Český Telecom spustil SMS: pro koho?

Český Telecom včera představil službu pro posílání a příjem SMS v pevné síti. V článku najdete všechny možné informace, které se k nám k ní podařilo sehnat. Třeba i ceny po skončení zkušební doby.
O možnosti posílat textové zprávy v pevné síti Českého Telecomu se mluví už velmi dlouho. Telefony, které tuto službu podporují, jsou už dávno v prodeji a Fincom–Materna už dokonce raději spustil vlastní SMS server pro svá zařízení PhoneBuddy. Samotný Český Telecom nabídl službu pro práci s SMS právě včera, 3. května 2004.

Mámo, přišla ti esemeska!

Diskuse pod včerejší bleskovkou, kde jsme upozorňoval na spuštění služby, se nesla v duchu vzácného porozumění: zdá se, že posílání a příjmu textovek na pevné síti nedáváte velkou budoucnost. Otázkou ale je, jak velkou roli při podobných diskusích hraje, že službu nabízí nenáviděný Český Telecom.

V době, kdy má naprosto každý svůj mobil, se spuštění SMS na pevných linkách opravdu může zdát nesmyslné. Vždyť kdo by chtěl přijímat soukromé zprávy na telefon, který většinou sdílí celá rodina. Je zde ale ještě jeden pohled: posílání textovek. Český Telecom si za zaslání jedné zprávy účtuje až nebývale výhodnou cenu 1 Kč. A je třeba si také uvědomit, že zatímco kredit na předplacence si i ten nejmladší školák platí sám z kapesného, pevnou linku hradí rodiče. Určité množství textovek se v účtu za pevný telefon vždycky ztratí a přesně o to zřejmě Telecomu jde.

S čím?

K tomu, abyste mohli posílat textovky z pevné linky, potřebujete prakticky jen telefon, který tuto službu nabízí. Český Telecom má ve své nabídce tři telefony a jedno komunikační zařízení PhoneBuddy. Zde je jejich přehled, ceny se pohybují od 999 Kč do 5 499 Kč. S textovkami je ale kompatibilních i několik desítek dalších telefonů, které se prodávají v nezávislé distribuci.

 PhoneBuddy je určen pouze pro SMS na pevných linkách

SMS lze posílat hned po připojení takového telefonu k pevné telefonní síti, nanejvýš ještě musíte nastavit číslo SMS centra. Potřebné parametry najdete v této tabulce, stačí si ale zapamatovat, že pro odesílání slouží SMS centrum na čísle 1470 a pokud stejné čísle nefunguje pro příjem, vyzkoušejte ještě 147.

Telefon musí vědět, kdo volá

Abyste mohli textovky přijímat na displej telefonu, musíte si u Českého Telecomu ještě aktivovat službu CLIP. Funguje stejně jako u mobilu, na displeji ukáže telefonní číslo volajícího. I bez SMS je to hodně užitečná služba. Aktivace CLIPu je zdarma, stačí zavolat na infolinku 800 123 456. Zdarma jsou i první dva měsíce provozu, za každý další se ve vyúčtování objeví částka 15,20 Kč. Po aktivaci CLIPu je ještě nutné zapnout textové doručování zpráv: stačí poslat textovku TXT na číslo 1234 (podobně lze potom zprávou HLAS zaslanou na stejné číslo zapnout hlasové doručování SMS). Bez CLIPu budete textovku přijímat jen jako obyčejný hovor, do sluchátka vám ji přečte elektronický hlásek.

Samotná služba SMS v pevné síti se nijak nezřizuje, stačí připojit telefon, který textovky podporuje. Neplatí se žádný aktivační ani měsíční poplatek, účtují se pouze samotné zprávy.

Ceny jsou vážně dobré

Český Telecom se hodně vytáhl cenami za posílání SMS. Textovka po ČR stojí 1 Kč, zpráva poslaná do zahraničí 3 Kč včetně DPH. Jde však o zaváděcí provoz, který skončí zřejmě s posledním dnem velkých prázdnin. Na druhou stranu jsme se ale dozvěděli, že nelze úplně vyloučit prodloužení této časově omezené akce. Po skončení zkušebního provozu by cena za posílání v rámci sítě Českého Telecomu mohla být 1,10 Kč, do mobilních sítí 1,90 Kč, cena zpráv do zahraničí se nezmění.

Cena je opravdu hodně slušná. Pokud s mobilem nepoužíváte speciální textovkové tarify, posíláním zpráv z pevné linky většinou ušetříte. Prodělají ale protějšky, které budou posílat zprávy na vaše pevné číslo. Jsou totiž dražší než obyčejné textovky:

  • Eurotel a Oskar: 8 Kč
  • T-Mobile: 4,80 Kč pro paušály, 6 Kč pro předplacenky
Přímo z mobilního telefonu mohou na zprávu odpovědět pouze uživatelé T-Mobilu. Zákazníci Eurotelu a Oskara musí posílat odpovědi ve složitějším tvaru na číslo 900 3008.

V současné době není s telefonním číslem svázaná žádná e-mailová adresa, jakou známe od mobilních operátorů. Český Telecom ale pracuje na službě SMS e-mail, která by tuto funkčnost měla nabídnout.

S textovými zprávami v pevné síti se pracuje úplně stejně jako na mobilních telefonech. Vzhledem k tomu, že SMS neputuje zvláštním kanálem jako u mobilů, ale přenáší se jako telefonát, lze ji podobně jako hovor přesměrovat. Na „oplátku“ ale zase nefungují doručenky.

Je potřeba nový telefon

Český Telecom přišel s textovkami příliš pozdě na to, aby se mobilní operátoři měli bát, že jim přetáhne zákazníky. Každá služba se ale hodí a když se za ni neplatí žádné paušální poplatky, proč ji občas nevyužít? (Jeden důvod se přesto nabízí: k využívání textovek na pevné lince bude snad ve všech případech nutné pořídit nový domácí telefon).

Internetové odkazy

Hlavní stránka služby: www.telecom.cz/sms
  • Telefony pro práci s SMS
  • Odpovědi na časté otázky
  • Diskuze (24) Další článek: Prodeje mobilů: všichni posilují, Nokia ztrácí

    Témata článku: , , , Pro +, KOH, Český, SMS centrum, SPU, Kapesné, Telecom, Český Telecom, Pevné číslo