Cívka, která nikdy nespí. S budoucími Androidy zaplatíte i s vypnutým NFC

Technologie NFC je u smartphonů s Androidem již od roku 2011, ovšem výrazněji se prosazuje až v poslední době s nástupcem mobilních plateb. Vývoj NFC však samozřejmě probíhá i nadále a hlavní hybnou silou jsou mobilní platby. NFC mimo to zvládá i přenos souborů nebo automatizované úkoly po načtení štítků, ovšem pro tyto účely jsou již dnes k dispozici (často lepší) alternativní technologie.

NFC je dnes k dispozici u těch nejvybavenějších smartphonů a také ve velké části modelů nižší a stření třídy. Od roku 2011 se na systémové úrovní vzhledem k NFC nic podstatné nezměnilo, ovšem nejnovější updaty v rámci AOSP (Android Open Source Project) ukazují, co se s NFC u Androidu plánuje do budoucna.

Aktualizace se týká vrstvy HAL (Hardware Abstraction Layer), která umožňuje systému komunikovat s hardwarem, v tomto případě s NFC čipem. HAL dostala nově podporu tzv. „power off use cases“, a popisu se dočtete, že tato změna umožní NFC fungovat i tehdy, když funkci NFC v systému uživatel ručně vypne. Výrobci si zde budou moci přidat své vlastní konfigurace podmínek, ovšem do detailů se zatím nijak nezachází.

Řešení bude mít určitě několik pozitiv, NFC bude např. energeticky efektivnější při aktivních úsporných režimech. Na druhou stranu, pokud NFC chtít využívat nebudete, a rozhodnete se, že např. teď platit nechcete, systém se rozhodne za vás, NFC případně povolí a bezdotykové platby zůstanou aktivní. Ovšem není to poprvé, co systém Android obchází uživatele. V současné době funguje např. skenování Wi-Fi a Bluetooth sítí za účelem lokalizace, která aktivuje patřičná „rádia“, ovšem uživateli neumožní vytvořit aktivní připojení.

Platit smartphonem s Androidem je úplně jednoduché:

Nastává doba, kdy za nás bude smartphone s Androidem rozhodovat, jaké komunikační rozhraní nechá otevřené, a jaké naopak (zřejmě) uživatel potřebovat nebude?

Zdroj XDA

Diskuze (3) Další článek: Asus Zenfone 4 Max: maratonský vytrvalec [recenze]

Témata článku: , , , , , Vývoj NFC, Přenos souborů, Konfigurace, Nejnovější update, Open Source Project, Velká část, Aktivní připojení, Wi-fi sítí, Komunikační rozhraní, Současná doba, Poslední doba, Mobilní platba, Účel, #Android, Technologie NFC, Platba, AOSP, Cívka, Uživatelé, Druhá strana,