Chybí vám kapacitní stylus? Vyrobte si vlastní

Poradna pro domácí kutily. Než si koupíte stylus pro kapacitní displeje, jeden takový si sestrojte a vyzkoušejte, jak se s ním vůbec pracuje.

Dnešní kapacitní displeje využívají, dle slov Steva Jobse, nejintuitivnější „ukazovací“ zařízení, neboli lidský prst. Doby, kdy jsme do rezistivních displejů vesele klepali stylusy, jsou ty tam. Určitou výjimku však představuje třeba takový Samsung Galaxy Note. Ten cílí na zákazníky, kteří přeci jen tužtičku před prstem i přes dobové trendy preferují. Jaké alternativy ale máte, pakliže se k této skupině řadíte a nemáte Note? Můžete si kapacitní stylus koupit za pár dolarů na Ebay. Ideální řešení – za pakatel dostanete (víceméně) kvalitní výrobek, splňující (víceméně) vaše požadavky. Jelikož jsme ale národ kutilů (a šetřilů), tak proč si nezkusit takový pěkný stylus vyrobit svépomocí?

Kapacitní stylus sám o sobě je věc sofistikovanější nežli takový stylus určený pro rezistivní displeje. I tak to ale není žádná věda. Celá problematika se točí kolem vodivosti jednotlivých materiálů. Jejich vhodnou volbou docílíme kýženého efektu. Co k danému experimentu budeme potřebovat? Vystačíte si víceméně s tím, co najdete běžně doma, konkrétně je třeba:

  • Houbička na nádobí
  • Houbová utěrka
  • Kousek drátu
  • Postarší, nejlépe jednorázová, propiska
  • Nůž
  • Nůžky

Jako první je třeba připravit pracovní pomůcky, začneme u použitého drátku. Jestli se vám doma neválí kousek neizolovaného, tenkého vodiče, pak můžete s výhodou použít, stejně jako my, ten, který najdete v prakticky každém balení moderní elektroniky. Na mysli máme drátek, který slouží ke svazování kabelů od elektrických zařízení tak, aby kabely držely tvar. Z drátku je nutno odstranit izolaci, což s pomocí nožíku není žádný problém. Sponka je s výhradou použitelná také, nicméně pro náš experiment má moc velký průměr a její ohýbání by vyžadovalo větší sílu a trpělivost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ingredience na tvorbu stylusu

Máme drátek, na řadě je propiska. Pro náš experiment se nejvíce hodí jednorázkovka s průhledným tubusem, za pár korun. Vyndáme z ní všechno nepotřebné haraburdí, aby zbyl pouze dutý obal. Zhruba 2 cm od hrotu je třeba udělat dírku, kterou bude následně prostrčen drátek (nožíkem/vrtačkou).

Klepněte pro větší obrázek
Umělecky provedený otvor

Drátek a propiska jsou nachystány, zbývá náplň. Zde se fantazii meze nekladou, vodivým materiálem může být prakticky cokoliv, houbičkou na nádobí počínaje, přes houbovou utěrku a různými gely konče. Pro domácí použití je však houbička na nádobí nejdostupnější. Problémem je pouze její materiál, který na rozdíl od své americké kolegyně (jejíž použití inspirovalo tento článek) není vodivý. 

Klepněte pro větší obrázek
Houbová utěrka je pro naše potřeby ideální materiál

Můžeme houbičku mírně navlhčit, čímž jí potřebnou vodivost dodáme, nebo s výhodou použijeme kousek houbové utěrky, která už z výroby lehce navlhčená je. Z houbičky či houbové utěrky budeme potřebovat pouze několik malých částí, které naládujeme do tubusu propisky. Konkrétně nás v případě houbičky zajímá její vrchní vrstva (to červené), tedy ne to s čím normálně šudláte nádobí. Houbová utěrka má jen jednu vrstvu, takže u ní se nespleteme. V případě určité míry šikovnosti zůstano jak houbička, tak i utěrka po experimentu použitelná, maminka vám tedy nevyhubuje. Ale zpět k věci. Toho červeného budeme potřebovat několik malých kousků, bohatě postačí 6 až 8, velikosti cca 1 - 1,5 x 0,5 cm.

Klepněte pro větší obrázek
Kousek utěrky následně použitý jako hrot stylusu

V dalším kroku započneme samotné ládování nastříhaných kousků do tubusu. V první vlně naládujeme polovinu, tedy zhruba 3 - 4 kousky tak, abychom ucpali hrdlo tužky a zároveň vyrobili mírný přesah nad jejím okrajem. K tomuto kroku je ještě nutné použít tzv. ládovadlo, s výhodou lze využít kupříkladu původní náplň tužky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blížíme se do finále, takřka koncová kontrola

Následně prostrčíme připravený drátek skrz vyvrtanou dírku a budeme se ho snažit co nejvíce zastrčit do houbičky. Ke slovu tak opět přijde ládovadlo. Pak na druhý konec drátku omotáme okolo tubusu v místě, kde předpokládáme dotyk prstů. Toto je pro daný experiment zásadní, jakmile drátek umístíte špatně, stylus nebude fungovat. Abychom pojistili výsledek, tak vzniklý mišmaš houbičky (utěrky) a drátku ještě podpoříme druhou várkou nastříhaných kousků. Vše upěchujeme a máme hotovo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Redakční stylusy, vlevo houbičkový model, vpravo utěrkový

Oba testovací kousky jsme vyrobili za nějakých 10 minut, výrazně více času tak zabralo sepsání tohoto článku. Jak fungují naše redakční kousky v praxi, se můžete přesvědčit na dvojici následujících videích. V prvním případě jsou použity kousky z houbičky, v druhém z houbové utěrky.

Jak je vidno v prvním případě není pohyb zdaleka ideální, na stylus je nutné vyvinout větší sílu, aby displej registroval dotyk. V druhém případě je výsledek o třídu lepší, stylus reaguje takřka stejně jako ten, který koupíte v obchodě. Uvidíme, jak dlouho vodivost oběma kouskům díky zvlhčení vydrží. Musíme se ale každopádně pochválit, na první i druhý pokus to ušlo.

Vyzkoušeli jste? Funguje? Nefunguje? Máte zlepšovák? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (26) Další článek: HTC One X vs. iPhone 4S: slepý test foťáků

Témata článku: , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Kapacitní stylus, Styl, Pomůcky, Utěrka, Domácí použití, Vrchní vrstva, Druhý konec, Velký průměr, Náplň,