Co přinese Windows Mobile 2003 Second Edition?

Microsoft uveřejnil první informace o novém operačním systému pro kapesní počítače – Windows Mobile 2003 Second Edition. Hlavní novinkou má být podpora dynamické změny rozlišení displeje u kapesních počítačů. Jde o malý krůček s velkým významem.

Microsoft zveřejnil na konferenci Mobile Developer Conference 2004 informace o inovovaném operačním systému s názvem Windows Mobile 2003 Second Edition. Těšit se můžeme na podporu dynamické změny rozlišení, velikosti písma či landscape módu. 

V nedávné recenzi Toshiby e800 jsem si posteskl nad velmi nízkou využitelností VGA rozlišení. Problémem nebyly aplikace, které se ve většině případů přizpůsobí, ale „drobnosti“ operačního systému: malá klávesnice, postranní pruhy či malé písmo. Navíc byl při každé změně rozlišení i orientaci displeje nutný restart, což je značně omezující. Bez podpory Microsoftu by zkrátka neměl přechod na VGA displeje velký smysl. Microsoft si rychle uvědomil, že platformě Pocket PC bez přechodu na vyšší rozlišení hlavní konkurenti utečou. Řešením je nová verze operačního systému Windows Mobile 2003 Second Edition.

VGA? VGA!

Hlavní novinkou nového systému je podpora VGA rozlišení, která se v současné době týká Toshiby e800 a připravovaného Asusu MyPal A630. Uživatelů starších kapesních počítačů se týká podpora landscape módu, tedy otočení displeje naležato. Přepínání rozlišení i orientace displeje má probíhat dynamicky, tedy bez nutnosti restartu kapesního počítače.


Aplet pro přepínání displeje

Microsoft přidává také podporu pro další dvě rozlišení: 240 × 240 a 480 × 480 obrazových bodů, tedy pro displeje čtvercového tvaru. Ty budou určeny pro kapesní počítače s hardwarovou klávesnicí, po vzoru některých Palmů.

 
Kalendář dle libosti: na výšku nebo na šířku?

Možnost změnit velikost písma v operačním systému uvítají zejména uživatelé s horším zrakem.

 
Aplet pro změnu velikosti písma

Mírných úprav se má dočkat i verze Mobile Edition pro komunikátory. Konečně se dočkáme podpory hlasového vytáčení a posílání textových zpráv přímo z kontaktů.

 
Novinky ve verzi Phone Edition

Mírné úpravy dozná nabídka Start. Proužek obsahující ikony naposled spuštěných aplikací bude nahrazen sekcí nejčastěji využívaných aplikací, podobně jako v nabídce Start systému Windows XP. Z bláta do louže: pokud nějaký program používám opravdu často, umístím si jeho zástupce přímo do nabídky Start. Zatím neznáme kapacitní nároky, myslím ale, že 32 MB ROM bude plně dostačující. Spolu s novou verzí vydá Microsoft i upravené verze vývojových nástrojů a emulátoru.

Kdy se objeví?

Oficiální datum uvedení nové verze je zatím zahaleno rouškou tajemství. Některé zdroje hovoří o týdnech, jiné o měsících. Ať už je pravda jakákoli, nesmíme zapomínat na to, že po uvedení produktu budeme muset počkat na doladění syrového produktu konkrétními výrobci. Ti si také určí cenu za upgrade. Vzorem hodným následování je Toshiba. Ta slíbila bezplatný upgrade pro modely e800 i e400.

Bylo na čase

Není to tak dávno, kdy se uživatelé Pocket PC chlubili uživatelům Palmů vyšším rozlišením displeje. Palm však velmi rychle přešel na rozlišení 320 × 320, či 480 × 320 obrazových bodů, a najednou byly displeje Pocket PC zastaralé. První vlaštovkou, přinášející na platformu Pocket PC vyšší rozlišení, byla Toshiba e800. Stoprocentní využití ale bránil paradoxně operační systém.

Přechodu na vyšší rozlišení už nebude díky Windows Mobile 2003 Second Edition stát nic v cestě. U Toshiby jsme se také přesvědčili, že lze v kapesním počítači nabídnout VGA displej bez negativního dopadu na cenu. Windows Mobile 2003 Second Edition bude užitečný nejen pro majitele nových kapesních počítačů s VGA displejem, ale i pro stávající kapesní počítače s dnes již "zastaralým" rozlišením.

Diskuze (17) Další článek: FMA: užitečný program pro správu Sony Ericssonů

Témata článku: , , , MOBI, Mobil, Win, EDI, Wind, Nutný restart, Sec, Windows Mobile, Edition, Windows!