Co byste měli chtít po svém mobilu

10. prosince 2000
Jaký vybrat mobil SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Abyste si mohli lépe vybrat mobil, sestavili jsme pro vás přehled funkcí, které budete nebo byste mohli s mobilem využívat.
Následující funkce jsme rozdělili do tří kategorií podle toho, jak si myslíme, že jsou důležité. Toto rozdělení však berte s rezervou – každý má jiné požadavky a zatímco například hry v telefonu jsou pro mnohé zbytečnou položkou v menu, někdo jiný by si telefon bez vestavěných her nekoupil.

Běžné funkce mobilního telefonu

Volání a posílání zpráv

Každý telefon umí dvě základní funkce – telefonovat a pracovat s textovými zprávami. Rozdíly mezi telefony jsou v dalších možnostech nebo v jednoduchosti, jak se tyto funkce používají. Například některé telefony (typicky značka Motorola, starší telefony Siemens) stále neumí u příchozí zprávy zobrazit jméno odesílatele z telefonního seznamu.

Časové funkce

Telefon umí ukazovat aktuální čas a datum, takže nahrazuje hodinky a většinou také budík. Zvláštností už ani není automatické vypnutí nebo zapnutí přístroje v určitou dobu. Asi nejdůležitější časovou funkcí je však záznam data a času uskutečněného, přijatého nebo zmeškaného hovoru; tehdy jsou hodiny v mobilu k nezaplacení, zejména u zmeškaných hovorů.

SIM Toolkit

Zatím je tato funkce podporována pouze sítí Paegas a nabízí tyto aplikace: Paegas Info pro získávání praktických informací a GSM Banking, která umí ovládat bankovní účet ve vybraných bankách z menu telefonu.

Méně běžné funkce mobilního telefonu

Vlastní paměť telefonu na čísla

Nedostatek míst v telefonním seznamu na kartě SIM doplňují některé telefony vlastní pamětí. Často nemáte omezení v délce jména jako na kartě SIM, někdy můžete používat i diakritiku a některé telefony umí ke jménu přiřadit kromě čísla i adresu a e-mail.

Vlastní paměť telefonu na SMS

Velmi užitečnou, ale nadstandardní funkcí je paměť na textové zprávy v telefonu – standardních deset zpráv (u Oskara až 30) na kartě SIM mnohdy nestačí ani nenáročným telefonistům. Někdy je nutné zprávy uchovat delší dobu a když jich chodí několik denně, musíte neustále přemýšlet, kterou si můžete dovolit smazat a kterou ne.

Kalendář

S časovými funkcemi souvisí také dnes stále častěji vídaný kalendář. Je téměř standardní výbavou manažerských telefonů, tedy telefonů vyšší střední třídy. Pod pojmem kalendář mám na mysli možnost přiřadit ke konkrétnímu datu poznámku, schůzku, narozeniny apod. Kalendář si mnohdy můžete prohlížet v denním, týdenním a měsíčním zobrazení.

Datové služby – s mobilem na Internet

S mobilním telefonem se také můžete připojit k Internetu. Jednoduše telefon připojíte k počítači nebo využijete infračerveného portu, a můžete vesele brouzdat. Je však nutné mít buďto telefon s hardwarovým (tedy integrovaným) modemem nebo využít speciálního programu (softwarový modem), který umí data přetvářet na signál mobilního telefonu.

WAP – Internet v mobilu

S novými telefony lze také přistupovat k Internetu přímo, kdy na displeji vidíte „internetové“ stránky. Slovo internetové je v uvozovkách proto, že se jedná stránky upravené do formy zobrazitelné na malých a černobílých displejích mobilního telefonu.

Skupiny volajících

Telefonní čísla ze seznamu můžete zařadit do skupin, které mají nadefinované určité chování. Můžete jim určit různé vyzvánění nebo třeba ikonu na displeji, když právě volají. Podle zvonění pak poznáte, zda volá někdo z firmy nebo z příbuzných.

Profily

Umožňuje uživateli přednastavit chování telefonu v určitých situacích. Nastavíte si profil pro kancelář, jiný pro divadlo, další pro jízdu v autě. Lze volit jiná zvonění, jejich hlasitost, vibrace apod. Profil potom zvolíte velice rychle.

Vibrační vyzvánění

Vibrační vyzvánění je náhražkou zvonění. Je diskrétní, protože místo zvonění telefon v kapse vibruje. Vibrační zvonění se tedy hodí na jednání, do kina nebo do školy, prostě všude tam, kde je zvonění telefonu považováno za nevychovanost majitele.

Infračervený port

Infračervený port se hodí tehdy, pokud se s notebookem připojujete k Internetu. Zbaví vás otravných kabelů pro propojení telefonu s počítačem – přenos probíhá bezdrátově.

Funkce, které bude využívat jen občas

Kalkulačka

Hodně telefonů také má kalkulačku. I když namítnete, že tato funkce je k ničemu, může se hodit např. v zahraničí při přepočítávání cizí měny na koruny nebo třeba jen pro rychlý výpočet cen s DPH.

Hlasový záznamník (diktafon)

Umožňuje zaznamenat kousek hovoru, abyste si nemuseli zapisovat třeba telefonní číslo, které vám volající sdělil, nebo místo schůzky. Můžete si také na záznamník nahrát vzkaz, který po zvednutí sluchátka přehrajete volajícímu.

Hlasové vytáčení

Zatím poměrně málo využívaná funkce, která spočívá v možnosti přiřadit k určitým telefonním číslům v seznamu hlasový záznam, např. jméno volaného. Poté můžete opětovným vyřčením stejného slova nebo sousloví dané číslo vytočit. Hlasové vytáčení se hodí třeba v autě, když je telefon v sadě hands free. Variantou je ovládání funkcí telefonu hlasem, které také nabízejí některé telefony.

Hry

Hry slouží k zábavě, zejména ke zkrácení volné chvíle. K funkčnosti telefonu však nijak nepřispívají. Dnes už bez her téměř žádný mobil nenajdete.

Tip: Pokud byste nerozuměli některým pojmům z oblasti služeb operátorů nebo mobilních telefonů, můžete využít našeho slovníku.

Váš názor Další článek: Jaký vybrat mobil

Témata článku: Nenáročný telefon, MOBI, Softwarový modem, Mobil