Co Navigon představí na CeBITu

Víme, jaké nové navigace a jaké funkční novinky Navigon v březnu představí na veletrhu CeBIT. Navigony budou mít hlasové ovládání, lepší plánování tras a můžeme se těšit i na opravy map podobné TomTomu MapShare.

Navigon chystá na březnový veletrh CeBIT hromadu novinek. Podařilo se nám k nim zjistit podrobnosti, můžete si tedy přečíst, jak Navigon kompletně promění své portfolio sedmi novými modely a jaké budou mít funkce. Tyto informace nejsou oficiální a kompletní, odpusťte proto častější výskyt podmiňovacích vět a dohadů.

Co Navigon změní v softwaru 

Pojďme rovnou k věci, k seznamu funkčních novinek. Ne všechny budou ve všech připravovaných modelech, ale dalo se myslím očekávat, že právě jimi Navigon bude chtít odlišit cenově rozdílné navigace.

MyReport: Navigon nabídne podobnou funkci pro pro opravy map a oznamování míst s dopravními radary jako TomTom MapShare. Neznám zatím podrobnosti k ovládání a sdílení dat, lze ale očekávat, že půjde o zcela oddělenou funkci, která nebude mít s MapShare nic společného; Navigon si půjde po vlastní ose. Už třeba kvůli jinému dodavateli map.

 
Prostředí nové funkce pro opravy map

Navigon MyRoutes: Půjde o vylepšené hledání variant cesty, v nabídce bude zřejmě nejrychlejší, nekratší a uživatelská trasa. Uživatelská varianta by měla být založena na chování samotného řidiče, na denní době a dnu v týdnu.


Jednotlivé varianty trasy budou vedle sebe vidět na displeji

Hlasové ovládání: Navigon zvládne zadávání adresy a ovládání vybraných funkcí hlasem. Na rozdíl od většiny navigací dokáže rozpoznat i celé věty.

Vylepšená databáze parkovišť: s informacemi o ceně, adrese a otevírací době. Zdá se, že tyto informace budou dostupné pouze v regionu Německo, Rakousko, Švýcarsko, na druhou stranu ale obrázek ukazuje Londýn. Aktualizace této databáze bude placená. 


Nová ikona parkoviště v pravém spodním rohu: kdy se zobrazí a jaký je její účel? • podrobnosti o parkovišti

Vylepšené RDS-TMC: zobrazení bude přehlednější, s možností rychlého přepínání mezi originální a novou trasou. Nový Navigon 7310 zvládne oznamovat dopravní události hlasem. Anténa TMC je u Navigonů v nabíječce.


Porovnání původní trasy s novou

City View 3D: další krok v zobrazení 3D budov ve městech. Vedle nejznámějších objektů se v mapě ukážou schematicky i běžné budovy. Nová funkce glowing path bude sloužit pro zvýraznění trasy. Z obrázku se zdá, že by se mohlo jednat o změnu barvy zdí budov přilehlých k trase. Trochu mě však mate informace, že City View 3D bude placená služba – možná se to ale týká jen aktualizací.


Ještě více kostiček do mapy, neztrácí se přehlednost?

Dopravní značky na displeji: Nezobrazí se pouze značky s povolenou rychlostí jako doposud, ale i další symboly.


Pozor na smyk

Klikací POI na mapě: Na ikonu zájmového bodu bude možné při navigaci klepnout, aby se hned zobrazily další informace.

Nové Navigony pro rok 2009

Navigon na CeBITu uvede sedm nových přenosných navigačních přístrojů. Do prodeje by se měly dostat v druhém čtvrtletí. Cenu se zatím neodvažuji přesně odhadovat, můžeme ale předpokládat, že bude odpovídat situaci na trhu; možná s mírným příplatkem, protože Navigon se netlačí mezi levné značky.

Navigon 7310: jednoznačně vlajková loď se všemi výše zmíněnými novými funkcemi.

Navigon 4350max a 4310max: Tyto modely se od sebe navzájem liší nejspíš pouze podporou RDS-TMC. Ve srovnání s Navigonem 7310 nebudou mít hlasové ovládání, zobrazení dopravních značek a City View 3D.

Navigon 3310max a 3300max: Tyto dva přístroje by se měly lišit mapovým pokrytím (celá Evropa vs. regionální mapy). Opět budou chybět některé nové funkce.

Navigon 2310 a 1300: Nejjednodušší modely s nejmenším zastoupením nových funkcí se navzájem liší mapovým pokrytím. Ze softwarových novinek u nich můžeme očekávat jen možnost klepnout na ikonu zájmového bodu na mapě a funkci MyReport pro opravy map. Tipoval bych také, že tyto Navigony budou mít jako jediné malý 3,5" displej.

Další dobrý rok

Navigonu se loni dařilo. Meziročním srovnáním počtu prodaných kusů v každém měsíci rostl rychleji než celý navigační trh. V mateřském Německu si drží druhou příčku na trhu, zřejmě za prvním TomTomem, v celé Evropě je na třetím místě.

Nové modely pokračují v nastavené řadě, trochu mi v nich jen chybí „connected“ navigace s vestavěnou kartou SIM, která by dokázala zjišťovat data online z internetu. Na druhou stranu s výjimkou TomTomu se této technologii zatím brání téměř všichni výrobci, nenastoupí zřejmě tak rychle, jak se očekávalo.

Diskuze (19) Další článek: O2 nabídne v březnu NEONy a [:kůl:] s 30% slevou

Témata článku: , , Placená služba, Nová ikona, Dobrý rok, Pře, Celá evropa, CeBIT