Češi za měsíc prosurfují necelý 1 GB mobilních dat. Slováci jsou na tom ještě hůř

Tuzemští operátoři škrtí Čechy na vysokých cenách za data, proto se na mobilu surfovat bojíme a hlídáme si každý megabajt. V rámci Evropy v tom ale nejsme sami. Podobně utažené opasky spotřeby mají i v Německu nebo Holandsku, i přesto, že si mohou díky vyšší kupní síle dovolit za operátorské služby utrácet víc. Hůř než my jsou na tom už jen Slováci a Ukrajinci, vyplývá z analýzy společnosti Global Data.

Klepněte pro větší obrázek
Česko je dvaapůlkrát pod průměrem Evropy ve spotřebě dat, Slovensko nemá ani třetinu

Podle ní se za rok 2017 spotřebuje v Evropě měsíčně v průměru 2,4 GB dat na SIM kartu. Rozptyl spotřeby podle zemí je přitom opravdu široký. Nejvíc si hodují ve Finsku, kde naší optikou surfují jako utržení ze řetězu v objemu 13,3 GB měsíčně. Opačným extrémem je Ukrajina s 600 MB, kde ovšem až nyní začínají budovat 4G sítě. To Česko a Slovensko navzdory skvělému LTE pokrytí prakticky nesurfuje (CZ 950 MB, SK 727 MB). Podle analýzy Global Data stojí za neochotou spotřeby vysoké ceny mobilních dat.

Vyšší spotřebě dat v některých zemích nahrávají neomezené datové balíky – tedy skutečně neomezené na všechny typy služeb, nikoli parodie v podobě tuzemských služeb Pass a StreamOn omezených na několik privilegovaných služeb. Z bezedného FUPu těží zákazníci v Rakousku (5,7 GB), Polsku (3,7 GB) a dokonce i Rusku (3,5 GB). Průměr na SIM kartu, který studie uvádí, snižuje v případě Francie a Velké Británie velký počet aktivních SIM karet pro internet věcí (IoT) s minimální datovou spotřebou. Jinak by i obě tyto země byly lehce nad evropským průměrem.

Zda si naši operátoři společně nedomlouvají vysoké ceny, zkoumal i ÚOHS:

Diskuze (47) Další článek: Komerční banka se přidala ke službě Android Pay. Postupně jí nahradí vlastní mobilní HCE platby

Témata článku: , , , , , , , , , Evropský průměr, Česká republika, Meš, Vysoká cena, Tuzemský operátor, Passo, Průměr, NEC, Pro +, Německo, Slovák, Ukrajina, Holandsko, Opačný extrém, Francie, Data