Co všechno musí výrobce splnit, aby mohl do telefonu dát Android se službami od Googlu

  • Vyrobit telefon s Androidem, to je brnkačka
  • Horší je to se službami Googlu
  • Co vše musí výrobci splnit, aby v jejich telefonech byl Obchod Play?

Až do vypuknutí kauzy týkající se Huawei všeobecná veřejnost nevěděla nic o tom, že Android telefony musí být certifikovány. Je to už pěkných pár let, kdy Google oddělil open-source část Androidu a základní aplikační výbavu, o jejíž zařazení do daného telefonu musí výrobci zažádat. Od roku 2018 pak Google certifikovaná zařízení důsledně kontroluje, a dokáže dokonce „vyhmátnout“ i ta, která jeho služby používají, ale chybí jim patřičná certifikace. 

Jak taková certifikace vypadá, a co vše musí výrobci splnit, než uvedou na trh nový telefon? Certifikace se týká všech bez rozdílu, pokud o ní žádá velký mobilní gigant nebo snad vy sami chcete do prodeje uvést nový telefon, pravidla jsou pro všechny stejná.

Android licenci nepotřebuje

Operační systém Android je open source, o základním systému se často hovoří jako o AOSP (The Android Open Source Project). Prakticky kdokoliv se může rozhodnout, že v jeho zařízení poběží Android. A je to výhodné, systém je kompletně zdarma a nepotřebujete žádnou licenci. Vyprávět o tom mohou např. v USA dost populární tablety Kindle Fire, které používají Android, ale nemají žádnou vazbu na Google. Podobně se certifikaci vyhnul i smartphone ze Slovenska, který je kompletně „de-Googlován“.

Jenže, operační systém Android bez aplikací Google Play, Chrome, Gmail, YouTube či Google Map je jen poloviční. Pokud výrobci chtějí v telefonech tyto aplikace nabídnout, a až na Čínu, která v telefonech služby Googlu dlouhodobě neužívá, existuje celosvětový zájem na tom, aby v Androidech tyto aplikace nechyběly, musí zažádat o certifikaci. Uživatelé očekávají, že tyto aplikace budou mít v telefonu už od prvního spuštění, a proto musí být telefony ještě před uvedením na trh certifikovány.

Povinná certifikace GMS

Pro služby Googlu se používá zkratka GMS, která značí označení Google Mobile Services. Někdy se pro licencování aplikací používá i zkratka MADA (Mobile Application Distribution Agreement). Licence, která je nepřenosná a neexkluzivní, zaručuje, že zařízení dané značky splňují rámcová kritéria a standardy Googlu. Samotnou certifikací však prochází až samotný telefon, přičemž certifikace dokládá, že na něm budou aplikace od Googlu fungovat bez problémů.

Jaký je typický obsah balíku GMS:

  • Google Chrome
  • YouTube
  • YouTube Music
  • Obchod Play
  • Gmail
  • Google Disk
  • Google Duo
  • Google Mapy
  • Google Fotky
  • Hlasové služby Google

V Evropském hospodářském prostoru je z certifikace GMS vyloučena aplikace Google Search a prohlížeč Chrome. Pro tyto aplikace je třeba projít samostatným certifikačním procesem.

Pokud jste soukromník, který si „bastlí“ svůj první Android nebo velký nadnárodní konglomerát, začínáte vždy v tomto kontaktním formuláři.

Klepněte pro větší obrázek
Ať jste malý vývojář nebo velká značka, požadavek na GMS certifikaci je třeba provést přes tento formulář

V něm Googlu předáte veškeré potřebné informace o sobě, typu zařízení, značce telefonu, očekávaném počtu vyrobených kusů za jeden rok, zemích, kde zařízení hodláte nabízet, jaké distribuční kanály využijete, a na jakou verzi Androidu cílíte. Aktuální je možné certifikovat na Android 11, Android 12 a Android 13. Certifikovat je možné maximálně dvě starší generace Androidu. Jakmile Google vydá Android 14, certifikace na Android 11 už nebude možná.

Klepněte pro větší obrázek
Certifikace Androidu je běh na dlouhou trať...

Poté je řada na Googlu, který vaši žádost posoudí. A pokud uzná, že jste kvalifikovaní k tomu zařízení nechat certifikovat, ozve se vám. Ale to může znamenat i několik měsíců čekání.

Čtyři základní testy

Pokud Google svolí k možné certifikaci, je třeba, aby telefon prošel hned čtyřmi testy:

  1. Compatibility Test Suite (CTS)
  2. Compatibility Test Suite Verifier (CTS Verifier)
  3. CTS Audio Qualite Test Suite (CAT)
  4. GMS Test Suite (GTS)

Je třeba dodat, že certifikační proces není nic rychlého, je to spíše běh na dlouhou trať. Samotný proces zabere několik měsíců a samozřejmě je i finančně náročný. Základní sada automatizovaných testů je ale k dispozici zdarma. Do počítače se stáhne sada testů, telefon se k němu připojí přes ADB. Program provádí sérii předpřipravených testů a zaznamenává výsledky, z nichž následně vygeneruje testovací zprávu. V případě některých testů je zase třeba zpětná vazba ze strany uživatele.

První test CTS je plně automatizovaný. Provádí testování kompatibility operačního systému Android s hardwarem, na němž je telefon postaven. Celkem se testuje více než 300 tisíc „testovacích případů“, které zahrnují testování oprávnění, zdrojů, použitého API, virtuálního zdroje Dalvik, apod. Jakmile je testování hotovo, navazuje na něj druhý test CTS-V, který slouží k manuálnímu ověření výstupů z CTS. Jeho součástí jsou také testy, které nelze vykonat automatizovaně, např. kontrola zvukové kvality, fotoaparátu či různých použitých čidel. Druhý test používá mobilní aplikaci, která zaznamenává výsledky, a PC aplikaci, která poskytuje testovací data.

Klepněte pro větší obrázek
Zjednodušené schéma testování CTS (Compatibility Test Suite)

Třetím testem je VTS, který je zvláštní už jen z toho úhlu pohledu, že se v rámci něj nahrazuje systémová ROM v telefonu tzv. generickým obrazem systému (GSI). Ve své podstatě se jedná o ROM s čistým nijak neupraveným Androidem (AOSP), který může fungovat na jakémkoliv zařízení s Androidem. Mimo samostatných testů, které zahrnují HAL (Hardware Abstraction Layer) a jádro, se znovu testuje sada CTS, ovšem tentokrát na generickém obrazu systému. Certifikace GMS je čtvrtým testem, který zajišťuje kompatibilitu GMS aplikací s daným Android zařízením. Testy navíc ověřují bezpečnost dat uložených ve smartphonu.

Veškeré testovací procesy jsou sice bezplatné, ovšem individuální zjištěné informace (tzv. pre-check) ještě následně ověřuje autorizovaná nezávislá laboratoř 3PL od Googlu. Ale to jen v případě, že všechny dosavadní testy telefon prošel úspěšně, ve smartphonu musí být navíc nainstalovaná poslední verze bezpečnostních záplat. A pokud se testování minimálně v jednom bodě nezdařilo, musí výrobce zjednat patřičnou nápravu.

3PL má následně na kompletní otestování telefonu až několik měsíců, testy jednoho modelu vychází na 10 až 15 tisíc dolarů. Po přepočtu je to 250 až 375 tisíc korun! A pokud telefon projde všemi placenými testy, které jsou odlišné od základních testovacích procedur, dostane do čtyř týdnů od ukončení testování patřičnou certifikaci. 

Recertifikace je nutná i při updatu firmwaru

Telefon bude dle svého označení registrován na serverech Googlu, a potvrzení o certifikaci najdete i v obchodu Google Play. Stačí přejít do Nastavení - Informace a hledat položku Certifikace Play Protect. V daném telefonu mohou být následně nainstalované všechny patřičné aplikace od Googlu, a to za současného automatického schválení podmínek použití a podmínek pro ochranu soukromí, které se týkají sběru dat či aktualizací telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto poznáte, že je vaše zařízení s Androidem certifikováno. Důkaz hledejte v nastavení Google Play

Protože se jedná o velmi zdlouhavou záležitost, musí být telefony uváděné na trh vyvíjeny s velkým předstihem, pokud má např. dojít k oznámení telefonu v září, musí si výrobce nechat minimálně několik měsíců, ideálně až půl roku, na jeho potřebnou certifikaci. Už v době testování se však musí jednat o plně dotažený produkt.

Samotná certifikace navíc stojí i za tím, že OEM výrobcům trvá „tak dlouho“ uvést na trh systémovou ROM s novou verzí Androidu. Jakákoliv změna ve firmwaru totiž znamená opětovnou recertifikaci telefonu, která zabere nějaký čas, a samozřejmě opět stojí nemalé finanční prostředky. Díky tomu mohou Pixely dostat nový Android v den vydání, zatímco ostatní značky musí projít systémem „nekonečného“ testování. Právě recertifikace je největší brzdou rychlých aktualizací Androidů, a díky nastavenému systému s tím nic nenaděláme. S pozdějšími updaty OEM výrobců na novou verzi systému se tak musíme smířit.

Klady a zápory certifikace GMS

Smartphony prodávané na českém trhu jsou v drtivé většině certifikovány. Jedinou výjimkou je Huawei, který kvůli dříve uděleným sankcím o licenci přišel. To znamená, že značka může i nadále nabízet telefony s Androidem, ovšem bez Google služeb a aplikací. Huawei tak aplikace od Googlu nahrazuje svou vlastní sadou HMS, která nedostupné služby od Googlu duplikuje. V telefonech není Google Play, ale App Gallery, apod. I když existují způsoby, jak do telefonů značky Huawei dostat služby od Googlu, jedná se o neautorizované postupy, se kterými si běžný uživatel nemusí poradit. Kdo však hledá cestu, určitě ji najde...

Jaké výhody tedy mají GMS certifikované telefony? V prvním případě má telefon záruku, že v něm v době uvedení na trh poběží nejnovější dostupná verze Androidu. Má také jistotu, že na něj budou přicházet aktualizace zabezpečení (až v tempu 1× za měsíc). Tyto telefon mohou využít Google autentikaci i specifické API, např. lokalizační služby. Certifikované telefony mohou být navíc součástí firemních systému (EMM).

A jaké jsou nevýhody samotné certifikace? U certifikovaných telefonů musíte schválit podmínky použití a podmínky pro ochranu soukromí. Pokud je neschválíte, telefon ani prakticky nespustíte. Součástí systémové ROM jsou aplikace navíc, a navíc nelze počítat s kompletní podporou všech aplikací. Zvláště ne těch, které vyžadují speciální API. Necertifikované telefonu nemají zabezpečení Play Protect (tj. mají otevřená „zadní vrátka“), a z principu se jedná o zařízení se starší verzí softwaru - s Androidem 9 či Androidem 10.

Zdroje: Esper, einforchips

Diskuze (8) Další článek: Nerozbalený první iPhone se po patnácti letech vydražil za necelý milion korun

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , , , , , , AOSP, Certifikace, Emma, CTS, Compatibility Test Suite, Nastavení, Rámcová, Google Mobil Services,