Co přinesl Java pohár - přehled nejlepších aplikací

O výherci Java poháru jsme na MobilManii již psali. Nyní se zaměříme na ty aplikace, které se umístily na 2. až 10. místě. Chcete například vědět, jak je možné psát vaší přítelkyni, i když máte mobil v kapse?

Celkové pořadí aplikací v Java poháru

Umístění Aplikace Počet bodů Výhra
1 Pomocník diabetika 45,2 Sony Ericsson P800, Cena společnosti Sun Microsystems – počítač Sony Vaio + Sun ONE Studio, 800 Kč kupon pro Oskartu, Oskarta 800
2 Alcotraz 36,2 Siemens S55, Oskarta 800
3 Isomatrix 34,4 Siemens S55, Oskarta 800
4 Streaming Pictures 31,2 Siemens C55, Oskarta 800
5 Přítelkyně 30,4 Siemens C55, Oskarta 800
6 NuPogodi 27,6 Siemens C55, Oskarta 800
7 Spotřeba 27,2 Siemens C55, Oskarta 800
8 AlcoMeter 26,4 Siemens C55, Oskarta 800
9 mVocab 25,0 Oskarta 800
10 Europa 23,9 Oskarta 800

Alcotraz

Hra ve stylu známého Dukem Nukem 1 v provedení pro mobilní telefon se umístila na druhém místě. Hráč zde musí projít množstvím chodeb, jezdit výtahy, lézt po žebřících, skákat a střílet protivníky. Kromě toho ale také musí sbírat půllitry piva, kterými na konci každého kola musí opít hlavního strážce. Musí si ale s dodávkou piva pospíšit, protože jakmile hlavní strážce vystřízliví, nebude možné jej překonat. Kromě skvěle propracované mobilní části však Alcotraz přináší také část určenou pro váš počítač, ve které si můžete sestrojit další úrovně. Aplikace je nabízena komerčně na www.mojelogo.cz.

Isomatrix

Další zajímavou hrou je Isomatrix. Propracovaným 3D bludištěm se spoustou překážek a teleportů se snažíte provést svoji kuličku až k cíli. Uživatele mobilních telefonů s dotykovým displejem pak nepochybně potěší, že svého "avatara" budou moci ovládat pomocí stylusu.

Streaming Pictures

Velice zajímavou aplikací, kterou Java pohár přinesl, byly Streaming Pictures. Jedná se o Java aplikaci, která prostřednictvím GPRS a serverové části umožňuje sledovat video ze vzdálené kamery či obraz na obrazovce vašeho počítače. Aplikace však neposílá celý záběr, nýbrž pouze rozdíly. Konkrétně se vždy jedná o obdélník definovaný dvěma nejkrajnějšími změněnými body.

Přítelkyně

Máte přítelkyni, která je ráda, když jí stále píšete? Máte šéfa, který když o vás dvě hodiny neslyší, tak si myslí, že nic neděláte? Právě pro takové uživatele je vytvořena aplikace s názvem Přítelkyně. Ta umožňuje v nastavených časových intervalech odesílat automaticky generované SMS. Ty se sestavují z předdefinovaných slov a frází, které můžete editovat a přidávat. Aby to vše vypadalo věrohodně, můžete si také nadefinovat počet chyb, které program v psaní textové zprávy či e-mailu udělá.

NuPogodi

Možná jste ještě zažili sérii sovětských digitálních her. NuPogodi je javová aplikace simulující tu verzi, kde vlk chytá padající vajíčka. Na rozdíl od původního originálu si však uživatel může vyzkoušet také hru od libovolného počtu nahraných bodů.

Spotřeba

Pokud patříte mezi ty, kteří si rádi mají přehled o svých tankováních a o spotřebě svého vozidla, pak právě pro vás by byla určena tato aplikace.

AlcoMeter

Další z již komerčně dostupných aplikací umožňuje jednoduchý výpočet obsahu alkoholu v krvi. Uživatel si vytvoří profil, ve kterém uloží svoji hmotnost, pohlaví a rychlost metabolismu a pak už jen může přidávat jednotlivé alkoholické nápoje, které v danou dobu vypil. AlcoMeter mu pak na základě získaných údajů s přesností na 30 minut vypočítá, kolik alkoholu má v danou dobu asi v krvi. Aplikaci ocení především řidiči. Stáhnout si ji můžete na www.mojelogo.cz.

mVocab

Velice zajímavým programátorským kouskem je aplikace mVocab. Ta využívá vlastní, originálně naprogramovaný systém prediktivního psaní podobný T9. Uživatel v aplikaci zadává slovo, které chce přeložit a jednotlivé znaky se přitom pomocí GPRS přenášejí na server, který je neustále vyhodnocuje. Překlad celého slova je pak odeslán ze serveru zpět k uživateli.

Europa

Na desátém místě se umístila další z her. Europa je jednoduchým simulátorem přistání rakety na měsíci. Pod slovem „jednoduchým“ se však rozhodně neskrývá popis způsobu přistání. Než se vám podaří měkce přistát, tak vás to bude stát určitě mnoho úsilí.

Kde aplikace najdete

Aplikace, které vyhrály v Java poháru, nejsou až na tu vítěznou, o které jsme psali v minulém článku, volně dostupné. Jejich autoři je buď již komerčně nabízejí a nebo se je teprve nabízet chystají. Zatím se s nimi tedy mohou setkat jen studenti FEL ČVUT při výuce. Není ale vyloučeno, že kromě Pomocníka diabetika, Alcotrazu a AlcoMeteru se s nimi brzy setkáte i vy.

Diskuze (13) Další článek: Siemens SX1 a e-maily (pokračování megarecenze)

Témata článku: , , Siemens C55, Siemens S55, Sony Ericsson P800, Pře, Přehled, Duke, Diabetik, Celý záběr, Získaný údaj