Co se vaří v kuchyňce našich operátorů

Od operátorů probublává stále více informací. V několika příštích týdnech a měsících budou spuštěny nové služby a dočkáme se několika novinek. Ač nemáme úplně oficiální informace, nechceme si všechno nechat pro sebe.
Od operátorů probublává stále více informací. V několika příštích týdnech a měsících budou spuštěny nové služby a dočkáme se několika novinek. Ač nemáme úplně oficiální informace, nechceme si všechno nechat pro sebe.

EuroTel zavádí ALS

ALS je služba, která nám umožní mít dvě čísla téhož operátora na jedné kartě SIM. Karty SIM Oskara tuto podporu mají již od počátku, Oskara však zatím ALS nechává být chladným. Zato EuroTel se činí – v rámci integrovaného záchranného systému ALS zavádí. Bohužel tato služba nebude dostupná plošně, tedy pro každého běžného uživatele. Nicméně toto je první krok a další bude určitě následovat. Kdy? To zatím EuroTel úspěšně tají.

Oskar bude mít mobilní e-mail

V internetových konferencích se objevila informace, že Oskar chystá ve velmi blízké době mobilní e-mail, tedy mobilní e-mailovou adresu. Právě tato služba mnoha uživatelům chybí a ptají se, kdy ji konečně budou moci využívat. Oskar sice oficiálně nic nepotvrdil (i novinářům dává o novinkách vědět sotva den dopředu před oficiálním spuštěním), osobně si troufám tvrdit, že to bude začátkem dubna.

GPRS u Oskara a Paegase: stav nejistý

Zatímco EuroTel spustil rychlé datové přenosy GPRS už minulý rok před Invexem a letos v únoru opustil od nutnosti kupovat celý balíček i s mobilem, ostatní operátoři s uvedením GPRS stále otálí. Proč? Oficiální stanovisko je to, že není dostatek telefonů. To je pravda, oficiálními kanály se prodává zatím jen Motorola Timeport 260, která nemá příliš mnoho funkcí pro manažera; jde prakticky jen o přebarvenou P7389i. Existují sice mobily, které koupíte za hranicemi, případně mobily, které se dováží šedými kanály, ale ty prý nejsou standardizovány a testovány v českých sítích. I když na tom něco bude, pravda je spíš taková, že ani Oskar ani Paegas nemají kompletně připravenu celou síť; pro Paegas ji staví Motorola (tam problém není) a Siemens, pro Oskara Ericsson a Siemens, zatímco EuroTel ji má homogenní – staví mu ji pouze Nokia. Díky běžícímu GPRS a HSCSD má EuroTel v datech před konkurencí obrovský náskok.

Kdy tedy GPRS u Oskara a Paegase bude? Až operátoři plně síť protestují a budou si jisti, že všechno běží jak má, a až bude dostatek mobilů – a ten má být někdy na přelomu května a června. Každý výrobce nějaký ten GPRS mobilek chystá, jediný, kdo se zatím drží v ústraní (resp. nerozkřikuje informace o připravovaných mobilech do světa) je Nokia. Ale kdo ví, třeba i ona na CeBITu překvapí a všechny ostatní smete ze stolu.

Banka v mobilu

Se spuštěním SIM Toolkitu na tarifních kartách SIM se EuroTel urputně připravuje na spuštění GSM bankingu. Která banka to bude jako první nám nikdo říct nechce, ale dá se předpokládat, že to bude některá z bank, která už spolupracuje s Paegasem. Proč? Protože má aplikaci již hotovou a teď ji musí jen portovat na karty EuroTelu. Podle neoficiálních údajů už EuroTel GSM banking testuje delší dobu a je opravdu otázka několika týdnů, kdy se konečně objeví – doufejme, že je to pravda, a že EuroTel dá SIM Toolkit také majitelům karet Go; na Twistech už banku v mobilu můžete mít hezkou řádku měsíců. V tomhle ohledu Paegas dost silně vede.

Na zpřístupnění GSM bankingu podle našich informací pracují už všechny velké banky, jak Komerční banka, tak Česká spořitelna. Spuštění je také plánováno na velmi blízkou dobu – opět, bohužel, nevíme přesné datum, to se dosud tají.

Oskar bude mít nové předvolby

Od dubna by Oskar měl mít nové předvolby pro svoje zákazníky – 077x. Pro tarifní programy to bude 0777, pro Oskarty pak 0776. Předvolba 0778 je schovávána pro ty, kteří po čase přejdou z předvolby 0608. Stávající předvolbu 0608 Oskar garantuje deset let, tj. minimálně deset let vám vydrží. Nemusíte se tedy bát, že by vám ji někdo „sebral“. Pokud si tedy chvíli počkáte, až se budou nové předvolby zavádět (hlavně 0777), máte šanci, že získáte velmi hezké číslo.

Mimochodem, v předvolbách už bude docela slušný zmatek. Pro lepší orientaci vyjmenuji všechny předvolby našich operátorů:

  • EuroTel: 0601, 0602, 0606, 0607, 072x
  • Paegas: 0603, 0604, 0605, 073x
  • Oskar: 0608, 077x

Poznámka: O nových předvolbách vás budeme informovat hned, jakmile Oskar vypustí oficiální informace. To by mělo být nejpozději koncem března; v dubnu už nové předvolby (popř. předvolba) poběží.

Oskar bude umět inkaso a sníží zálohy

Jak už bylo psáno v rozhovoru s Fredem Henchukem, Oskar se chystá nabídnout zákazníkům možnost platby měsíčního paušálu inkasem. Zatím se nevyjádřil, zda bude podobně jako EuroTel dávat v tomto případě nějaké slevy, ale není to vyloučeno. Platba inkasem je totiž svým způsobem jakási záruka, takže nějaké zvýhodnění by to být mohlo. A když ne to, tak alespoň zrušení volacích záloh; nicméně to jen můj návrh, Oskar zatím zálohy zrušit neplánuje.

Co ale chystá, je snížení záloh na mezinárodní hovory a roaming. Současných pět tisíc, které požaduje i tehdy, pokud chcete jednou zavolat tetičce do Rakouska, je vysoká částka a běžná uživatel ji asi těžko má hned po ruce. Pro omezený počet zemí bude záloha snížena, případně od ní bude upuštěno úplně. Něco podobného dnes nabízí Paegas – u služba Holiday Roaming je vám roaming aktivován bez zálohy, ovšem můžete volat jen z omezeného počtu zemí zpět do ČR.

Diskuze (18) Další článek: Mobil bez dobíjení: sen každého uživatele

Témata článku: , , , , , Motorola Timeport 260, Obrovský náskok, Var, Operátor,