Čeština a slovenština pro bluetoothovou klávesnici Nokia SU-8W

Distributor mobilních telefonů Agora Plus začal k bluetoothovým klávesnicím Nokia SU-8W (recenze) dodávat patch, který umožní psát české znaky. Klávesnice totiž standardně češtinu nepodporuje, a to je její hlavní nevýhoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Upravený software není k dispozici ke stáhnutí, zatím se dodává jen ke klávesnicím. Instalace spočívá v nahrazení souboru, ve kterém je standardně připravena finština/švédština. K dispozici je několik variant rozložení kláves:

  • česko-slovenské QWERTY
  • česko-slovenské QWERTZ
  • česká programátorské QWERTY
  • česká programátorské QWERTZ
  • slovenská programátorské QWERTY
  • slovenská programátorské QWERTZ

Protože klávesnice má jen tři řady a pro psaní číslic a zvláštních znaků je i s anglickým rozložením nutné použít přeřazovač, je způsob psaní českých písmen s diakritikou trochu jiný než na počítači. Používá se pro ně funkční klávesa AltGr a příslušný znak. Např. AltGr+a napíše dlouhé „á“, AltGr+r napíše „ř“.

Na klávesnici se píše velmi dobře. Přesto je ale používání češtiny znatelně pomalejší než psaní bez háčků a čárek. Zatímco s anglickým rozložením bez diakritiky jsem psal rychlostí kolem 220 znaků za minutu, s háčky a čárkami to bylo jen 130 znaků za minutu. Na komunikátoru Nokia 9500 jsem s češtinou dosáhl rychlosti 175 znaků za minutu.

Diskuze (10) Další článek: N-Gage stále žije: chystají se nové špičkové hry

Témata článku: Nokia, Nokia 9500, Pro +, Blue, Švédština, Bluetoot, Čeština, BLU, Slovenština, Hlavní nevýhoda, Upravený software