedohodl.
od 27. 11. 2001 ČTÚ stanovil s okamžitou platností poplatek za propojení mezi mobilními sítěmi ve výši 3,66 Kč bez DPH.

Jak vidí snížení propojovacích poplatků operátoři

Eurotel

Podle dnešního rozhodnutí ČTU jsme povinni poskytnout všem operátorům naši síť za jednu z nejnižších cen v Evropě, zatímco operátorům pevných linek budeme za stejnou službu platit nejvyšší cenu v Evropě. Dnešní rozhodnutí ČTU o ceně za ukončení hovoru v mobilní sítí nebere ohled na všechny zvláštnosti mobilních telekomunikací. Například mezi oprávněné náklady nepočítá dotaci mobilních telefonů, která je však přínosem nejen pro operátora, který tento telefon dotoval, ale především pro všechny telekomunikační operátory, kteří díky této dotaci mohou vytvářet zisky. Největší prospěch však z dotace měl zákazník.

Oskar

Rozhodnutí ČTÚ snížit ceny za propojení na 3,66,- Kč je sice nakročením správným směrem, ovšem toto snížení neodpovídá tomu, co si trh i čeští spotřebitelé zaslouží. Oskar věří, že současná sazba 3 Kč za minutu, která platila pro propojování hovorů mezi jeho sítí a sítěmi Českého Telecomu a ostatních operátorů, je vzhledem k tržním podmínkám v České republice rozumnou cenou, a při použití metody přírůstkových nákladů  (známé pod označením LRIC) by konečná cena za propojení mohla být i pod 3 Kč.

Paegas

Dnešním rozhodnutím ČTÚ se propojovací cena za ukončení v mobilní síti v ČR dostala na jednu z nejnižších úrovní v Evropě. Očekáváme, že ČTÚ bude postupovat stejným způsobem také v případě ceny za ukončení ve fixních sítích, která je dnes na dvojnásobku evropského průměru.

„Stanovená propojovací cena je extrémně nízká a neodpovídá situaci na českém trhu. Cena nezohledňuje reálné a udržitelné náklady mobilních operátorů. Jsme proto přesvědčení, že dnešní rozhodnutí ČTÚ výrazně zpomalí další rozvoj mobilních komunikací v Čechách. Liberální prostředí v minulosti stimulovalo rychlý růst mobilního trhu. Tomu je nyní konec,“ říká Roland Mahler, generální ředitel společnosti RadioMobil

Požadujeme proto výrazné a okamžité snížení zákaznických cen za volání do mobilních sítí ze strany provozovatelů fixních linek, kterým tímto rozhodnutím výrazně poklesly náklady.

Co znamená snížení propojovacího poplatku

Pravděpodobně nejzajímavější je ale odpověď na otázku, co se spolu se snížením propojovacích poplatků změní pro koncového zákazníka. Společnost Contactel se ještě včera nechala slyšet, že se chystá snížení propojovacích poplatků promítnout do koncových cen pro své zákazníky, neboli že chystá snížení cen za volání do mobilních sítí. Český Telecom naopak prohlásil, že snížení propojovacího poplatku za volání do mobilních sítí se v jeho cenách nepromítne, neboť se již promítlo na konci června, kdy Český Telecom snížil ceny za volání do mobilních sítí na 6,80 Kč/min. (pro domácnosti) na základě toho, že se dohodl s Českým Mobilem na ceně za propojení ve výši 3 Kč/min.

V případě mobilních operátorů pak nastane poměrně zajímavá situace. Eurotelu a Paegasu se totiž zvýší náklady (respektive sníží příjmy) na propojení se sítí Oskar a s fixními operátory. Důvod je prostý – více lidí telefonuje z Oskara a z pevných sítí do Eurotelu a do Paegasu než směrem opačným (kromě toho při volání z mobilních sítí od pevných platí nižší propojovací poplatky než opačným směrěm). V případě volání Eurotel – Paegas a Paegas – Eurotel je situace poměrně vyrovnaná, takže zde se změna výše propojovacího poplatku téměř nepromítne.

V případě, že by se snížila koncová cena za volání, tak mezi sítěmi pravděpodobně vznikne větší provoz, což by ovšem mohlo přinášet operátorům také vyšší příjmy za propojení (za předpokladu, že by provoz mezi některými sítěmi byl i nadále nevyrovnaný). Pokud by se koncové ceny nezměnily, tak se stane následující – příjmy z propojení se těm operátorům, kteří byli především „příjemci“ volání, sníží a zároveň se všem operátorům sníží náklady na „dotování“ odchozích hovorů a budou na nich moci začít vydělávat. Pokud by se koncové ceny zvýšily, pak pravděpodobně poklesne provoz mezi sítěmi a zisky z propojení se ještě více sníží, zároveň však operátoři přestanou dotovat odchozí volání a ve svém důsledku by na něm mohli začít i výrazněji vydělávat. Otázka ovšem je, zda jim tento krok postačí pokrýt snížení zisku z propojení způsobeným tak radikální změnou propojovacích poplatků.

To, jak se naši mobilní operátoři zachovají, teď záleží především na tom, jaká byla jejich plánovaná obchodní strategie a na tom, jak ji dovedou upravit. Každopádně změna propojovacích poplatků přichází v tu nejnevhodnější dobu, protože kromě samotné změny obchodního plánu zde před operátory stojí problém zakoupení či nezakoupení licence na provoz sítě UMTS, na jehož vyřešení jim zbývá pouze kolem šedesáti hodin.

 

Diskuze (34) Další článek: První fotografie mobilu Trium Eclipse: další s barevným displejem

Témata článku: , Dnešní rozhodnutí, Paegas internet, Rychlý růst, Zajímavá situace, Volání