Češi holdují mobilům, ale moc nevolají

Každý máme 1,15 mobilního telefonu a více, než jednu SIM kartu, ale moc s nimi nevoláme. Jak jsou na tom sousedi?

Evropský statistický úřad zveřejnil zprávu zabývající se charakteristikami jednotlivých zemí co do počtu mobilních telefonů, pevných linek, veřejných telefonních automatů. Zkoumalo se také to, kolik denně provoláme nebo jak se tyto údaje změnily za poslední desetiletí. Zajímavé je v průzkumu i umístění České republiky, zpráva jednoznačně potvrzuje, že máme rádi mobily, naopak pevné linky v posledních deseti letech stagnují.

Počet telefonů na obyvatele EU se od roku 1996 do roku 2005 zvýšil 14krát: ze sedmi přístrojů na sto obyvatel na 96 přístrojů. Třináct států mělo poměr vyšší než jedna: Lucembursko (158), Litva (127), Itálie (122), Česká republika (115) a Portugalsko (111). Na opačném konci tabulky se umístily Rumunsko (62), Polsko (76), Francie (77) a Bulharsko (80). Osobně se mi to celkem sedí až na Francii, nevěřím, že by před dvěma lety nedosáhla ani na poměr sto mobilů na sto obyvatel. Zato výsledek naší země odpovídá realitě, jistě také znáte někoho, kdo u sebe nosí dva telefony...

Další zajímavá čísla plynou z průzkumu kolik procent evropských domácností má jen mobil a žádnou pevnou linku. V roce 2006 mělo v EU (tehdy 25 zemí) 18 % domácností pouze mobil, jednoduchou početní operací dojdeme k závěru, že 82 % mělo jak pevnou linku, tak mobilní telefon. Opět zajímavá čísla na předních a posledních místech ve statistice, kolik rodin nemá pevnou linku: Švédsko (0 %), Malta (3 %), Holandsko (4 %) a Lucembursko (8 %). Z opačného konce tabulky: Litva (48 %), Finsko (47 %), Česká republika (42 %), Lotyšsko (40 %).

Počítaly se i průměrné hovory na den a uživatele. V roce 2004 se nejméně volalo v Polsku (1,2 minuty) a Lucembursku (1,6 minuty), nejvíce v Německu (6,0 minut), na Kypru (5,3 minuty) a ve Finsku se 4,2 provolanými minutami na zákazníka a den. Češi prý volali pouhou 1,7 minuty denně. Zajímavý je nárůst počtu mobilů, zatímco v roce 1996 připadaly na sto obyvatel dva telefony, v roce 2005 už to bylo zmiňovaných 115 mobilů. A na sto tisíc obyvatel u nás připadá 23 veřejných telefonních automatů. Pokud nevíte, zda je to hodně nebo málo, tak ve Španělsku to bylo 125, což je první místo a našich třiadvacet znamená předposlední pozici. Za námi skončilo už jen Polsko s 20 telefonními budkami na každých sto tisíc obyvatel.

I penetrace SIM karet je u nás nad sto procenty, k 30. červnu tohoto roku u nás bylo 12 559 000 aktivních SIM karet. Aktuálně bude jejich počet zase o něco vyšší, stejně jako počet telefonů na obyvatele. Nyní by se už mohl přibližovat číslu 120 telefonů na 100 obyvatel. Penetraci SIM jsme zjišťovali sami, závěry zprávy Eurostatu nechť si každý přebere sám.

Diskuze (23) Další článek: O2: dálniční známka za benefit body

Témata článku: , Hold, Moc, Provolaným minuta, Mobil, Telefonní budka, Eurostat, Statistický úřad, MOBI