Chcete Nokii se dvěma displeji a desítkou her?

Dva displeje už nemusí být chloubou nejdražších stylových mobilů, ale myslí se i na majitele nejrozšířenějších přístrojů značky Nokia. Největší radost z této novinky budou mít určitě hraví uživatelé. Chcete vědět proč?

Zdá se vám nepravděpodobné, že by Nokia mohla mít dva displeje? Nebo si s nadějí říkáte – konečně Nokia udělala také nějaké „véčko“ podobné Motorole V.60? Jenže v úvodu se přece psalo o nejrozšířenějších mobilech… Nebudu vás ale dlouho napínat a hned v úvodu prozradím, že Nokia nepředstavila žádný nový mobil. Ke dvěma displejům pomůže totiž jediný kousek mobilního příslušenství.

Tajemství je ve výměnných krytech

Novinka, o které bude řeč, je zatím určena pro mobilní telefony Nokia 3310/3330/3410, ale mohla by se bez problémů objevit také pro všechny ostatní mobily, které disponují výměnnými zadními kryty. Už tušíte víc? Fotografie vám určitě objasní vše. Druhý displej na zmiňovaných mobilech značky Nokia získáte právě výměnným zadním krytem. K čemuže to může být dobré? Jak už bylo řečeno, pouze a jen k mobilní zábavě, takže dál v recenzi už budu mluvit jen o „hracím“ krytu (podle výrobce je to Game Cover).


Nokia 3330 s bobečkem a hrami na zádech.

Hrací kryt je o něco větší než běžný výměnný kryt, což je ale pochopitelné vzhledem k displeji, který v sobě nese a také dalšímu kousku elektroniky, který zprostředkovává onu slibovanou zábavu. O tom ale až za chvíli. Od destičky s elektronikou vede drátek, který se přiloží ke kontaktům telefonu (kontakty jsou zahnuty a přesně kopírují místo, na které mají zapadnout, takže se určitě nespletete a kryt nepřepólujete) a na tyto zdvojené kontakty pak založíte baterii. Jakmile jsou kontakty správně připojeny, ozve se neobvyklý zvuk, který jistě poznáte, protože jej určitě nikdy předtím nevydávala vaše Nokia. Teď už můžete kryt zasunout do mobilu – máte jej připraven k použití.

Malý GameBoy

Konečně se dostávám k tomu, nač jej můžete použít. Už jsem mluvil o mobilní zábavě a tím jsem samozřejmě neměl na mysli nic jiného než hry. Ostatně – když se na kryt pozorněji zadíváte, zjistíte, že vám vlastně připomíná zmenšenou verzi herní konzole Game Boy. Najdete na něm čtyři směrová tlačítka, vedle nich jedno univerzální potvrzovací stejné velikosti, a nad nimi pak menší klávesy Reset, On/Off a Sound.

 
Jako gameboy...

Význam malých tlačítek je asi jasný: Tlačítkem reset vymažete všechna skóre her, On/Off zapíná a vypíná herní kryt, Sound zase obstarává zapnutí nebo vypnutí zvuku. Směrové klávesy mají tyto funkce: Šipka nahoru pohyb vzhůru, start vybrané hry a pauza ve hře, šipka dolů pohyb dolů a volba hry, šipka vpravo pohyb vpravo a nastavování rychlosti ve hře, šipka vlevo pohyb vlevo a nastavování úrovně hry, a potvrzovací tlačítko zajišťuje střílení a volbu rotace ve hrách.

Tucet nových her

A teď už k jednotlivým hrám. V herním krytu najdete celkem dvanáct vcelku povedených her, některé z nich pak až s 99 hracími úrovněmi. Více napoví následující tabulka:

Označení hry

Název hry

Varianty/Úrovně

Kola

Rychlost

A

Super Tetris

1-99

0-9

0-9

B

Flying Car

1-8

0-9

0-9

C

Car Racing

1

0-9

0-9

D

Star Wars

1-2

 

0-9

E

Columbus

1-9

 

 

F

Taps

1

0-9

 

G

Tank Battle

1

 

 

H

Shove It

1-25

 

 

I

Ping-Pong

1-42

0-7

0-9

J

Frog Jump River

1-32

0-9

 

K

Snake Swallow Egg

1-2

0-9

 

L-Z

Classic Tetris

1-99

0-9

0-9

Herní kryt na to má

Ze začátku jsem přistupoval k hernímu krytu docela nedůvěřivě, ale musím říct, že po chvíli hraní si mě získal a to tak, že jsem u jedné hry – hned té první – strávil přes hodinu a nedalo mi to, než jsem ji celou dohrál. Soutěživí uživatelé Nokií se tedy od herního krytu určitě hned tak neodtrhnou. I většina ostatních her je (samozřejmě s ohledem na velikost krytu a displeje) docela povedená a hratelná. Nečekejte samozřejmě žádnou extra grafiku, ale ke spokojenosti by měla stačit.

 
Lákadlo na peněženky lidiček...

Škoda je snad jedině to, že displej krytu není podsvícený, to by ale asi nebylo vhodné, protože by pak kryt velmi znatelně užíral zásoby baterie. Bez podsvícení kryt baterii nezatěžuje nijak zvlášť, a pokud vypnete i zvuky, můžete si hrát skoro celý den. Herní kryt se automaticky vypíná po pěti minutách nečinnosti, což je na jednu stranu z hlediska úspory energie době, na druhou z hlediska herního ale ne, protože tak přijdete o rozehranou hru.

Vyhrajete si dosyta

Z tabulky samozřejmě nic bližšího o jednotlivých hrách, resp. jejich náplni nezjistíte, takže připojuji i jejich stručnou charakteristiku:

  • Super Tetris – podle mého názoru těžší varianta klasického Tetrisu. Ve hře sice padají pouze svislé třídílné kousky, ale mohou být složeny z různých kostiček, které musíte posouvat tak, abyste dostali čtyři stejné kostičky do vodorovné nebo svislé řady, která pak zmizí. Po deseti tisících nahraných bodů postupujete do dalšího kola, vždy po sto tisících nahraných bodů zmizí všechny kostičky z minulých kol, takže pokračujete „s čistým štítem“.
  • Flying Car – jezdíte autem po rovné dráze, na jejíž stranách se objevují překážky, kterým se musíte vyhýbat.
  • Car Racing – v podstatě stejná hra jako předchozí auto, také se vyhýbáte s jedoucím autem překážkám.
  • Star Wars – střílíte po mimozemšťanech, kteří po vás samozřejmě střílejí také a je jich mnohonásobná přesila
  • Columbus – logická hra, při níž se asi trochu natrápíte, než přijdete na to, co je vlastně vaším úkolem. Cílem je
    každopádně odbourat obrazec ve spodní části displeje, přičemž když přes jedem druh kostky přejedete stejným, zmizí (případně i více v řadě) a objeví se kostička za ním v řadě, kterou pak opět musíte „vygumovat“ stejné symboly. Jakmile zůstane pouze jedna Kostka od každého druhu, postupujete do dalšího kola.
  • Taps – kostky jedné musíte přebarvit na jinou barvu. Když ale přebarvíte jednu kostku, její sousedky po čtyřech stranách změní barvu také…
  • Tank Battle – jste řidičem tanku a chráníte své dvě pevnosti. Musíte sestřelit všechny nepřátele a samozřejmě zůstat nezasaženi.
  • Shove It – další povedená logická hra, ve které musíte dostat v bludišti jakési malé potvůrky (dejme tomu vajíčka) do beden. Cest k tomu ale docela málo, do každé bedny vejde pouze jedno vejce a navíc si při troše nepozornosti můžete velmi snadno zablokovat cestu, takže je třeba myslet hodně tahů dopředu.
  • Ping-Pong – tato hra se také často jmenuje Arkaniod a vaším úkolem je odrážet míček proti zdi z cihel tak, abyste všechny cihly zasáhly a tím zeď úplně zbourali.
  • Frog Jump River – jste malá žabka (nebo žabák) a musíte přeskákat na druhou stranu silnice tak, aby do vás nenarazila žádná auta.
  • Snake Swallow Egg – klasický Had z Nokií, jen v trošku větším provedení. Had požírá kostičky, přičemž také úměrně roste, vy ho musíte nasytit co nejvíce a přitom nenarazit do vlastního těla.
  • Classic Tetris – tentokrát už klasický Tetris. Můžete si vybrat z mnoha herních variant, které se od sebe většinou liší tvarem padajících kostek. Asi nemusím příliš připomínat pravidla hry, ale pro jistotu: kostkami můžete libovolně otáčet čtyřmi směry, přičemž se je snažíte skládat do řad tak, aby byly mezi nimi nebyla prázdná místa. Jakmile je jedna řada kompletně zaplněná, zmizí.

Aby peněženka nenaříkala

Teď si asi říkáte, kolik že to celé stojí. Tipnete se? Ceny jsem se ze začátku hodně bál, protože jsem očekával čtyřcifernou částku. Kryt ale můžete koupit za necelou pětistovku a to je jen o pár korun méně, než byste zaplatili za „obyčejné“ výměnné kryty. Telefon bude s tímto krytem sice o poznání tlustší, ale zábavy si s ním užijete mnohem víc než dříve. A jestli někdo tvrdí, že mobil je hlavně k telefonování, tak to už dnes určitě není pravda, alespoň u zábavních mobilů, kterými Nokia 3310, 3330 a 3410 jsou.

Zaujal vás herní kryt? Máte už s ním zkušenosti? Podělte se s nimi v diskuzi.

Ve zkratce:

Zdroj: C.P.A.
Web: www.cpa.cz
Cena: 499 Kč
Napájení: z baterie telefonu
Napětí: 3V
Počet her: 12 s 99 úrovněmi

Diskuze (86) Další článek: Představí T-Mobile ve středu MMS?

Témata článku: Nokia, , Nokia 3310, Nokia 3330, ? Displej, Děs, Kostička, Taps, DESI, Stejná hra, Jediný kousek, Displej, Přesila, Herní kryt, Mimozemšťané