Český Telecom nabízí volání zadarmo (a také data)

Český Telecom od dnešního dne nabízí možnost volat o víkendech a mimo špičku zadarmo – tedy za měsíční paušál. Vyplatí se nové tarify? Půjde nové volání za paušál využít i pro připojení k internetu? Mohou se zapojit i uživatelé alternativních operátorů?

Nové tarify Českého Telecomu

Český Telecom nabízí dva nové tarify a dva tarifní doplňky pro programy Telefon a pro programy linek euroISDN. Staré tarifní programy Home Standard, Home Mini a další, které zatím využívá většina uživatelů Českého Telecomu, nové tarifní zvýhodnění využívat nemohou, nicméně jejich uživatelům nic nebrání v přechodu na tarify Telefon, které jsou navíc většinou výhodnější (viz tento článek). Český Telecom tak volí podobnou strategii jako někteří mobilní operátoři a své novinky orientuje jen na aktuálně nabízené „mainstreamové“ programy. K nim ostatně přibývají ode dneška dva nové: Telefon Víkend a Telefon Volno.

Všechny nové tarify a tarifní doplňky nabízejí za určitých podmínek volání v rámci pevných sítí v ČR zdarma. Je jedno, zda voláte místně nebo dálkově a zda hovor cílíte do sítě Českého Telecomu nebo do pevné sítě alternativního operátora. Programy Telefon Víkend a Víkend nabízejí možnost volat zdarma o víkendech a státních svátcích po celý den. Tarify Telefon Volno a Volno pak volání zdarma v rámci českých pevných sítí o víkendech a státní svátky a k tomu navíc i ve všední dny mimo špičku – tedy od 19.00 do 7.00.

Pozor: i pro data

Volání zdarma lze úspěšně využít také pro datové volání pomocí klasického modemu na klasická telefonní čísla (tj. nikoli napředčíslí 971 či 976). Pevná telefonní síť Českého Telecomu totiž neumí rozlišit hlasové a datové volání – s výjimkou ISDN, kde tuto fintu nemůžete využít. Aby to šlo, musel by podle názoru několika odborníků na problematiku fixních sítí Český Telecom hovor poslouchat, což by bylo v rozporu se zákony České republiky.

To tedy znamená, že pokud máte zprovozněný vzdálený přístup do firemní či školní sítě připojené k internetu, můžete mít přístup do této sítě a tím vlastně i do internetu mimo špičku zadarmo. Resp. za cenu tarifního doplňku Volno. Jediné, co je třeba ošetřit, je automatické odpojování a znovunavazování připojení po třiceti minutách. Velký zlom by pak byl, pokud by existoval poskytovatel internetu, který nabízí své služby přes klasické telefonní číslo. To by ale patrně mohlo být posouzeno jako porušení číslovacího plánu.

Jaké to má háčky

Většina výhodných nabídek mívá svůj háček a výjimkou není ani volání „zdarma“ u Českého Telecomu. Aby byl hovor zdarma, musí být kratší než 30 minut. Od 31. minuty je hovor zpoplatněn částkou 0,79 Kč/min. u místního volání a 1,70 Kč/min při dálkovém volání ve všední dny mimo špičku (u tarifu Telefon Volno a tarifního doplňku Volno) a částkou 1,17 Kč/min u dálkových hovorů v nočních hodinách a o víkendech. Je ale důležité poznamenat, že pokud zavěsíte před uplynutím třiceti minut a číslo vytočíte znovu, budete telefonovat opět zadarmo. Třicetiminutový limit je zde proto, aby uživatel nezapomínal zavěšovat telefon (což říká Český Telecom) a nebo možná proto, aby uživatel měl znepříjemněné používání připojení k internetu zdarma přes klasická telefonní čísla.

Háček číslo dvě se jmenuje volné minuty a týká tedy se jen tarifních doplňků Víkend a Volno. Tarify Telefon 70, Telefon 120 a Telefon 240 mají celkový počet volných minut rozdělen stejnou měrou mezi špičku ve všední dny a ostatní dobu. Pokud si pořídíte tarifní doplněk Víkend nebo Volno a budete volat třeba o víkendu do pevné sítě, nejprve se budou spotřebovávat vaše volné minuty a teprve poté přijde ke slovu volání zdarma, které získáváte spolu s tarifním doplňkem.

V tomto místě patří Českému Telecomu pochvala, neboť na oba dva tyto „háčky“ pracovníci infolinky poctivě upozorňují.

Kolik zaplatíte

Tarif Telefon Víkend Telefon Volno doplněk Víkend doplněk Volno
měsíční paušál 479 Kč 529 Kč dle tarifu
+ 99 Kč
dle tarifu
+ 149 Kč
Akční cena měsíčního paušálu platí pro aktivace v září a říjnu 2004 – a pouze do konce letošního roku. Běžná cena bude o 50 Kč vyšší.
volné minuty dle tarifu dle tarifu
pevné sítě
místně – pracovní dny – špička 1,58 Kč 1,58 Kč dle tarifu dle tarifu
dálkově – pracovní dny – špička 3,18 Kč 3,18 Kč dle tarifu dle tarifu
místně – pracovní dny – mimo šp. 0,79 Kč zdarma dle tarifu zdarma
dálkově – pracovní dny – mimo šp. 1,70 Kč zdarma dle tarifu zdarma
dálkově – pracovní dny –  noc 1,13 Kč zdarma dle tarifu zdarma
víkendy a státní svátky zdarma zdarma zdarma zdarma
 
mobilní sítě 6,69 Kč 6,69 Kč dle tarifu dle tarifu
zahraničí – pevné sítě (EU, USA, Kanada, Austrálie) 5,36 Kč 5,36 Kč dle tarifu dle tarifu
zahraničí – mobilní sítě (EU, USA, Kanada, Austrálie) 11,42 Kč 11,42 Kč dle tarifu dle tarifu

Ceny jsou uvedeny včetně DPH

Jaké jsou nové tarify Telecomu?

Nové tarify Českého Telecomu přinášejí jedno velké pozitivum, které je v některých západních zemích již běžné – volání za paušál. Další výhoda je v tom, že tarify Telefon Víkend a Telefon Volno již neobsahují volné minuty, což byla jedna z hlavní výtek ÚOHS k Českému Telecomu. Pravda, ÚOHS asi nepočítal s tím, že Český Telecom nabídne volání za paušál, aniž by vytvořil odpovídající nabídku pro alternativce, ale o tom bude řeč dále.

Je dobré podotknout, že mnohem levněji vyjde kombinace Telefon 70 s měsíčním paušálem 338,86 Kč + doplněk Volno nebo Víkend + alternativní operátor pro hovory ve špičce v pracovní dny.

Český Telecom je v pořadí druhým operátorem, který nabízí volání za paušál v běžném tarifu. Oskar se svým doplňkovým balíčkem Moje víkendové hovory byl první: o víkendech a státních svátcích nabízí v síti Oskar neomezené hovory za 178,50 Kč měsíčně. Obdobná nabídka Českého Telecomu bude stát každý měsíc stát 149 Kč.

Jak na tom budou alternativní operátoři

Jak si můžete přečíst v našem dnešním článku o propojovacích poplatcích, alternativní operátoři nabízející své služby prostřednictvím CS/CPS (Před/volby operátora) – musí platit Českému Telecomu propojovací poplatky za každou minutu hovoru. Podle včerejšího vyjádření Českého Telecomu však s alternativními operátory nebude uzavřena nová propojovací dohoda umožňující propojování hovorů za paušál (což je mimochodem důležité také pro neomezený přístup k internetu přes dial-up).

Podle Českého Telecomu je dostatečná možnost, kterou alternativní operátoři již mají: využít nabídky LLU (Local Loop Unbundling), tedy zpřístupnění účastnického vedení (poslední míle) a pronajmout si od Českého Telecomu celou linku bez nutnosti platit další poplatky. Cena za zřízení této služby u každého uživatele je 10 035 Kč bez DPH a měsíční poplatek, který alternativní operátor, co si linku pronajme, musí zaplatit, je 491 Kč bez DPH. Každému je jasné, že nabízet tarify s neomezeným voláním prostřednictvím této nabídky LLU je ekonomický nesmysl.

Pokud alternativní operátoři nebudou chtít zákazníky dotovat, nemohou nabídnout obdobné tarify. Nabídnout je může pouze dominantní operátor na trhu fixních sítí – Český Telecom, který vlastní přístupovou síť. A přitom by stačilo málo – cenové rozhodnutí ČTÚ o ceně za LLU, o které již v minulosti požádalo přinejmenším Tiscali. Alternativním operátorům tedy nezbývá než konkurovat dále s minutovými poplatky za volání a doufat, že uživatelé nových flat-rate tarifů Českého Telecomu budou volat také do jejich sítí (ať již hlasově či datově) a přinesou jim tak finanční prostředky na propojovacích poplatcích.

Diskuze (71) Další článek: Ceny mobilů na září: Eurotel, Oskar a T-Mobile (oživeno)

Témata článku: , , Telecom, Data, Volání, Velké pozitivum, Český Telecom, Český, Home mini, Druhý operátor