Češi stále používají 15 let staré tlačítkové Nokie. Dokazují to operátoři i prodeje náhradních baterií

Někteří čeští uživatelé mění svá zařízení opravdu neradi a s jedním modelem si vystačí klidně i déle než 10 let. Dokazují to statistiky prodeje náhradních baterií, které eviduje BatteryShop.cz. V oblasti telefonů je největší historickou stálicí tlačítková Nokia 6300 z roku 2006.

E-shop uvádí, že během loňského roku prodal stovky kusů akumulátorů určených pro Nokii 6300. Stejný typ (u Nokie původně značený BL-4C) ale pasuje také do inovované verze Nokia 6300i z roku 2008, do starší Nokie 2600 z roku 2004 a mnoha dalších modelů vyráběných v době zhruba před 15 lety.

Omezením může být konektivita

Právě baterie bývá častokrát jediným důvodem, proč staré zařízení nejde dál používat a pokud se na trhu ekvivalentní akumulátory nadále prodávají, nemá uživatel důvod telefon měnit, pokud postačuje jeho potřebám. Paradoxně v kategorii tlačítkových telefonů nebyly původní Nokie s prostředím Series 40 už nikdy překonány a jsou tak i z dnešního pohledu v mnohém lepší, než v současnosti nabízené tlačítkové modely.


Nejoblíbenější tlačítkové telefony současnosti:

Nokia 3310 2017 Dual SIM Nokia 3310 2017 Dual SIM
nabízí 50 obchodů za ceny od 971 Kč
Porovnat ceny
Nokia 230 Dual SIM Nokia 230 Dual SIM
nabízí 50 obchodů za ceny od 1 220 Kč
Porovnat ceny
ALIGATOR A675 Senior ALIGATOR A675 Senior
nabízí 46 obchodů za ceny od 899 Kč
Porovnat ceny
Evolveo EasyPhone XD Evolveo EasyPhone XD
nabízí 59 obchodů za ceny od 932 Kč
Porovnat ceny
Aligator A321 Senior Aligator A321 Senior
nabízí 73 obchodů za ceny od 730 Kč
Porovnat ceny

Poměrně velké rozšíření starých tlačítkových telefonů mezi uživateli potvrzují čas od času i mobilní operátoři, kteří zmiňují používání nejčastěji starých Nokií obvykle jako kuriozitu pro média. Loni ovšem T-Mobile vydal i kompletní výpis starých modelů telefonů, které eviduje u zákazníků připojených do jeho sítě a které nepodporují LTE sítě, ani novější 5G konektivitu.

Souviselo to s loňským vypínáním 3G sítě a nutností pro majitele těchto zařízení vyměnit svůj telefon za novější model, pokud jej chtějí používat i jinak než ke klasickému volání a posílání SMS na 2G síti. Operátor sice neuvedl četnost zastoupení jednotlivých modelů, ale v seznamu se objevily i více než 20 let staré kousky a mnoho exotických značek, o kterých jsme ani my v redakci neměli žádné povědomí. Pro zájemce zveřejňujeme seznam těchto zařízení na druhém listu tohoto článku.

Diskuze (17) Další článek: Zkoumáme energetickou efektivitu mobilních čipsetů. Apple je na špici, Qualcomm se zastavil před třemi lety

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6300, MLS, INOI, Finder, Torch, Atlanta, BlackBerry Bold, Smart Phone, Titanium, MOBIL Gmbh, Punkt, Sto kusů, Mercury, Carbon, KII, Asia, BlackBerry Torch, Infinix Hot, Armor X, Xtouch