City Total – tak trochu jiný průvodce

Diskuze čtenářů k článku

drack  |  05. 07. 2003 12:27

Nahodou jsem zabrousil do rubriky "Palm" na tomto serveru a opravdu me velmi pobavil popis pocitacu rady Palm:

"Kapesní počítače s operačním systémem PalmOS se za několik let své existence v podstatě nezměnily. Až na několik vyjímek mají stále stejné (nízké) rozlišení displejů, jsou beznadějně pomalé a morálně zastaralé. Naděje všech Palmistů se proto upínají k novému PalmOS 5, který je však pro mnoho lidí zklamáním."

Opravdu vecne, aktualni a psal to jiste nekdo kdo se vyzna (ale asi spise na jinych platformach).

Takze jenom doplnim, nadeje se upiraji k PalmOS 6, rozliseni nabizeji Palm pocitace stejne jako PPC, nekdy i vetsi, procesory jsou naprosto shodne, vydrz a rozmery vetsinou lepsi a o softwaru a dominanci na trhu asi neni treba diskutovat... Mozna snad hry jaou na PPC "hezci", ale i to se stira. Mam jak Ipaq tak m515, takze vim o cem mluvim ...

Otazka na autora? V cem se vyznacuje on a "beznadejna" pomalost? Tato poznamka me totiz beznadejne pobavila, inu jde te s dobou, pocitac se kupuje podle poctu GHz, fotak podle Mpx...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  03. 07. 2003 12:01

Proc jsou nekteri redaktori MM tak vysazeni proti PalmOS?

Muzete prosim predlozit nejake statistiky o procentualnim zastoupeni na trhu v Evrope a v USA? (Vite, pokud redakce mobilmanie pouziva Pocket PC, tak to neznamena, ze je znacne rozsirenejsi...). Take bych se Vas rad zeptal proc je Pocket PC pro tento projekt lepsi? (napr. tim, ze ma nizsi rozliseni displaye? ;)

Jinak samozrejme musim souhlasit, ze 8 MB je pro vlastniky starsich Palm OS PDA problem, nicmene pokud je mi znamo tak se "doladuje" instalace na pametovou kartu.

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
redwasp  |  03. 07. 2003 13:12

Protoze Palm nema odpovidajici operacni system. Srovnej si moznosti PalmOS s PocketPC... Ani drivejsi reci o tom, ze Palmy jsou na praci a dlouhou vyrdz a PocketPC na multimedia uz davno neplati. Vydrz je srovnatelna, technicke parametry taky, jenom PalmOs zdaleka nedosahuje kvalit PocketPC

Snad se to zmeni s prichodem PalmOS 6, ale po tom co (ne)predvedla verze 5 uz mam o budoucnost teto platformy opravdy starost.

Jinak ta aplikace vypada velmi dobre, zvlast se mi libi zpusob financovani. Uz se tesim az to bude existovat i pro exotictejsi mista nez Praha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marvin  |  03. 07. 2003 14:18

Co jsou to ty "Kvality PocketPC"? Vetsi naroky na hardware? Nutnost ukoncit bezici aplikaci pred pouzitim jine? Mensi energeticka vydrz?
Jine rozdily mezi PalmOS a PPC nejsou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  04. 07. 2003 10:29

Pro me je jedina nevyhoda PalmOS to, ze me ICQ neupozornuje na prichozi zpravy (nebezi na pozadi)

Taky bych rad vedel podrobnosti o kvalitach PocketPC a nekvalitach PalmOS, mohl byste byt konkretnejsi?

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  08. 07. 2003 11:37

Tuto "nevyhodu" uz davno odstranil VeriChat (www.verichat.com)

Jura

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  16. 07. 2003 10:30

Verichat neresi muj problem (ICQ na pozadi), ale stejne je to zajimavy soft, dik za info

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  03. 07. 2003 14:28

Tak především nevím, jak si (jako technoidi si snad můžeme tykat ) dospěl k závěru, že zařízení s Palm OS mají větší rozlišení než ta s Pocket PC. Ve skutečnosti je to právě naopak (viz např. HP Jornada 9xx). Jinak to, že je Pocket PC je "lepší" a perspktivnější platforma úzce souvisí s tím, že pod ním je Pocket Word, Pocket Excel a Pocket atd., což jsou odlehčené aplikace plně kompatibilní s těmi "stolními," které jsou bez diskuse nejrozšířenější na světě.

Jinak v redakci máme Psiony (takže EPOC) + Marek L. používá i Palm (i když mi není jasné k čemu ).

Palm v zásadě není špatná věc, ale já obecně zastávám názor, že dokud to nemá klávesnici, tak je mi to k ničemu (to se vztahuje tedy i na iPaqy s Pocket PC. .... Ne, to s tou rozkládací klávesnicí na mě nezkoušej ). Další, ještě větší problém, pak vidím v tom, že Palmy jsou dělané "na stojato," což mi přijde nevhodné zejména na surfování po Netu. Podtrženo a sečteno, slušný kapesní počítač na opravdovou práci je asi jen IMHO HP Jornada 9xx a taková řekněme hračka, ze které lze sem tam něco vyřídit, ale je určená spíše ke čtení, je iPaq s Pocket PC. Proto mi také trochu vadí (i když osobně stejně používám EPOC), že City Total se nejprve zaměřil na Palm OS, pro který je k dispozici (respektive v oběhu) poměrně málo zařízení, na kterých by tato aplikace šla spustit. Věřím ale tomu, že primární volba OS se poněkud orientovala také na dodavatele oněch tisíců (možná až desítek tisíc) PDA, které se rozmístí v hotelech a budou tam k zapůjčení. Sony tedy evidentně muselo přijít s takovou cenovou nabídkou, která byla pro obě strany zajímavá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  04. 07. 2003 11:00

ad rozliseni: Pocket PC ma dnes standartni rozliseni 320x240, Palm OS (az na vyjimku - Treo 600 a tam jde o velikost) ma rozliseni 320x320, pripadne 480x320 ;)

ad Jornada: Treba Jornada 928 ;)? A take by bylo dobre mluvit o zarizenich, ktere se stale vyrabeji...

ad Office: U Palmu jsou tri reseni a ani jedno neni nekompatibilni: 1. konvertování dokumentu pri synchronizaci (napr Documents To Go) 2. Prima podpora office formatu (Quick Office) 3. Prima podpora mnoha desktopovych formatu bez moznosti editace (Picsel Viewer - umi jen cist, ale dokonale zachovava formatovani, mimochodem ho podporuje prave Sony). btw Podle Vas jsou tedy k nicemu ostatni OS (napr u Mac OS a Linuxu mi to tak nepripada)

ad klavesnice: to je samozrejme vec nazoru, ja mam zase radeji grafitty, nez malou klavesnicku primo na PDA (btw. ty jsou v radach Palm OS pocitacu pomerne zastoupene) a take mi u PDA zalezi na velikosti (tzn., ze mi moc nevyhovuje "styl" Psionu).

Palmy nejsou delane na stojato, protoze maji rozliseni 320x320 (drive 160x160) a u modelu jako kdysi legendarni HandERA (a dnes u PDA s HiRes+ - 480x320) se dala poloha otocit ;)

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
drack  |  05. 07. 2003 12:44

Smarja... kdyz jsem psal prispevek na tema ostuda ani jsem netusil, ze je zde nekdo kdo by to zacal obhajovat...

Presne jak jiz bylo receno. PalmOS ma M$ Office vyresen do detailu, kompletni balik dataviz to resi na 100% (synchronizace navic dokumenty podstatne zmensuje co je zejmena u M$ leda dobre...). Myslim, ze stoji za to se podivat na Palm.com, kde jsou schopnosti dataviz docs2go srovnavany s onym "nativnim" softwarem PPC. V jedne veci jste uplne vedle, Pocket Word a Excell totiz s originalem nemaji temer NIC spolecneho. Jenom se tak tvari a jedna se o priserny hybrid, pouzitelny opravdu jen na zakladni veci. On je probelm v tom, ze obecne pouze jadra techto aplikaci pro platformu PC jsou diky velikosti temer neprenositelna na PPC, dokud nebudou bezne velikosti pameti okolo 256MB.

To s "tou klavesnici" zkouset klidne budu. Mam palm klavesnici a je to opravdu parada. Osobne pouzivam m515+keyboard jako malou alternativu k notebooku, pokud potrebuji pouze mail+office. Neni s tim problem a da se udelat skutecne hodne. A hlavne cele se to "vejde" do krabicky od mysi, tedy je to jen o malo vetsi nez muj IPAQ. :o))

Zasadni rozdil mezi Palmem a PPC je v multitaskingu (nicmene 99% uzivatelu to na palmu nepocituje, protoze aplikace se tak tvari, vse si ulozi pri opusteni a zpetne nahraji pri opetovnem spusteni...), nicmene u PPC to tez neni az takova basta, ze? Dale rozhrani, ktere se u PPC tvari hrozne povedome co se designu tyce, ale jinak je velmi neprehledne. Je zajimave, ze Palm se kazdy nauci pouziat behem par minut, PPC chce opravdu navod...

Zasadni vyhoda palmu, ktera bohuzel mizi, je v tom, ze nvy software lze provozovat jak na spickovych modelech tak na uplne zacinajicich "kalkulackach" za 90 USD.

A co se City Total tyce. nejak me nepresvedcila jejich internetova prezentace. Prijde mi dost "lacina" ve srovnani o jaky projekt by se mohlo jednat. A to, proc si vybrali Palm celkem chapu, zejmena to ovladani muze byt totiz klic k uspechu. Myslim, ze ej uplne jedno, jestli platforma na tento soft existuje na ulici ci ne, oni pocitaji s vlastni distribuci, tak co...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  06. 07. 2003 11:37

Ad Office - to už psal Cicmon, ale prosím, klidně to tu můžete napsat znovu

Ad klávesnice - tak si zkuste psát na klávesnici někde ve stoje, za chůze, případně někde v metru na klíně - to už asi moc nejde, že?

Ad multitasking - pokud se na Palmu po přepnutí z jedné aplikace do druhé první přestane provádět, pak to ale není zrovna multitasking. Dost podobně to ostatně funguje i na Psionu.

Zásadní nevýhoda Palmu je v dostupnosti nového kvalitního software, protože pomalu ale jistě začíná dominovat PPC.

Ad City Total a Palm - obávám se, že si vybrali Palm OS, protože jim Sony nabídlo výhodné podmínky. Když budu potřebovat cca. 10 000 PDA (takový můj hrubý odhad, kolik PDA bude potřeba na pokrytí hotelů v evropských metropolích), tak už mě sakra bude zajímat množstevní slevy, dodací podmínky, následný servis apod. To, jestli to bude Palm OS nebo PPC je už naprosto nepodstatné. Vývoj aplikace mě totiž bude stát přibližně stejně na obou platformách....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JPK  |  06. 07. 2003 23:08

Vážený pane Zikmunde (nechci, abychom si tykali),

pokud chcete psát subjektivní srovnávací test operačních systému pro PDA, měl byste článek také tak nazvat. Domnívám se ale, že šlo o popis jakéhosi software a proto mě již v článku překvapila formulace o jednoznačné převaze platformy PPC. O to více mě překvapily formulace jako "k dispozici je málo zařízení", dále text o malé dostupnosti software pro PalmOS, apod. Myslím, že jste nikdy neměl možnost se podrobněji seznámit s možností a dostupností HW i SW pro Palm OS, pokud jste vůbec někdy Palm v ruce držel. Rovněž bych se rád dozvěděl, z jakých statistik čerpáte  tak nezvratné informace o oblíbenosti PPC a o úpadku a nízkých prodejích zařízení a vůbec celého systému pro PalmOS. Pokud nemáte pro svá tvrzení nějaké podklady a jde pouze o vaše názory a doměnky, myslím, že byste měl dobudoucna zvážit, jestli je psaní článků pro tento server opravdu přínosem.

P.S. také hrubé chyby by se neměly ve vašem písemném projevu redaktora - přispivatele objevovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  07. 07. 2003 17:21

Vážený pane JPK,

jsem rád, že Váš příspěvek přímo přetéká neoddiskutovatelnými statistickými údaji a s tak drtivou jistotou přebíjí zejména svými věcnými argumenty mé předchozí příspěvky. Pokud nemáte pro svá tvrzení nějaké podklady a jde pouze o Vaše názory a domněnky, myslím, že byste měl do budoucna zvážit, jestli je bohapusté napadání něčích názorů bez jakékoliv argumentace opravdu přínosem.

Škoda, mohli jsme tu i věcně diskutovat, ale o to Vám zjevně asi nejde, že?

P. S.: To by asi neměly, ale možná byste měl začít nejprve u sebe, že? (aneb kdo je bez chyby, ať hodí kamenem).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JPK  |  07. 07. 2003 19:14

Jistě jste si všiml, že jsem se nesnažil preferovat ani jeden ze systémů. Rovněž ve svém příspěvku neuvádím žádná konkrétní tvrzení, pouze se zamýšlím nad retorikou vámi použitou v článku. Na rozdíl od vás nejsem odborník oblasti MT ani dalších IT a ani se tak netvářím. Není ani mým koníčkem vyhledávat jednotlivé statistiky o prodejích a oblíbenosti HW a SW kolem PDA a MT. V oboru, ve kterém pracuji mám však dokonalý přehled a nikdy bych se nedopustil takového účelového tvrzení, kterých je ve vašich textech několik (např. pasáž o tom, že PDA bez klávesnice je k ničemu a nikdo ho nechce - myslím, že je dost těch, kteří mají přesně opačný pohled na integrovanou klávesnici vč. mě). Pokud se rozhodnete na můj příspěvek reagovat, byl bych rád, kdyby jste zvolil vlastní formu odpovědi a pouze neparafrázoval. Mimochodem rád bych s vámi věcně diskutoval ale chybí mi právě ta nezvratná data o která bych se mohl opřít. Mé názory jsou podloženy informacemi získanými čtením různých článků apod. u nás i v zahraničí, ale kopie těchto si nedělám. Proto nejsem schopen mluvit v konkrétních číslech a faktech.

Pokud chcete, abych byl konkrétní: Používám Palm. Pro něj jsem se rozhodl právě proto, že dostupnost zařízení, soft. podpora, ceny, hmotnost, doba výdrže baterie byla větší, než u PPC. Pokud sháním jakýkoliv SW pro jakékoliv účely, vždy si mohu vybrat z několika možností. Dříve jsem používal Compaq s nějakým windows (snad Win CE - nevím) a ty doby zdaleka tak růžové nebyly. Pokud se týká dokumentů v MS word a MS excel, pro mé účely plně stačí Quickword a Quickexcel, přílohy do Palmu netahám a proto je ani neotvírám. Podle informací z internetových periodik vím, že v dnešní době není problém pracovat v Palmu s přílohami z emailu i s dokumenty Word a Excel bez ztráty formátování. Klávesnice by mi na PDA zabírala zbytečné místo, protože pracuji s převážně hotovými dokumenty, s diářem, adresářem apod. Necítím se ale nijak méněcený, klávesnice mi prostě nechybí. Existuje soft. která dokáže "otočit" displej palmu, takže ani poloha "nastojato" není problém. U rozlišení a kvalitách displeje bylo výše napsáno již dost. Rovněž sortiment zařízení na trhu určených pro Palm OS mi nepřipadá nijak užší, než ten určený pro PPC. Abyste nebyl na omylu, nepreferuji pouze Palm OS. Myslím, že obě platformy mají na trhu své místo a každá je určena pro jiný okruh zákazníků.
postamble();

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  07. 07. 2003 20:18

Konečně jsme se dostali k diskusi o něčem, nicméně Vás budu muset trochu vyvést z omylu - například Vaše tvrzení pasáž o tom, že PDA bez klávesnice je k ničemu a nikdo ho nechce. To jste asi poměrně špatně pochopil, protože to tvrzení bylo, že mě je PDA bez klávesnice k ničemu a že já ho nechci. Kdyby totiž PDA bez klávesnice nikdo nechtěl, tak se jich asi tolik nevyrábí...  

Ostatně PDA s klávesnicí vyrábí jen Psion (+ pár licencovaných výrob, které již většinou zanikly) a pak vyráběl HP, a to ještě jen jeden model. Pro mě je tam ale prostě ta klávesnice důležitá, protože psát článek, který má nějakých 6 tisíc znaků pomocí dotykového displeje by bylo pro mne dosti značnou ztrátou času (i na Psionu píšu všemi deseti nebo respektive osmi, protože ta klávesnice je dost malá).

Co se mého názoru na PPC versus Palm (je mi to v zásadě jedno, protože dokud jedno nebo druhé nemá klávesnici, tak je mi to k ničemu), tak zde je prostě neoddiskutovatelné, že PPC se vyvýjí v současné době rychleji a také toho více nabízí. Existují různé přídavné moduly s WiFi, čtečkami karet, GSM/GPRS apod. nehledě na to, že se vyrábějí zařízení jako MDA, XDA apod., která spojují mobil s PDA a to právě na platformě PPC. U Palm OS nic takového není nebo respektive je, ale v děsivém provedení (alias Trium). Osobně bych i skoro dal ruku do ohně za to, že Palm OS za pár let skončí tam, kde je dnes Linux nebo ještě hůře tam, kde je OS/2. PPC toho prostě nabízí v současné době více, i když Sony se poměrně překonalo.

Co se zařízení s Palm OS týče, tak cena i výdrž hrají rozhodně pro tuto platformu. Nicméně výdrž je jen otázka technologického vývoje a cena je otázka času. To, že dříve pro PPC nebylo tolik SW je pravda také jen částečně. Pro PPC je totiž k dispozici hodně komerčního SW, zatímco pro Palm OS hodně SW zdarma. Nicméně i tady může časem dojít ke změně. Jde hlavně o to, co za software potřebujete. Mě osobně by ale spíše vyhovovalo PPC - PDA s Bluetooth a integrovanou čtečkou karet bych totiž považoval za dobrý základ, pod který nemá smysl jít (v mém případě).

Co se office týče - právě ta je pro mě velmi důležitá, neboť často potřebuji na cestách stáhnout nějaký mail s přílohou ve Wordu. Psion v této otázce ale trochu pokulhává a taktéž na Palmu to není zrovna tak, že otevřete přílohu a hned vidíte dokument tak, jak vypadá v originále.

Ad otočení displeje - to je samozřejmě i na PPC, ale v okamžiku, kdy máte k Palmu či PPC připojenou externí klávesnici, tak zase potřebujete mít displej na stojato (pokud tedy neexistuje nějaká externí klávesnice se stojánkem, kam by šlo dát PDA na stojato - to bohužel nevím).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marvin  |  08. 07. 2003 15:11

Ostatně PDA s klávesnicí vyrábí jen Psion (+ pár licencovaných výrob, které již většinou zanikly) a pak vyráběl HP, a to ještě jen jeden model
Obavam se, ze vase neznalost problematiky PDA, je tak hluboka, ze byste se mel zdrzet jakychkoliv hodnoceni.
Citat jsem vybral namatkou, vasich omylu, kterych se bohuzel minite drzet zuby-nehty, je ve vasich reakcich povicero.
K zminovanemu citatu mohu konkretne uvest jedine: Tungsten C, Clie - TG 50, NZ 90, NX 70 ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  10. 07. 2003 01:03

Obávám se, že jste ne zcela pochopil, jak jsem to s tou klávesnicí myslel, což je možná i má vina. Klávesnice podle mých představ není ta úděsná parodie, kterou používají Vámi jmenovaná PDA, klávesnice, kterou já potřebuji je standardní QWERTZ(Y), na které se dá psát pokud možno všemi deseti. V případě, že tomu tak není, tak už jsou možná skoro rychlejší dotykové displeje a psaní rukou...

Jinak, nemyslím si, že jste kompetentní k tomu označovat něčí názor jako omyl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marvin  |  18. 07. 2003 14:55

Snad jen:
http://palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/ux50030717.html

Jinak, nemyslím si, že jste kompetentní k tomu označovat něčí názor jako omyl..
Proc ne? Myslim, ze v teto oblasti jsem kompetentnejsi nez vy, soude dle vaseho clanku. Navic omyly v clanku prezentujete jako fakt, nikoliv jako vas nazor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  10. 07. 2003 00:20

…tak zde je prostě neoddiskutovatelné, že PPC se vyvýjí v současné době rychleji a také toho více nabízí. Existují různé přídavné moduly s WiFi, čtečkami karet, GSM/GPRS apod…

Uz na Visory bylo v podobe SpringBoard modulu nepreberne mnozstvi prislusenstvi (digitalni fotoaparaty, mp3 moduly, pametove moduly, GSM moduly, GPS moduly, ctecky caroveho kodu, adaptery pro pametove karty SD/MMC, MS, SM, CF, …) a i dnes je IMHO nabidka prislusenstvi k Palm OS PDA vetsi nez u PPC (minimálně stejne velka – jestli znate nejake prislusenstvi, které na PalmOS není, tak ho sem napiste)


 
…nehledě na to, že se vyrábějí zařízení jako MDA, XDA apod., která spojují mobil s PDA a to právě na platformě PPC. U Palm OS nic takového není nebo respektive je, ale v děsivém provedení (alias Trium)…
 
Doporucuji Vam podivat se na nize uvedene adresy, tam jsou totiž takova „nepoužitelná“ zarizeni v „desivem“ provedeni
 
Palm Tungsten W – http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/tungsten_w021028.html
 
Kyocera 7135 – http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/kyocera7135020703.html
 
HandSpring Treo 180(g) - 
http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/recenzetreo180g020212.html 
 
HandSpring Treo 270 – http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/treo270020710.html
 
Samsung SPH-i500 - http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/sphi500030312.html
 
 
…PPC toho prostě nabízí v současné době více…
 
A mohl byste byt konkretnejsi?
 
 
PDA s Bluetooth a integrovanou čtečkou karet bych totiž považoval za dobrý základ
 
A to Palm Tungsten T není? A navíc se da sehnat v OEM baleni za cca 8000 Kc a oficiální dovoz /retail/ za cca 12000 Kc s dph – kolik ze stoji obdobne high-end zarizeni s PPC?
 
Co se tyce softwaru tak na obou platformách se da sehnat obdobny software, ale palm ma mnohem kvalitnejsi a rozsirenejsi freeware nabidku, to ale neznamena, ze nemá kvalitni komercni produkty ;)
 
Co se office týče - právě ta je pro mě velmi důležitá, neboť často potřebuji na cestách stáhnout nějaký mail s přílohou ve Wordu. Psion v této otázce ale trochu pokulhává a taktéž na Palmu to není zrovna tak, že otevřete přílohu a hned vidíte dokument tak, jak vypadá v originále
 
Dnes uz s přílohami není na Palmech nejmensi problem a když otevru nejaky dokument ve Wordu, tak mi ho QuickOffice také zobrazi spravne.

 
K poslednimu bodu – myslim, ze existuje klávesnice komunikující s PDA pomoci infraportu a s polohou by tedy nemel byt problem, ale jak uz jsem psal vyse – standartni rozliseni PalmOS je ve tvaru „ctverce“ (320x320) tak nevim co porad chcete otacet ;)
 
Cicmon

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  10. 07. 2003 01:10

Díky za ty odkazy. Všechny do jedoho (snad kromě Samsungu, což je opravdu spíš telefon) potvrzují přesně má slova. Provedení je dle mého názoru úděsné (co se hlavně vzhledu týče, handspring budiž exemplárně odstrašujícím příkladem) a klávesnice pro mě nepoužitelná. Nicméně neukázal jste mi nic, co bych neznal (ještě tam chybí Sony, které vypadá designově pěkně ale klávesnice je opět k (pro mě) ničemu).

Ad příslušenství - co to WiFi? I když na Palma asi bude ve formě CF karty. Ještě mě ale napadá PCMCIA...

Ad freeware u Palmu, nikdy jsem ani nic jiného netvrdil...

Ad Office - není problém dokument otevřít a přečíst (to ovládá i Psion), ale editovat a tak, aby byl opět čitelný ve "stolní" MS Office. To je, oč tu běží.

Ad rozlišení - no, není to tak všude, ale i u 320×320 mi to připadá prostě na stojato nepřirozené 

Ad klávesnice s infra - to by alespoň řešilo problém s tím rychlým psaním (rozkládací klávesnice pro Palm/iPaq je poměrně přijatelná a vyrovná se té u Jornady 9xx nebo Psion 5mx/7).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  10. 07. 2003 11:34

Vzhled je vec vkusu, me se zase Trea vcelku libi (jsou mala, maji aktivni flip), ale maji jine nedostatky (nizke rozliseni, 4096 barev, absence pametoveho slotu). Je sice pravda, ze kazde z techto zarizeni ma nejaky nedostatek, ale to i MDA/XDA (napriklad malo pameti). Opravdu povazujete provedeni a vzhled Tungsten W za desive? (pomijim to, ze nema ARM procesor a OS 5). Samsung je sice v "telefonim" provedeni, ale bez kompromisu - ma vysoke rozliseni, dotykovy display, velkou pamet, slot, ARM procesor a OS5, fotacek s bleskem, chybi snad jen BT, ale lze vyresit SD modulem a tudiz plni veskere pozadavky, ktere na pda mam.

Take jsem zapomel na HandSpring Treo 600 (ma sice nizke rozliseni, ale v tomto pripade je to vyvazeno velikosti) - http://www.palmare.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/treo600_ofi030618.html

Co se tyce Sony, tak nevim o zadnem komunikatoru z jejich nabidky - muzete sem hodit nejake info?

ad software - me spis pripadalo, ze to myslite tak, ze Palm ma dobry freeware, ale komercni produkty nedosahuji kvality PPC, nebo se pletu?

ad wi-fi - ano, vyrabi se do CF slotu pro Clie (http://www.sonystyle .com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/en/-/USD/SY_DisplayProductInformation-Start;sid=sJxH0YlltQxHm7ZonZhN2sZ1DOXnMUnzD10=?CatalogCategoryID=hoIKC0%2eNnK8AAAD2_PIGtEFB&ProductID=CeEKC0%2eNYvUAAAD25ZQGtEFH&Dept=hp) a Sandisk vyrabi i SD (http://www.sandisk.com/consumer/sdwifi.asp) wi-fi i s integrovanou pameti (128 a 256 MB) - coz je vyhodne k pda, ktera maji jen jeden slot

ad office - ja nemam problem ani s editaci a naslednym prenosem na stolni MS Office, takze nevim odkud tuto informaci cerpate - mate zkusenosti s QuickOffice?

Take jste mi neodpovedel na otazku, kolik by stalo pda s PPC, ktere by bylo srovnatelne (jak provedenim, tak funkcemi, nehlede na velikost) s Palm TT a dale jste nerozvedl co extra navic nabizi PPC oproti Palmu.

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  10. 07. 2003 17:01

ad vzhled - to nepochybně, já to beru ze svého pohledu. Proto se mi více líbí iPaqy (nebo eventuelně Sony Clié). S tím Tungstenem W je to tak, jak jsem psal. Mě se prostě vůbec nelíbí nehledě na to, že má klávesnici spíš jen aby se neřeklo.

ad Sony, nejsou to komunikátory a ani jsem to netvrdil, jsou to ale PDA s klávesnicí (teda aspoň jedno) viz zde.

ad software - přesně tak jsem to myslel.

ad Office - já jsem to na Palmu nezkoušel, protože vlastní nemám a ani nechci. Jen vim, že pár lidí, které znám (mají ještě Palmy s černobílým displejem a asi nějakou starší verzí Palm OS) si na to stěžovali.

ad PPC versus Palm OS - a co ty PCMCIA karty? To už jsem uvedl ale výše...Jinak PPC je nepochybně dražší, ale nikdo netvrdil, že není. Jinak iPaq s Bluetooth a SD slotem se dá koupit tuším kolem 20 kKč (plus mínus, záleží na tom, kde to kupujete)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cicmon  |  16. 07. 2003 10:42

ad vzhled - me se take mnohem vice libi Clie (a iPaqy apod.), ale treo se mi libi (provedenim - velikost, aktivni flip) jako comunikator.

ad Sony - tak to ano, ale ja jsem nepsal odkazy na Palmy s klavesnici, ale s integrovanym GSM telefonem (to, ze maji vsechna, az na treo 180g, klavesnici je shoda okolnosti)

ad sofware - dobre, tak jaky komercni software pro PalmOS nedosahuje "kvalit" podobneho produktu na PPC?

s PCMCIA mate pravdu, to jsem jeste nikde nevidel

Cicmon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JPK  |  07. 07. 2003 19:15

Jistě jste si všiml, že jsem se nesnažil preferovat ani jeden ze systémů. Rovněž ve svém příspěvku neuvádím žádná konkrétní tvrzení, pouze se zamýšlím nad retorikou vámi použitou v článku. Na rozdíl od vás nejsem odborník oblasti MT ani dalších IT a ani se tak netvářím. Není ani mým koníčkem vyhledávat jednotlivé statistiky o prodejích a oblíbenosti HW a SW kolem PDA a MT. V oboru, ve kterém pracuji mám však dokonalý přehled a nikdy bych se nedopustil takového účelového tvrzení, kterých je ve vašich textech několik (např. pasáž o tom, že PDA bez klávesnice je k ničemu a nikdo ho nechce - myslím, že je dost těch, kteří mají přesně opačný pohled na integrovanou klávesnici vč. mě). Pokud se rozhodnete na můj příspěvek reagovat, byl bych rád, kdyby jste zvolil vlastní formu odpovědi a pouze neparafrázoval. Mimochodem rád bych s vámi věcně diskutoval ale chybí mi právě ta nezvratná data o která bych se mohl opřít. Mé názory jsou podloženy informacemi získanými čtením různých článků apod. u nás i v zahraničí, ale kopie těchto si nedělám. Proto nejsem schopen mluvit v konkrétních číslech a faktech.

Pokud chcete, abych byl konkrétní: Používám Palm. Pro něj jsem se rozhodl právě proto, že dostupnost zařízení, soft. podpora, ceny, hmotnost, doba výdrže baterie byla větší, než u PPC. Pokud sháním jakýkoliv SW pro jakékoliv účely, vždy si mohu vybrat z několika možností. Dříve jsem používal Compaq s nějakým windows (snad Win CE - nevím) a ty doby zdaleka tak růžové nebyly. Pokud se týká dokumentů v MS word a MS excel, pro mé účely plně stačí Quickword a Quickexcel, přílohy do Palmu netahám a proto je ani neotvírám. Podle informací z internetových periodik vím, že v dnešní době není problém pracovat v Palmu s přílohami z emailu i s dokumenty Word a Excel bez ztráty formátování. Klávesnice by mi na PDA zabírala zbytečné místo, protože pracuji s převážně hotovými dokumenty, s diářem, adresářem apod. Necítím se ale nijak méněcený, klávesnice mi prostě nechybí. Existuje soft. která dokáže "otočit" displej palmu, takže ani poloha "nastojato" není problém. U rozlišení a kvalitách displeje bylo výše napsáno již dost. Rovněž sortiment zařízení na trhu určených pro Palm OS mi nepřipadá nijak užší, než ten určený pro PPC. Abyste nebyl na omylu, nepreferuji pouze Palm OS. Myslím, že obě platformy mají na trhu své místo a každá je určena pro jiný okruh zákazníků.
postamble();

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JPK  |  06. 07. 2003 23:13

Vážený pane Zikmunde (nechci, abychom si tykali),

pokud chcete psát subjektivní srovnávací test operačních systému pro PDA, měl byste článek také tak nazvat. Domnívám se ale, že šlo o popis jakéhosi software a proto mě již v článku překvapila formulace o jednoznačné převaze platformy PPC. O to více mě překvapily formulace jako "k dispozici je málo zařízení", dále text o malé dostupnosti software pro PalmOS, apod. Myslím, že jste nikdy neměl možnost se podrobněji seznámit s možností a dostupností HW i SW pro Palm OS, pokud jste vůbec někdy Palm v ruce držel. Rovněž bych se rád dozvěděl, z jakých statistik čerpáte  tak nezvratné informace o oblíbenosti PPC a o úpadku a nízkých prodejích zařízení a vůbec celého systému pro PalmOS. Pokud nemáte pro svá tvrzení nějaké podklady a jde pouze o vaše názory a doměnky, myslím, že byste měl dobudoucna zvážit, jestli je psaní článků pro tento server opravdu přínosem.

P.S. také hrubé chyby by se neměly ve vašem písemném projevu redaktora - přispivatele objevovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Bureš  |  11. 07. 2003 19:02

Pěkný den,

mám malou připomínku ohledně rozšíženosti operačních systému na PDA. Jak již psal kolega (http://www.svetpda.cz/svetpda/svetpda.nsf/aad8669dd8f99e28c1256b0c007e8594/41f2528bc9a64efec1256b490071993f?OpenDocument), převažující zastoupení na trhu má Palm OS. Uznávám, že článek není nejnovější, myslím že letos na Světě PDA vyšel další článek na podobné téma, ale přesto si nemyslím, že PPC je nejrozšířenější operační systém, samozřejmě hodně záleží na tom, kdo výzkum financoval, tím je podle mě tak trochu již předem jasné, jaké budou výsledky. Můžete si rovněž přečíst dnešní vydání MF DNES, přílohu Svět on-line, konkrétně článek p. Trnečky z Palmare.cz, kde rovněž sděluje, že "nejstarší a nejrozšířenější je Palm OS". Pokusím se Vám dohledat aktualizované grafy, případně požádám kolegu, aby mi je zaslal.

PB

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  11. 07. 2003 21:21

PDA s Palm OS je asi mezi lidmi víc než zařízení s Pocket PC. Problém je ale v tom, že původní požadavek byl, že PDA musí mít aspoň 8 MB volné paměti, aby tam šel nainstalovat City Total. To ale značná část starších PDA s Palm OS nesplňuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Bureš  |  11. 07. 2003 21:35

To jistě nesplňuje. Kolik si ale myslíte, že bude mít aplikace komplet na PPC? Já myslím, že dost a třeba s takovým Compaqem Aero nebude situace o nic lepší, na své si přijdou jen majitelé novějších Pocket PC se slotem na paměťovou kartu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor