Číňané se snaží zbavit závislosti na Androidu. Mají šanci uspět?

U velkých čínských výrobců smartphonů se začíná rozmáhat nový trend. Firmy, jejichž smartphony jsou v drtivé většině postaveny na Androidu, se podle portálu Chinagizmo.com. snaží zbavit závislosti na platformě od Googlu. Tyto snahy jsou patrné už několik let, během nichž firmy jako Meizu, Xiaomi Huawei nebo Oppo vyvinuly vlastní softwarové nadstavby, které čistý Android změnily k nepoznání. Do budoucna má přijít další fáze odpoutání od Googlu.

Klepněte pro větší obrázek
Pod názvem Kirin už možná nebudou figurovat pouze čipsety, ale také operační systém od Huawei

Ta by měla u čínské společnosti Huawei vyústit k použití vlastního operačního systému Kirin OS, který má být kompatibilní s čipsety HiSilicon Kirin, opět z produkce čínského giganta. Huawei by se tak mohl stát jedním z prvních výrobců, který všechny důležité komponenty, síťové prvky i softwarovou výbavu zajistí vlastními silami. Podobnou cestou se má údajně ubírat i čínský rival ZTE, který aktuálně používá ve smartphonech vlastní nadstavbu MiFavor.

Otázkou zůstává, zda je na trhu pro nové mobilní operační systémy ještě místo. Mezi giganty iOS a Android se zatím nedaří prosadit ani Microsoftu s Windows Phone. Velmi pozvolna si tržní podíl dobývá Samsung s Tizenem a jako o komerčně úspěšné se zatím nedá hovořit ani o „webové“ platformě Firefox OS, která je prozatím doménou hlavně nižších levných smartphonů. Stěžejní bude nabídka aplikací. Pokud se výrobcům podaří snadná portace z jiných platforem, nebo například spouštění androidových aplikací podobně jako u BlackBerry 10 OS, mohly by mít individuální platformy šanci uspět.

Diskuze (63) Další článek: Oppo představuje kompaktní střední třídu s LTE

Témata článku: Google, Huawei, ZTE, , , , Čínský rival, Cin, #Android, Nový trend, Čina, Číňan, ,