Co stojí v cestě mobilní televizi?

ČTÚ a T-Mobile dali hlavy dohromady a vyjmenovali, co brání startu digitální televize DVB-H. Kdy se Televize v kapse dočkáme?

Zástupci Českého telekomunikačního úřadu si před pár dny sedli s pány od T-Mobilu, aby probrali budoucnost digitální mobilní televize DVB-H. Diskuze se účastnili i zástupci ostatních operátorů. Nešlo o první takové setkání, už v předchozích měsících ČTÚ probíral například problematiku kmitočtových pásem. Tentokrát byla diskuze zaměřena na překážky, které je třeba před ostrým spuštěním televize překonat. A zdá se, že to nebude nijak jednoduché.

T-Mobile je přitom na spuštění televize v podstatě připraven. Digitální televizi úspěšně testoval, přičemž také zjistil, že je o ni zájem. Pokrytí je sice zatím omezené jen na Prahu, ale byl by problém rozšiřovat televizní síť za chodu, stejně jako datové a hlasové sítě? Nokia navíc nedávno představila atraktivní telefon s podporou DVB-H, který do několika měsíců bude operátorům provozujícím televizi k dispozici. DVB-H se s ním rozjet dá, ale bude jeden takový kousek stačit? V Itálii přístup k síti mobilní televize poskytují tři operátoři, na co se u nás čeká?

Situace je v našich krajích zkrátka trochu jiná. Seminář ČTÚ a asociace provozovatelů mobilních sítí přinesli seznam hlavních problémů, které u nás bude nutné překonat:

  • Nízká dostupnost koncových zařízení
  • Omezená možnost rozšíření pokrytí
  • K dispozici je pouze jedna licence na vysílací pásmo
  • Jeden subjekt nemůže disponovat zároveň právy na vysílací pásmo i na šíření programů

Nepůjde to hladce

Můžeme odhadovat, že budoucí zákazníky DVB-H u nás budeme dělit do dvou základních skupin. Jedni si rádi pořídí všestranný telefon a DVB-H pro ně bude třešničkou na dortu, jakýmsi zpestřením, které potěší, a službu využijí. Ti druzí, kteří budou mobilní televizi přímo vyžadovat, na druhou stranu těžko budou ochotní za nové zařízení platit vyšší sumu než třeba za velkou LCD obrazovku, jak ukázal nedávný průzkum. Pojďme se tedy podívat do nabídek italských operátorů, kteří už několik DVB-H telefonů mají, a zjistěme, zda bychom si vybrali. Samsungy a LG jsou bezesporu zajímavé a velmi dobře vybavené, ovšem také drahé a českému technoidovi může chybět třeba operační systém. Tuto díru v nabídce sice může zaplnit nová Nokia N77, ovšem není jasné, jestli našinci digitální televize bude stát za horší výbavu a navíc mírný příplatek oproti některým konkurentům bez DVB-H.

04_n77.jpg 03_n77.jpg
Nová Nokia N77 je na DVB-H připravena

Pokrytí DVB-H omezené v současné době na Prahu je jistě velkým záporem, už jen kvůli nemožnosti používat televizi na meziměstských cestách, při kterých by se zrovna náramně hodila. T-Mobile sice sliboval, že pokrytí se samozřejmě výrazně zlepší, jenže nyní po diskuzi s ČTÚ vyšlo najevo, že i tady může nastat zádrhel. DVB-H je totiž úzce provázaná s klasickou digitální televizí DVB-T, na kterou se u nás v současné době přechází ze starých analogových sítí. Pokud se tento přechod bude vléct, není možné rozšiřovat ani mobilní televizi, protože potřebná pásma stále blokuje právě analogová televize. Znamená to, že i kdyby se T-Mobile snahou přetrhl, není momentálně schopen pokrýt více než 30% obyvatelstva.

Raději ale předpokládejme, že digitalizace se rozhýbe. Poté, co analogové sítě uvolní kmitočty, bude možné frekvenční pásmo efektivně využít. Jenže o žádném výrazném uvolnění spektra se nedá mluvit a intenzita využívání kmitočtů bude stále vysoká. Z tohoto důvodu bude vydána pouze jedna licence pro vysílání DVB-H - v budoucnu tedy může existovat nejvýše jedna taková síť. A přestože to vypadá, že mobilní televizí se zabývá jen T-Mobile, ostatní operátoři jeho počínání bedlivě sledují a jistě budou chtít síť také využívat. O přidělené pásmo se tedy budou muset podělit, ovšem to už nebude takový problém. Od začátku totiž bylo zřejmé, že pro všechny tři operátory bude výhodnější, když budou financovat jednu společnou síť, než aby každý stavěl svou vlastní jen kvůli mobilnímu vysílání.

01.jpg 02.jpg 03.jpg Klepněte pro větší obrázek 04.jpg 
Telefony DVB-H: Samsung P920 • Samsung P930 • Samsung P940 • Samsung F510 • LG KU950

Posledním, již známým problémem je skutečnost, že operátor si nemůže pořídit licenci na frekvenční pásmo, kde televize vysílá, a zároveň právo na šíření programů, které vysílá. Zkrátka tak televizi nemůže legálně provozovat. O tomto nedostatku se ví nejméně od začátku testování televize a zřejmě ještě déle a o to více zamrzí, že problém dosud není vyřešen a nutná novela mediálního zákona stále nikde. Problém je zřejmě na straně mocí zákonodárné a výkonné, protože T-Mobile, aktivně podporován ČTÚ, o úpravu zákona již dlouho usiluje.

Ještě si počkáme

Výsledkem debaty ČTÚ s operátory je mírné posunutí termínu očekávaného spuštění mobilní televize. Z původních opatrných slibů o spuštění v průběhu roku 2007 jsme se postupně dostali na konec stejného roku a poslední odhady mluví o první polovině roku 2008. O mobilní televizi se u nás mluví od roku 2005 a nezbývá, než doufat, že poslední prognózy o ostrém startu se nakonec vyplní. Každopádně se spuštění se nedočkáme dříve, než dojde ke změně mediálního zákona a poté ještě přijde na řadu výběrové řízení, ze kterého vzejde majitel licence na výstavbu sítě.

Útěchou nedočkavcům může být fakt, že skutečně pořádný úspěch DVB-H zatím zaznamenala jen v Itálii, v ostatních zemích byla přijata vlažněji. Země, kde již mobilní televize funguje, by se navíc daly spočítat na prstech jedné ruky a další se na spuštění podobně jako my teprve připravují. A tak přestože se může zdát, že u nás situace kolem mobilní televize vázne, nejsme nijak pozadu.

Diskuze (11) Další článek: Geos: pražský veletrh o navigaci (reportáž)

Témata článku: , , LG KU950, Nokia N77, Samsung F510, MOBI, Budoucí zákazník, Omezená možnost, Sto, Mobil, Italský operátor, Analogová televize, Digi Mobil