Chris: První asistent pro řidiče balancuje na hraně mezi užitečným gadgetem a předraženým nesmyslem

Chris je první digitální asistent pro řidiče. Drobné zařízení s kulatým displejem se umístí na čelní okno, ovládá se hlasem a jednoduchými gesty. Smyslem je usnadnit řidiči ovládání nejpoužívanějších funkcí, přitom zachovat maximální bezpečnost. Není ale Chris trochu zbytečný?

Chris přejímá funkce ze smartphonu (Android/Apple iOS), ale řadu z nich zvládá bez internetu a bez spojení s telefonem. Třeba navigaci nebo hlasové ovládání. S mobilem připojeným přes Bluetooth umí telefonovat, přečte vám přijaté SMS zprávy a nabídne na ně odpověď, to samé umí s maily, Messengerem, WhatsApp a přibývat budou další. Dalším tématem je hudba, počítá se s podporou nejpoužívanějších služeb jako je Spotify, Google Music, Apple Music a další. K navigaci se použije vlastní aplikace, později by měla přijít podpora pro aplikace třetích stran jako je Waze.

Pro lepší představu o fungování si pusťte povedené video:

Kruhový TFT LCD má průměr 2,1 palce a kupodivu není dotykový, prostě před ním jen máváte rukou do stran, přibližování a oddalování dlaně mění hlasitost. Přístroj se napájí přes USB, integrovaná baterie vydrží cca hodinu. Je zde mikrofon a spíše jen nouzový reproduktor, pro hudební reprodukci bude rozhodně lepší připojit se k palubní audiosoupravě (Bluetooth má dva kanály, takže opravdu lze připojit jak mobil, tak autorádio).

Chcete platit za další gadget?

Na jednu stranu jsem nadšený z nového gadgetu, na stranu druhou pochybuji o dostatečnosti jeho benefitů. Bezpečnost by měla být na prvním místě, ale budou za ni lidé chtít připlatit? Vzhledem k oznámené ceně 299 eur (7 600 Kč) se obávám, že nikoliv. Nakonec smartphone se spuštěným Android Auto udělá velmi podobnou službu...

Za projektem stojí německý startup German Autolabs. Gadget jsme si prohlédli na konferenci IFA GPC v Římě, k oficiální premiéře dojde v září na veletrhu IFA, prodej má začít krátce poté. Předobjednávky budou za 199 euro.

Diskuze (3) Další článek: Půjčovat kola je krásná myšlenka, ale z Číny to dělá smetiště. Teď bikesharing míří do ČR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Jednoduché gesto, Řím, Balanc, Chris, USB, Řidič, Oficiální premiéra, Hudební reprodukce, Kulatý displej, Nesmysl, Euro,