Chytrý rozvaděč: základ chytré domácnosti

V době chytrých telefonů a tabletů lidé stále bydlí v hloupých domácnostech. Chytrý rozvaděč to chce změnit, aniž by zruinoval vaše bankovní konto.

Před nedávnem jsme si na MobilManii povídali o chytré domácnosti zcela pod taktovkou jablečných zařízení. Dnes na toto téma navážeme a ukážeme si řešení, které lze pořídit i v ČR. Zájem o chytré bydlení nabývá na intenzitě asi stejně, jako se rozvíjí moderní technologie. Není tomu dávno, kdy byla na dálku ovládána garážová vrata považována málem za sci-fi, dnes už lze hovořit o standardu.

Ve výše zmíněném článku byla řeč o chytré domácnosti pod taktovkou zařízení od Applu, která integrovala vše možné i nemožné, ale nebyla zrovna z nejlevnějších. Dnes si povíme o aktuálním tuzemském projektu jménem Chytrý rozvaděč společností SUP-Technik a Insight Home.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá chytrý dům - jinými slovy, zvenku nic nepoznáte. To hlavní je uvnitř a také ve vašem tabletu.

Jedná se o typizovaný rozvaděč, který si zvolíte dle velikosti nemovitosti (na výběr jsou tři druhy) a vyberete funkce, které budete chtít do své domácnosti integrovat. Obratem dostanete hotový rozvaděč, který jako mávnutím kouzelného proutku transformuje vaši domácnost na domácnost chytrou. Tedy za předpokladu, že máte připravenou elektroinstalaci dle pokynů výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A takhle to vypadá pod pokličkou. Co Chytrý rozvaděč umí?

A právě ona chytrost rozvaděče nás zajímá. Umožní vám ovládat domácnost pomocí smartphonu či tabletu přes internet a je jedno, jestli přes mobilní síť operátora na druhé straně světa, nebo Wi-Fi přímo uvnitř domu. Řídit lze opravdu ledacos, teploty v různých místnostech a různé režimy vytápění, zabezpečovací systém, kamerový systém a ovládání žaluzií nebo zásuvek. Uživatel si může také nastavit vlastní světelné scény i ve vazbě na žaluzie nebo sám definovat, co se má stát při stisku odchodového tlačítka.

Celá tato věcička je řízena technologií inHome a cenově by vás neměla zruinovat. Jak tomu už bývá, ceníky jsou tajemné jako hrad v Karpatech, nicméně v tomto případě se výrobce dušuje o navýšení pouze 40 000 Kč oproti konvenčnímu rozvaděči.

Toto video představuje kompletní řešení inHome postavené na americkém systému AMX se vším všudy. Cena se pak vyšplhá na 10 až 15 % z ceny nemovitosti, jednoduchou matematikou si tak k libovolnému domu lze dosadit výslednou částku.

Výrobce Chytrého rozvaděče také láká na 30% úspory za vytápění chytré domácnosti oproti té standardní, které dle něho povedou k návratnosti celé investice v horizontu několika let. Pak už zbývá jen stáhnout aplikaci, ta je zdarma na iTunes.

Diskuze (24) Další článek: Intelu poklesl zisk, reagoval pozdě na boom smartphonů a tabletů

Témata článku: , , , , , Základ, Chytrý, Zak, Kamerový systém, Chytrost, Chytré, Domácnost,