Češi stále častěji pracují na vlastních počítačích a mobilech

České firmy začínají stále častěji dovolovat svým zaměstnancům práci na vlastních zařízeních. Obliba politiky BYOD (z anglického bring your own device, tedy „přines si vlastní zařízení“) je pak znatelná obzvláště u malých a středních firem - pravidla BYOD má nastavena každá druhá taková firma v Česku. Tvrdí to celoevropský průzkum společnosti Microsoft, který má k dispozici E15.cz.

Počet firem, které mají pravidla pro BYOD, se za poslední dva roky více než zdvojnásobil, ještě loni je měla jen pětina firem, nyní je to už 49 procent. „Ukazuje to vůli menších firem ke zlepšení jejich IT vybavení a snahu o zvýšení produktivity zaměstnanců,“ tvrdí Petr Klement, manažer divize Windows. Mnohem častěji pak tuto politiku využívají ty nejmenší firmy - s devíti a méně zaměstnanci, kde má zastoupení ze 67 procent.

Podle Klementa přitom nejde o prosté nošení vlastních notebooků do práce. Trend BYOD se po boomu chytrých mobilních zařízení a tabletů velmi pružně rozšířil a byť nejčastěji používanými vlastními zařízeními jsou stále osobní počítače (44 procent) a notebooky (42 procent), mobily již tvoří třetinu (32 procent). Právě u používání mobilu je pak citelná pozice pracovníka - soukromý smartphone používají čtyři z pěti šéfů firem.

Duševní změna

Takto intenzívní nástup politiky BOYD ve firmách prý může být odrazem jejich ochoty přijmout nové modely provozu IT. „Musely projít duševní změnou, kdy netrvají na tradičním vlastnictví IT zdrojů. To zahrnuje jak koncová zařízení, tak i IT infrastrukturu,“ vysvětluje manažer divize Cloud a Enteprise řešení Microsoftu David Kačmář. Podle něj tyto firmy často přijmou i cloud jako formu poskytování IT služeb.

Nástup cloudu je prý logický, protože právě správa soukromých zařízení ve firemním prostředí je extrémně důležitá kvůli zajištění jejich zabezpečení. „Bez cloud technologií se taková věc samozřejmě zajišťuje velice obtížně,“ tvrdí dále Kačmář, že tedy existuje souvislost mezi použitím cloud služeb a BYOD.

Vyplatí se oběma stranám

Politika BYOD může být oboustranně výhodné řešení pro zaměstnance i zaměstnavatele, lidé totiž mají doma často modernější IT vybavení než v práci. Tato zařízení navíc umí lépe ovládat a tak dochází ke zvýšení pracovního výkonu a efektivity. „Zaměstnanci jsou navíc občas motivováni finančními příspěvky na BYOD, to v jejich vnímání zvyšuje atraktivitu firmy. Pro zaměstnavatele se zase snižují náklady za IT,“ dodává Petr Klement.

Průzkumu se zúčastnilo v rámci Evropského šetření 6200 pracovníků malých a středních firem a jejich šéfů. Celoevropský průměr použití BYOD činí 47 procent.

Úvodní obr.: CC BY SA 2.0: TechStage via Flickr
Diskuze (15) Další článek: CAT S60: duální armádní obrněnec s termovizí [recenze]

Témata článku: , , Mobil, Firemní prostředí, Osobní počítač, Počítač, BYOD, CC BY-SA, MOBI, Pracovní výkon, Čas