Co je Fuchsia? Kromě rostlin i tajemný operační systém, který možná jednou nahradí Android

Google údajně pracuje na platformě, která má sjednotit a nahradit všechny dosavadní operační systémy založené na Linuxu.

Google je zejména softwarovou společností, byť jeho aktivity často přesahují rámec aplikací a platforem. Nikoho proto nepřekvapí, že firma pracuje paralelně na různých více či méně utajených projektech. Jaké má se kterým záměry, nikdo na rovinu neřekne, ale kolem jednoho se nyní objevují velmi zajímavé informace.

Jde o projekt Fuchsia. Za názvem rodu popínavých rostlin a od něj odvozené barvy se má skrývat nová univerzální platforma, která by v budoucnu mohla nahradit dnes několik více či méně separátních platforem provozovaných Googlem. Hovoří se zejména o sjednocení mobilního a tabletového Androidu s desktopovým Chrome OS, případně i automobilovou platformou Android Auto a hodinkovým Android Wear.

Není růžová jako růžová

Všechny dnešní systémy Googlu mají společný linuxový základ, což do příchodu zařízení s internetem věcí představovalo spolehlivou a optimální funkčnost. Pro některá současná IoT zařízení je ale linuxová platforma zbytečně náročná a komplexní. Google proto vyvíjí škálovatelný OS Fuchsia (podle hesla Pink + Purple == Fuchsia) založenou na jádru Magenta (abych těch barev nebylo málo), který má být vhodný pro desktopy, smartphony, ale i jednodušší zařízení, jako je nositelná elektronika nebo zařízení internetu věcí.

OS Fuchsia je podle portálu Androidpolice.com spojován s nejmodernějšími vývojářskými nástroji. Jako primární programovací jazyk má sloužit Dart, jako uživatelské rozhraní potom Flutter. Vykreslování grafiky obstará Escher s pomocí OpenGL a Vulkan. Podporovány mají být 32 a 64bitové mobilní ARM procesory, stejně jako desktopové x86. Vše je ale v raném stádiu příprav a zatím není jasné, kdy a zda se vůbec Google k velkému sjednocení odhodlá anebo Fuchsia přibude jako další člen do rodiny již existujících platforem.

Diskuze (8) Další článek: Samsung dnes spustil předobjednávky na Galaxy Note 7. Známe i jeho cenu

Témata článku: Google, , , , , , , , , Operační systém, Rámec aplikací, System, Systém, Making, Flutter, Kter, #Android, Programovací jazyk, Nositelná elektronika, Dart, Iot zařízení, Vývojářský nástroj, Magenta, Fuchsia OS, Univerzální platforma,