Co Apple nezvládl, dotáhla Tesla. Na její bezdrátovou podložku můžete zařízení pohodit, jak se vám zachce

  • Nabíječka Apple AirPower měla dobíjet více zařízení zároveň
  • Apple však přecenil své síly a vývoj ukončil
  • Bezdrátová nabíječka od Tesly funguje bez problémů

Vzpomínáte, kdy se na trh chystala revoluční bezdrátové nabíječka Apple AirPower? Mělo se jednat o podložku s několika cívkami, u které bylo jedno, na které místo jste iPhone položili. Jenže po řadě odkladů Apple nabíječku založil do šuplíku. V prosinci 2022 automobilka Tesla ve spolupráci s firmou Freepower představila bezdrátovou nabíječku Wireless Charging Platform. Navázala tam, kde Apple skončil, a vyšlo to na jedničku.

I když se bavíme o pět měsíců starém produktu, až v těchto dnech se dostaly novinářům a YouTuberům první kousky k testování. A reakce jsou pozitivní. Podložka je kovová, kontaktní plocha je z umělé kůže Alcantara.

Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř bezdrátové nabíječky od Tesly čeká 30 cívek pro bezdrátové dobíjení! A to je něco, co před lety nedokázal stvořit ani Apple

Umí současně dobíjet dva telefony a sluchátka, a to maximálním výkonem 15 Wattů u každého ze zařízení. Společně s podložkou je přibalený 65W adaptér v designovém stylu Tesla Cybertruck. Je navíc úplně jedno, kam na podložce dobíjené zařízení položíte. Její součástí je totiž celkem 30 cívek, které se vzájemně překrývají.

Skoro jako třicet nabíječek v jedné

Připomeňme, že Apple ztroskotal u nabíječky AirPower, která měla „jen“ 21 až 24 cívek, díky nimž se podložka přehřívala. Efektivita bezdrátového energetického přenosu je pouze 60 až 80 procent, přebytečná energie se tak musí někde projevit.

Nabíječka od Tesly má cívky přilepené ke spodnímu kovovému krytu termální pastou, která část nepotřebného tepla efektivně odvádí pryč. Nabíječka se tak nepřehřívá, a funguje tak, jak má. Nejen s Androidy, ale také s iPhony. Zde je ale maximum 7,5 Wattů, u ostatních zařízení je horním limitem 15 Wattů.

Všechna zařízení, která na podložku položíte, se začnou nabíjet s drobnější prodlevou oproti jiným bezdrátovým dobíječkám. Zařízení položená na podložce byla po hodině nabíjení subjektivně o dost teplejší, než u jiných bezdrátových nabíječek, což je zřejmě daň za vysoký počet cívek. Dalším nedostatkem je hmotnost, která překročila jeden kilogram. Ale komu by to na stole vadilo... Produkt působí prémiově, a tak ji možná budete chtít i přes její vysokou cenu. 

Představení bezdrátové nabíječky od Tesly:

V USA se podložka od Tesly s názvem „Wireless Charging Platform“ prodává za 300 dolarů. Pokud k tomu připočteme daň, dostáváme se na necelých osm tisíc korun. A za to už si koupíte slušně vybavený smartphone. Na českém webu značky zatím nabíječka není k dispozici, a zatím není jasné, kdy se jí dočkáme v Evropě. Jedno je však jisté – co nezvládl Apple, nakonec dokázala Tesla, i když s pomocí další firmy.

Diskuze (34) Další článek: Máte Android s malým úložištěm? Pokud budete mít plnou paměť, telefon vám nabídne archivaci aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , Zařízení, Watt, Cívka, Šuplík, Daň, Nabíječka, Vývoj produktu, Alcantara, Podložka, Evropa,