Chcete otestovat chytré silnice? Přihlaste se jako řidiči do projektu C-Roads

Celoevropský projekt C-Roads, který zastřešuje chytré silnice a vzájemnou komunikaci vozidel a dopravní infrastruktury, hledá dobrovolné řidiče na pilotní testování celého systému. Výzvu na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo dopravy, systém v Česku koordinuje operátor O2. Právě jemu se na e-mail c-roads-testovani@o2.cz mohou dobrovolníci hlásit, a to do 21. srpna 2020.

Řidiči zařazení do projektu pilotního testování budou mít ve svých vozech instalovánu jednotku C-ITS. Ta bude komunikovat se speciální mobilní aplikací, kterou si řidič nahraje do svého smartphonu. Po dobu zhruba dvouměsíčního testování budou řidiči dávat vývojářům a autorům projektu zpětnou vazbu.

Systémy C-ITS jsou založeny na vzájemné komunikaci vozidel mezi sebou i s okolní infrastrukturou. Aby toho vozidla byla schopna, musí být vybavena speciální jednotkou nebo mobilní aplikací. Tato výměna zpráv je základní myšlenkou kooperativních inteligentních dopravních systémů (C-ITS). Cílem je co nejrychleji, spolehlivě a zejména srozumitelně předat řidiči informaci např. o blížícím se nebezpečí tak, aby byl schopen plynule a dostatečně včas reagovat a nedostával se do nebezpečných situací.

Jak funguje C-Roads:

Diskuze (3) Další článek: Nelíbí se vám hodiny na pohaslém displeji? Navrhněte své vlastní a vyhrajte Huawei P40

Témata článku: , , , , , , Pro +, Testování, Česká republika, Vzájemná komunikace, Projekt, Pilotní testování, Silnice, Řidič, Chytré, Ministerstvo dopravy, Systém