Co se výrobci mobilů snad nikdy nenaučí

Každý mobilní telefon má své chyby, které zájemce buď odradí, nebo se s nimi musí smířit. Výrobci mobilů se ale zdají být nepoučitelní a stejné chyby najdeme v celé modelové řadě, často se táhnou léta. O jaké nedostatky jde a která značka jich má nejvíc?
Kapitoly článku

Při psaní recenzí se stále více opakujeme. Většina nových telefonů vychází z funkčního základu svých předchůdců a s novým designem, jinými schématy v nabídce a o nějaký ten prvek vylepšenou výbavou přicházejí  na trh jako žhavé novinky. Opakujeme se nejen ve výčtu a popisu funkcí, ale také v kritice. Výrobci telefonů se zdají být v některých ohledech naprosto nepoučitelní a i přes opakované výtky uživatelů vyrábí nové modely se stále stejnými nedostatky.

Mobil prodávají především funkce uvedené v reklamním letáku nebo na štítku vedle stojánku v obchodě. Zde se dočtete, že telefon má skvělý megapixelový fotoaparát, podporuje 262 tisíc barev na displeji, umí přehrávat MP3 soubory anebo že má „ono úžasné“ Bluetooth. Není proto divu, že se zákazník snadno nadchne a při zběžném vyzkoušení telefonu ho ani nenapadne, že by mohl mít telefon i nějaké podstatné nedostatky. Až po chvíli používání si uvědomí, že fotoaparát použije jednou do měsíce, ale každý den se trápí s vyhledáváním v seznamu podle prvního písmene, nebo že má na skvěle barevném displeji je naprosto nepřehledná nabídka.

Podobných nemilých drobností se najde v každém telefonu několik. Jednotlivé značky telefonů jsou pak některými již neblaze proslavené, protože je stále dokola opakují v každém novém telefonu. Podívejme se na takové nedostatky jednotlivých výrobců a zároveň budeme pátrat po tom, zda se snaží výrobce své chyby napravit.

Poznámka: některé ze zmíněných nedostatků se nemusí objevit v každém telefonu výrobce. Pokud na to v článku neupozorníme, můžete tak učinit sami v diskuzi pod článkem. V textu se snažíme shrnout nedostatky společné pro většinu telefonů dané značky.


Alcatel

Hlavní nedostatek Alcatelu nesouvisí přímo s telefony, ale s jejich distribucí na český trh. Již dlouhou dobu chybí v České republice řádné zastoupení této značky a proto se tyto telefony až na výjimky prodávají všude v Evropě, jenom ne u nás.

Zatím posledním zástupcem, na který můžete v českých obchodech narazit je Alcatel OT 756. Na něj se snesla vlna kritiky za archaicky pojaté prostředí, které je stejné jako u daleko starších mobilů. Nový model navíc dokáže zobrazit 262 tisíc barev na poměrně velkém displeji. Modernizace nabídky by proto byla na místě. Jak nemilé překvapení nás ale čekalo na letošním CeBitu, když jsme stále stejnou nabídku uviděli i u některých nejnovějších modelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatím poslední Alcatel na našem trhu - OT756

Slabou stránkou Alcatelu je také práce se zprávami. Při psaní se snaží pomáhat slovník Zi, který má ovšem velmi slabou slovní zásobu a psaní se tím značně komplikuje. Příchozí textové zprávy se přednostně ukládají na SIM kartu, odkud je musíte ručně mazat či přesouvat do archivu v telefonu. Tento nedostatek mnozí zastánci značky považují naopak za dobrou vlastnost, díky které mají mezi zprávami stále pořádek. Neodpustitelná je ovšem absence odpočtu znaků, telefon vás pouze upozorní na počet použitých zpráv.

 
Taková nabídka se dnes již nenosí • odpočet znaků při psaní zprávy chybí


LG

Korejský výrobce známý především svými „hruškovými“ véčky má také co zlepšovat. Začít by mohl hned úvodními animacemi. Štěně i tuleň jsou sice roztomilí tvorové, ale brzy se okoukají. A pokud je taková kýčová animace to první, co případný zájemce uvidí po zapnutí telefonu, může to být důvod ke ztrátě zájmu o jinak dobrý telefon.

Pokud zájemce neodradí úvodní animace, možná hned první vstup do nabídky. Písmo je zde poměrně velké a popisky mnohdy zbytečně dlouhé. Na řádek se proto popisek jen ve výjimečných případech vejde celý. Například v sekci Nastavení uvidíme název sekce zopakovaný ještě na pěti řádcích, přičemž na zbývající část popisku zbudou jen tři písmena. Je pak nutné volbu vybrat a počkat až text odroluje. S novými modely se naštěstí již pomalu vytrácí špatné počeštění nabídky.

   
Tuleň vás bude vítat i loučit se s vámi každý den • popisky jednotlivých položek jsou zbytečně dlouhé

Zastavme se také u adresáře, který má kapacitu omezenou pouze na 200 kontaktů. Vyhledávání je sice možné postupným psaním, ale telefonu po každém zadaném znaku chvíli trvá, než seznam setřídí. S kapacitou má daleko závažnější nedostatky kalendář, který pojme maximálně 20 upomínek, čímž se pro mnohé stává prakticky nepoužitelným.

Je škoda také absence hlasitého handsfree a některým jedincům může vadit, že si musí zvuk upozornění na příchozí zprávu vybrat z omezené, pevně dané nabídky.

Z hlediska hardwaru bychom LG vytkli zbytečné funkční klávesy pro spuštění fotoaparátu (případně ke stažení obrázků, zvuků a her) a webového prohlížeče, kterým není možné přiřadit jinou funkci. Daleko používanější kontextové klávesy LG odsunuje k okraji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě zbytečna funkční tlačítka na každé klávesnici LG (alespoň že operátoři z nich mohou mít radost)


Motorola

V recenzích Motoroly často píšeme, že je její nabídka „uživatelsky komplikovaná“. Na jednu stranu uznáváme, že je vše uspořádáno celkem logicky a navíc si všechno můžete poskládat sami, na Motorolu si ale zkrátka musíte zvykat déle než na jiné značky. Některé postupy jsou zbytečně složité.

Odlišný přístup se zřejmě nejvíce projevuje v telefonním seznamu a jeho uspořádání. Ke každému jménu můžete zadat v podstatě libovolný počet telefonních čísel, protože vždy k jménu přiřazujete další „paměťovou buňku“ čítající telefonní číslo s přiřazenou fotografií, melodií nebo hlasovým záznamem. V seznamu se pak všechna čísla standardně zobrazí pod stejným jménem; naštěstí lze zvolit zobrazení pouze jedné položky s hlavním číslem.

 
Několik stejných položek v seznamu Motoroly vás nesmí překvapit • editace kontaktu

V rozsáhlém telefonním seznamu lze navíc vyhledávat pouze pomocí prvního znaku. U modelu V635 však již vidíme, že si Motorola vzala kritiku k srdci a vyhledávat můžeme postupným psaním jména. A co by to bylo za pořádný adresář, kdyby ho nebylo možné synchronizovat. S Motorolami vyšších tříd to možné je, ale za potřebný synchronizační software si musíte zaplatit, nedostanete ho rovnou k telefonu.

Mezi další drobnosti, které nepotěší, patří například pevný interval devíti hodin, který se zobrazí při týdenním náhledu kalendáře, přičemž položky mimo tuto dobu zůstávají skryty. Používaný slovník iTap pro rychlé psaní je oproti standardnímu T9 trochu krkolomnější a musí se více učit. A jedno má Motorola téměř společné s telefony LG: na malém vnějším displeji se při změně profilů bočními tlačítky kvůli délce popisku už nezobrazí název jednotlivých profilů.


V druhé kapitole si přečtete o nedostatcích telefonů Nokia, Panasonic a Philips.

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , Samsung D500, Sony Ericsson K700i, Nerv drásající, Snadné přepínání, Nepřehledná nabídka, Omezená kapacita, Úvodní animace, MOBI, Hlavní nedostatek, Mobil, Malá rychlost, Reklamní leták, Obrácené pořadí, Nen, Nena