Český Telecom varuje před podvodným voláním

Český Telecom právě vydal tiskovou zprávu, která varuje před podvodnými telefonáty, které slibují možnost výhry. O této hrozbě jsme již krátce psali v ranní bleskovce.

Tisková zpráva

Český Telecom varuje zákazníky před novou formou pravděpodobně podvodných hlasových volání, která se objevila v průběhu tohoto víkendu. Velké množství náhodně vybraných telefonní čísel v České republice obvolávají automatické hlásky ze zahraničí. Volanému je v českém jazyce slíbena vysoká finanční výhra. Volajícího v některých případech nebylo možno identifikovat na displeji telefonního přístroje (skryté volání).

Příjemcům hovorů hláska sděluje, že o výhru se mají přihlásit na telefonním čísle 906 709 943 nebo 906 709 941. Jedná se linky se zvýšenou tarifikací (70 Kč za minutu hovoru) v České republice, které byly přiděleny společnosti Aliatel. Hláska na těchto číslech navíc nepravdivě informuje, že cena za 5 minut hovoru je maximálně 70 Kč.

Český Telecom již podnikl řadu kroků k ochraně zákazníků. Podal například trestní oznámení u Státního zastupitelství na neznámého pachatele, předal podnět Úřadu na ochranu osobních údajů a připravuje podání na Český telekomunikační úřad.

Již v průběhu víkendu Český Telecom částečně identifikoval zdroje volání a postupně výrazně omezuje příchozí hovory toho typu do České republiky. Zároveň také vyzval zahraniční operátory k zamezení těchto volání do České republiky a společnost Aliatel k pozastavení vybraných čísel se zvýšenou tarifikací.

Vzhledem k předpokládanému postupu organizátorů takzvaného „telefonického spamu“ je pravděpodobné, že operátoři i země odkud tato volání přichází, se budou postupně měnit. Také čísla se zvýšenou tarifikací v České republice, kam si má zákazník volat pro vyplacení výhry, se mohou různě obměňovat.

Diskuze (14) Další článek: Eurotel vám prodá jen dvě bonusové Go karty

Témata článku: , Volání, Pře, Telecom, Český Telecom, Český, Var