Co nás čeká: kompletní přehled chystaných telefonů

Připravili jsme ucelený přehled všech mobilních telefonů, které můžeme očekávat na českém trhu. Podívejte se, na které mobily se můžete těšit. Dozvíte se také, kdy přijdou na náš trh a kolik budou stát. Tento článek pravidelně aktualizujeme.

Nokia 2626

Nokia 2626 bude jednoduchý mobil pro nenáročné uživatele a naváže na velmi podobnou Nokii 2610. Přinese především široké spektrum nových barevných provedení. Displej bude zřejmě pasivní a na rastru 128 × 128 zobrazí až 65 tisíc barev. Připravena bude podpora GPRS, které využije wapový či e-mailový prohlížeč. Podpora Javy umožní i prohlížení webových stránek přes Operu Mini. Spolu s FM rádiem, které si poslechneme pomocí přibalených sluchátek, to je asi jediná znatelná změna oproti 2610. Opět potěší podpora MP3 vyzvánění, zklame ale nízká kapacita paměti - 2 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 2626

Více informací: první pohled
Plánované uvedení na trh: první čtvrtletí 2007
Předběžná cena: 2 500 Kč


Nokia 6085

Nové véčko od Nokie sice celkově výbavou neoplývá, sází ale na design pro každého, slot pro paměťovky microSD, hudební přehrávač a předvánoční termín uvedení. Světlejším bodem specifikace jsou ještě data - na internet bude možné se připojit přes GPRS nebo EDGE, s blízkým okolím bajty vyměníme přes Bluetooth či kabel USB. Díky podpoře čtyř pásem GSM se s 6085 majitel dovolá skoro po celém světě. Jinak má telefon jen běžný základ - pasivní vnitřní displej s rozlišením 128 × 160, monochromatický vnější displej, VGA fotoaparát a Javu. Prodávat se bude ve čtyřech barevných provedeních - černém, stříbrném, zlatém a růžovém. Nokia představila i její dvojče - 6086, které přináší Wi-Fi a podporu technologie UMA. Ta ale funguje jen v Americe a u nás se tak budeme muset spokojit zřejmě jen s chudším dvojčetem, které se objeví ještě do Vánoc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6085

Více informací: první pohled
Plánované uvedení na trh: čtvrté čtvrtletí 2006
Předběžná cena: 5 500 Kč


Nokia 6290

Nokia po delší době opět předvedla telefon se Symbianem, který nepatří do řady N ani E. Znát je to i na vzhledu, se kterým si novinku snadno spletete s jinými dobře vybavenými věčky výrobce, která ale používají klasické prostředí Series 40. Vzhled je také téměř jediný rozdíl oproti nedávno představenému véčku N75, které se však u nás nebude prodávat. 6290 je tak jeho náhražkou, která se k nám dostane, mnozí by však preferovali právě elegantní design N75. Dalším rozdílem bude Symbian obohacený o balík Feature Pack 1, který by měl přinést opakovaný budík, vylepšenou verzi prohlížeče a další drobnosti. Každopádně potěší, že po velmi dlouhé době u nás bude Nokia prodávat symbianové véčko, které bude finančně dostupné širší skupině zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6290

Výbava bude navíc špičková. V první řadě se můžeme těšit na dvoumegapixelový fotoaparát a QVGA displej, který zobrazí až 16 milionů barev. Samozřejmostí bude tradiční multimediální výbava čítající přehrávač MP3 a AAC i videa ve formátu 3GP. Podporu dalších formátu umožní symbianové aplikace a paměť pro soubory zajistí 50 MB vnitřní paměti a paměťovky microSD. Přenos dat obstarají technologie GPRS, EDGE a UMTS, propojení s okolím pak Bluetooth, infraport a konektor pro USB kabel. Vše bude zabaleno v přístroji s velmi příjemnými rozměry, obzvlášť na poměry chytrých mobilů. Véčko se chlubí mírami 94 × 50 × 21 mm a hmotností 115 gramů. Na výběr budou tři barevná provedení.

Více informací: první pohled
Plánované uvedení na trh: první čtvrtletí 2007
Předběžná cena: 11 000 Kč


Nokia 6300

Ohlédneme-li se do nedávné minulosti, jistě nepřehlédneme podobu novinky s předchůdcem ze stejné stáje - Nokií 3230. Obě Nokie si ovšem evidentně vypůjčily vzhled od úspěšného Sony Ericssonu T610. Design není jedinou novinkou, se kterou 6300 přichází - tu další představuje velmi nízká tloušťka přístroje - 12 mm. Jedná se tak o první opravdu úzkou Nokii, finský výrobce se trendu zeštíhlování mobilů dlouho vyhýbal. To je však vše, předběžná cena převyšuje tu, za kterou se prodává velmi podobný model 6233, který je dokonce lépe vybavený - podporuje UMTS. S novinkou se v sítích třetí generace nedovoláte, jinak je výbava téměř shodná a připraven je tak QVGA displej, dvoumegapixelový fotoaparát, data GPRS a EDGE a připojení Bluetooth. Jen pro infraport se zřejmě místo nenašlo. Paměť obstará 7,6 MB plus paměťové karty microSD. Přímo v balení by měla být jedna s kapacitou 128 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6300

Více informací: první pohled
Plánované uvedení na trh: první čtvrtletí 2007
Předběžná cena: 8 300 Kč


Nokia N95

U nejvybavenější Nokie řady N už se neptejte na to, co všechno ten mobil dokáže, nýbrž na to, zda mu ještě vůbec něco chybí k dokonalosti. A přece, v první řadě by kamenem úrazu mohla být výdrž, u které už se delší dobu v žádném případě neblýská na lepší časy. Kapacita baterie 950 mAh by měla zajistit výdrž nejvýše průměrnou, zřejmě to ale vzhledem k výbavě bude ještě horší. Dalším bodem specifikace, u kterého by ještě bylo co zlepšit, je rozlišení displeje. QVGA je sice velmi kvalitní rastr, Nokia ale umí lepší a my víme, že při práci s telefonem je to znát, třeba při prohlížení internetových stránek. Pevného disku místo paměťovek jsme se nakonec nedočkali, ten by si ale našel nejméně stejný počet odpůrců jako přívrženců. I samotné paměťovky mohou ale být lehkou vadou na kráse, konkrétně jejich typ - microSD. Výrobce miniaturní kartičky zvolil, aby ušetřil místo, zákazník za ně ale bude muset náležitě zaplatit. Za cenu gigabytové microSD nyní seženete jiný rozšířený typ s dvojnásobnou kapacitou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N95

Lamentovat by se dalo i nad absencí podpory příjmu digitální televize. Nokia si ale zatím zřejmě není jistá, zda se více rozšíří standard DVB-H, či DMB. Do komerčního provozu se v Evropě zatím pořádně nedostal ani jeden. Dále těm, co by nejradši do mobilu nacpali opravdu špičkový digitální foťák, může chybět pořádný optický zoom a opravdový blesk místo diody. A nakonec můžeme spekulovat o tom, jak obstojí dvojitá vysouvací konstrukce při delším používání. Nokia sice zvolila trochu odlišné řešení, než u podobné N80, která si semtam vrzne, a N95 tak trochu připomíná šuplík, raději ale nedělejme předčasný závěr. Postrádá toho Nokia N95 mnoho? Ne, její vady jsou jen zlomkem toho, co všechno umí. Podobně našlapanou výbavu jsme totiž dosud v jednom telefonu neměli. N95 přináší najednou pětimegapixelový fotoaparát, modul pro navigaci GPS, podporu třetí generace včetně dat HSDPA s rychlostí až 3,6 mbit/s, podporu bezdrátového Wi-Fi, Bluetooth i infraportu, konektor pro připojení k televizi, konektor pro připojení klasických sluchátek s 3,5mm jack a mnoho dalšího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Více informací: první pohled, živé dojmy
Plánované uvedení na trh: první čtvrtletí 2007
Předběžná cena: 18 500 Kč


Hudební edice - N70 ME, N73 ME, N91 ME

Kromě úplných novinek Nokia uvedla také barevně upravené verze svých starších modelů, které dostaly podtitul Music Edition (ME). U Nokií N70 a N73 změnu představuje kromě nových černých krytů jen obohacení základního balení o paměťové karty s kapacitami 1 GB, resp. 2 GB a, předpokládáme, o redukci na konektor 3,5 mm jack. Upravená verze Nokie N91 však dostala do vínku i dvakrát větší pevný disk než původně - tedy 8 GB. Zbylá výbava všech hudebních verzí současných telefonů zůstala zachována.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70 ME • Nokia N73 ME • Nokia N91 ME

Více informací: Music Edition, živé fotky
Plánované uvedení na trh: N70 ME, N73 ME, N91 ME - čtvrté čtvtletí 2006
Předběžná cena: N70 ME - 12 500 Kč, N73 ME - 16 000 Kč, N91 ME - 19 500 Kč


V další kapitole si můžete prohlédnout očekávané telefony Samsung, v předchozí kapitole Motorola.

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , , Benq-Siemens A58, Benq-Siemens E81, Benq-Siemens SL91, HTC P3600, HTC P4350, Motorola Fone F3, Motorola Razr, Motorola Razr Maxx, Motorola Rokr E2, Motorola V195, Motorola W208, Motorola W375, Nokia 2626, Nokia 6085, Nokia 6290, Nokia 6300, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73