České telekomunikace v roce 2020: objemy dat rostly, ceny tarifů ale neklesly

Český telekomunikační úřad zveřejnil výroční zprávu za rok 2020, která dává nahlédnout pod pokličku českého mobilního trhu. V roce 2020 drželi síťoví operátoři naprostou většinu trhu (92,4 %), zbytek připadl virtuálním operátorům a tzv. subjektům MVNE (Mobile Virtual Network Enabler). Celkem máme v Česku 137 virtuálních operátorů, ovšem jen 20 % z nich spravuje více než tisícovku SIM karet. Tržní podíl zbývajících virtuálních subjektů je tak prakticky nulový. Dvěma největšími virtuály jsou firmy O2 Family s.r.o a Sazka a.s.

V roce 2020 došlo k nepatrnému poklesu počtu aktivních SIM karet na cca 14,6 milonu. Důvodem je pokles počtu předplacených karet, který však nebyl vyrovnán poptávkou po tarifech, a to znamená, že lidem pomalu přestávající dávat smysl předplacenky „v šuplíku“, kterým musíte neustále dobíjet kredit a tím i prodlužovat jejich platnost. V tržním podílu (vzhledem k aktivním SIM) k polovině roku 2020 dominoval T-Mobile (téměř 40 % trhu) následovaný O2 (cca 27 %) a Vodafonem, který se nepatrně přehoupl přes metu 25 %.

Průměrné ceny nic neříkají, ty reálné neklesají

V loňském roce dále narostl počet aktivních SIM karet se službou Internet v mobilu (přes 9,7 milionu), čistě datových SIM se službou Mobilní internet bylo po dalším roce poklesu jen zhruba 400 tisíc. V roce 2020 došlo ke zvýšení celkové spotřeby dat v mobilních sítích o téměř 80 %. Při přepočtu objemu přenesených dat na jednu SIM můžeme vidět, že zájem o mobilní data vzrostl velmi výrazně. Jedna SIM s datovými službami v roce 2020 měsíčně spotřebovala zhruba 3,1 GB dat, což značí meziroční nárost o 77 procent.

ČTÚ se ve výroční zprávě chlubí i poklesem ceny za skutečně provolanou minutu o 14,9 % na 0,77 Kč/min. Největší meziroční pokles ceny za volání zaznamenal loni ČTÚ u T-Mobile (na 0,71 Kč/min). V meziročním srovnání klesla i jednotková cena za 1 MB mobilních dat (bez započtení fixního LTE) o 28,5 % na 0,05 Kč/MB. Všechny tyto ceny jsou ale v podstatě virtuální, protože se přepočítávají z neomezených tarifů a kdyby všichni zákazníci své neomezené volné minuty nebo data ždímali na maximum, průměrné ceny by klesaly ještě víc.

Důležitější jsou ceny zákazníkem skutečně zaplacené za mobilní tarif. Zde se rozhodně žádný zásadní dopad regulace ČTÚ neprojevil. Cena tří základních „spotřebních košů“ zůstala beze změn, jak ukazuje příslušný graf v galerii tohoto článku. Zhruba o 10 % meziročně poklesla na 425 Kč cena koše se spotřebou 100 hovorů, 140 SMS a 2 GB dat. Mimochodem i tento spotřební koš značí, jak malou hodnotu služeb se směšnými objemy český zákazník za své peníze dostává a že pod 400 Kč měsíčně prakticky žádná rozumná nabídka u velkých operátorů neexistuje.

Zdroj: ČTÚ

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Samsung Smart Keyboard Trio 500. Kompaktní QWERTY k mobilu a tabletu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Sazka, Objem dat, Cena tarifů, Číst,