„CO2, prdíme na vás“: video a komentář autora

Mohl to být pěkný vtípek, příkladná internetová recese. Organizátoři akce „CO2, prdíme na vás“ však do koktejlu přimíchali obvinění z napadení.

Po návratu z dovolené se nám ozval operátorský rebel „bilyjirka29“ s videem a komentářem ke své akci. Celou si ji můžete přečíst v diskuzním fóru, sem vyjímám pouze to důležité.

Co vlastně bylo důvodem protestu? Obstrukce O2 při přenášení čísla, nutnost nadávat na infolince (když chce člověk lepší ceny), nutnost na někoho křičet a rozčilovat se (když chce člověk slušný tarif) a chybné účtování.

Co bylo cílem akce? Upozornit na nehorázné chování a sjednotit naštvanost lidí na jedno místo (stránka na Facebooku).

Jak je to s tou „rozbitou držkou“? Tentokrát přímo citace autora: „Nemohu tvrdit a ani jsem v textu netvrdil, že mi držku rozmlátila ochranka O2.“ To je pravda, v jednom z předchozích postů bilyjirka29 píše: „Pripadalo mi to hodne vtipny do te doby nez mi ochranka rozbila drzku, mam to natoceny.“ O O2 v této větě skutečně není ani slovo, nicméně v kontextu celého diskuzního vlákna je úmysl zřejmý.

A ještě tolik diskutované video:


Původní článek ze dne 14. září:

Kampaň „CO2, prdíme na vás“ používá špinavé zbraně

Kritiky operátorů se na MobilManii nebojíme, ale vždy musí být férová, podložená fakty. Na Facebooku, Twitteru a našem diskuzním fóru se rozeběhla kampaň, která nás donutila zastat se Telefóniky O2.

Klepněte pro větší obrázek 
Kampaň se jmenuje „CO2: Prdíme na vás“ a začíná vtipným, snad jen lehce fekálním sloganem a grafikou.

Uživatel SuperFóra s nickem bilyjirka29 s podobně ztvárněným transparentem protestoval přímo před pražskou centrálou O2. Až sem je to jako forma protestu naprosto v pořádku. Bilyjirka29 ale pokračuje: „Pripadalo mi to hodne vtipny do te doby nez mi ochranka rozbila drzku, mam to natoceny.“ To už je za hranicí protestu, nebo legrace a jde o vážné obvinění. Na stanovisko jsme se zeptali operátora a vyplývá z něj, že je to celé trochu jinak...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek 
BilyJirku29 měli zbít členové ochranky O2 – ti dva vazouni v černém s vysílačkami u ucha.

Tiskový mluvčí Telefóniky O2 Hany Farghali si na tenhle protest vzpomíná: „Tohle natáčení se konalo 15. srpna někdy mezi 16 a 18 hodinou. Mysleli jsme, že jde o nějaký studentský projekt, virální video, zkrátka protest.“

Farghali dále vysvětluje, jak to bylo s údajnou ochrankou a striktně popírá jakýkoliv zásah proti protestujícím: „Na budovách máme uniformovanou ostrahu, která nemá právo zasáhnout mimo prostory společnosti Telefónica Czech Republic. Rozhodně nenosí bondovky a nechodí v obleku a černých brýlích. Kdokoli se o tom může přesvědčit. Obvinění z napadení je vážná věc a jde za hranice online recese. V tuto chvíli hledáme záznamy z bezpečnostních kamer, které by doložily, že domnělá ochranka přišla i odcházela se skupinou recesistů.“

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle vypadá skutečná ostraha v budově O2 na pražské Brumlovce

Komentář redakce

Když je pokřivená obchodní politika, je správné protestoval. Pokřivený protest však nemá valný smysl. Obě strany mluví o videozáznamu akce, počkáme si na něj. Telefónica jej pořídila kamerami bezpečnostního systému, protestující si na to vzali zrcadlovku, ani v jednom případě by tedy nemělo jít o miniaturní čtvereček nic neříkajících roztřesených záběrů. Mluvčí operátora už se vyjádřil, prostor pro komentář dostal také „bilyjirka29“. Tento článek vydávám asi den a půl po odeslání otázek, reakce zatím žádná.

Diskuze (31) Další článek: Motorola Razr i: Intel se hlásí do první ligy Androidů

Témata článku: , , , Autor, Auto, Vaš, Recese