Chcete mobil zadarmo? Běžte do banky!

Rodina bank, které svým zákazníkům nabízí možnost pracovat se svým účtem pomocí mobilu, se rozrůstá. Nováčkem je banka GE Capital Bank, která k dnes již standardní službě přidává navíc mobil zdarma.
Rodina bank, které svým zákazníkům nabízí možnost pracovat se svým účtem pomocí mobilu, se rozrůstá. Nováčkem je banka GE Capital Bank, která k dnes již standardní službě přidává navíc mobil zdarma.

Počet aktivních uživatelů GSM Bankingu odhaduje společnost RadioMobil na dvacet pět tisíc, přičemž prodaných bankovních karet je čtyřikrát více, tedy rovná stovka. Navíc je podle RadioMobilu v České republice přes jeden milion mobilů, které podporují Sim Toolkit. Tolik lidí by tedy mohlo ovládat svůj účet přes mobil. Když půjdeme do detailů, je ten počet o dost vyšší –např. u Expandia Banka nebo České Spořitelna umožňuje klientům k účtu přistupovat přes textové zprávy, aniž byste by měli Sim Toolkit.

Co tedy GSM Banka, nový produkt GE Capital Bank umí?

  • Zjistit zůstatek na všech účtech klienta – mezi ty se počítá jak běžný účet, tak termínový vklad nebo úvěr.
  • Vyhledat jakoukoliv položku v historii účtu podle varibailního symbolu, částky nebo období.
  • Vypsat poslední tři výdaje a příjmy.
  • Zadat platební příkaz k hradě.
  • Aktuální úrokové sazby a směnné kurzy.

Nemůžete si však založit termínovaný vklad, což např. IPB nebo Expandia Banka umožňuje. Naopak funkcí, která je poměrně jedinečná, je vyhledávání položek podle zadaných kritérií.

Kolik stojí mobilování s bankou?

GE Capital Bank zvýhodňuje klienty přistupující z mobilu nižšími poplatky za transakce – zaplatíte totiž jen dvě koruny místo obvyklých pěti. Samozřejmě je nutné přičíst poplatek za zaslání textové zprávy s požadavkem, která stojí podle tarifu od jedné koruny do 2,80 Kč u Twistu. K tomu si přidejte dvě koruny za vyřízení dotazu, je tedy také zpoplatněn i komunikační kanál. Pokud si tak necháte poslat třeba zůstatek na účtu, zaplatíte od 5 do 6,80 korun. Ceny jsou tedy v porovnání s ostatními bankami spíše o něco nižší.

Měsíční poplatky za vedení účtu jsou 30 korun u fyzické osoby, 45 Kč u podnikatele a konečně rovná stovka pro firmy. Aktivace služby GSM Banka je samozřejmě zdarma, stejně jako založení účtu. Pokud již máte účet a platební kartu GE CB, vymění vám v prodejně Paegasu vaši kartu SIM za bankovní zdarma; nebudete tedy muset platit obvyklých 400 korun.

A co ten mobil?

Až potud to zní zcela běžně, takové či podobné služby nabízejí i ostatní banky. GE Capital Bank vám však ke službě GSM Banka může přidat i mobil „zdarma“. Tímto krokem chce GE CB zpřístupnit GSM Banku velmi široké vrstvě uživatelů, a to i těm, kteří zatím mobil nemají.

Vybrat si můžete tyto modely:

  • Ericsson A1018,
  • Bosch 909 dual S,
  • Nokia 3210.

S každým vyjmenovaným mobilem má ono kouzelné slůvko zdarma jinou podobu.

I když je to zdarma, něco přece jen zaplatíte

Pokud si vyberete Ericsson A1018, dostanete kartu Twist a zaplatíte 400 korun za aktivaci služby; na kartě již máte počáteční kredit 200 korun, celkem vás tedy mobil, karta a GSM Banka vyjde na dvě stovky. Ovšem zároveň s mobilem se zavážete, že budete služeb GE Capital Bank využívat minimálně dva roky. Také vám to připomíná dotační politiku našich operátorů?

U Bosche 909 Dual S to bude již 1 999 korun, bez těch dvou stovek to dělá celkem 1 799 Kč. Bosch 909 dual S je však podstatně lepší mobil, investice se tedy určitě vyplatí; navíc se vážete smluvně jen na rok a půl.

K Nokii 3210 však už nedostanete kartu Twist, ale musíte si aktivovat paušál u Paegasu. Navíc zaplatíte 200 korun za aktivaci GSM Banky a musíte počítat jak s dvouletým využíváním služeb Paegasu, tak GE Capital Bank, resp. její služby GSM Banka. Ale ono to vlastně vyjde nastejno.

Když máte mobil, je to dražší

Bohužel, pokud využijete této speciální nabídky a vezmete si mobil, budou vaše měsíční poplatky 60 korun místo 30 – navíc speciální nabídku nemohou využít firmy, jen „obyčejní lidé“. Za ty dva roky, popř. osmnáct měsíců, tedy zaplatíte 1 440 korun. K tomu platíte běžný poplatek za účet podle typu konta.

Zdá se vám tato nabídka výhodná? Určitě ano, pokud ještě nemáte mobil a rozhodli jste si založit účet v bance nebo přejít z banky jiné. Získáte mobilní telefon a účet, který z něj bude dostupný, a to vše za pár korun. Pokud ale nějaký účet a mobil máte, asi vás GE Capital Bank k využívání svých služeb nepřesvědčí.

Zkuste si to sami

Na webu GE Capital Bank najdete funkční demo této služby. Můžete si vyzkoušet, co vše vám mobilní bankovnictví může nabídnout a zatím za to nemusíte vůbec nic platit.
Diskuze (2) Další článek: Velký bratr se dívá – ICQ na WAPu

Témata článku: , Nokia 3210, Mobil, MOBI, Vedení účtu, Ban, Expandia banka, Kouzelné slůvko, Bank