Coolpad předvedl, jak roste. Ukázal dvě novinky

Porto S je plastový low-end, který nevynikne, zato Torino S vypadá skvěle. Tenký, štíhlý, matný, perfektně zpracovaný. První Coolpad, který se mi líbí.

Coolpad je jedním z 10 největších čínských výrobců smartphonů a ve čtvrtek v Mnichově oznámil velkou evropskou ofenzivu. Kromě východní a střední Evropy dnešním dnem vstupuje do Německa a Švýcarska a načíná tak západní Evropu.

Kromě nezbytného chlubení (věděli jste, že Coolpad byl první, kdo v Číně představil LTE telefon?) a prezentace strategických plánů došlo i na nové telefony. Jmenují se Coolpad Porto S a Torino S. Zajímavou myšlenkou je, že design je u telefonu základ. Nelíbí se vám telefon? Pak se ani nebudete zajímat o jeho funkce a parametry. Takže jak se nové Coolpady povedly?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Firma v Mnichově odhalila také nové logo. Na druhém obrázku vidíte pár zajímavých milníků z překvapivě dlouhé historie firmy. Třetí obrázek berte jako vysvětlení, proč Coolpad umí evropské LTE a třeba Xiaomi nikoliv.

Porto S je plastový low-end, který designem příliš nevynikne, ale Torino S vypadá skvěle. Tenký, štíhlý, matný, perfektně zpracovaný. První telefon od Coolpadu, který se mi opravdu líbí.

Porto S: levně a nenápadně

Nástupce modelu Porto, který se u nás od minulého roku prodává. Vzhledem je matnější a hranatější, nejzásadnější změnou ve specifikaci je rozlišení displeje, které poskočilo na HD 720p. To je ostatně hlavní věc, kterou jsme předchůdci vytýkali. Většinu své konkurence také překoná tloušťkou, která je pouze 7,6 mm. Coolpad Porto S se u nás bude prodávat za 2 999 Kč a do prodeje půjde v dubnu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Coolpad Porto S včetně srovnání s předchůdcem (ten napravo, s lesklým rámečkem kolem displeje, je původní Coolpad Porto).

Coolpad Porto S ve zkratce

  • displej: 5" IPS s rozlišením 1280 × 720 pixelů (294 PPI)
  • konektivita: LTE dualSIM (hybridní slot, jedna ze SIM jde nahradit paměťovou kartou), pásma 800, 1800 a 2600 MHz (tedy z „českých” chybí vodafonská 900 MHz), hlasové volání VoLTE, Wi-Fi 802.11g,n, Bluetooth 4.0
  • procesor: čtyřjádrový Mediatek, grafika Mali T720
  • rozměry a hmotnost: 143 × 72 × 7,6mm, 125g
  • fotoaparát: 8 MPx, LED blesk, fullHD video, 2MPx čelní kamera
  • OS: Android 5.1 Lollipop
  • baterie: Li-Pol 2000 mAh
  • paměť: 1 GB RAM, úložiště 8 GB, paměťová karta microSD (pokud oželíte dualSIM)
  • barvy: bílá, tmavě šedá

Torino S: povedený oblázek

S tímto modelem jde Coolpad proti zaběhnutým zvyklostem, kdy obvykle větší znamená lépe vybavený. Menší z dvojice novinek zůstává u HD rozlišení (při 4,7" je logicky jemnější), zato infračervený port (telefon lze použít jako dálkový ovladač) a také čtečku otisků prstů. Torino S bude stát 4 499 Kč a do prodeje půjde v květnu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon je příjemný na dotek, povrch je něco mezi matnou barvou a soft-touch úpravou.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Torino S má v pase necelých 8mm, ale díky zužujícímu se profilu působí ještě štíhleji.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda mají připomínat říční oblázek a díky na okrajích zaoblenému tvrzenému sklu (2,5D) křivky nechybí ani na čelní straně.

A zdá se, že právě s tímto prvkem si v Coolpadu hodně pohráli. Je rychlá (sejmutí trvá půl sekundy) a přesná, měla by si poradit i s mokrými či jinak znečištěnými prsty. Při snímání nezáleží, jak natočíte prst, ale to už je dnes standard. Co však nikdo jiný nemá, jsou funkce na čtečku navázané.

Namapovat lze až pět prstů a každý z nich může rovnou vykonat jinou funkci. Zajímavý je i výčet možností:

  1. prosté odemčení telefonu nepřekvapí
  2. spuštění libovolné aplikace ze seznamu také ne
  3. jeden z prstů může rovnou vytočit telefonní číslo (prsteníček se snubním prstenem pro hovor manželce?)
  4. rychlé pořízení fotky nebo selfie už zní zajímavěji
  5. také je zde nahrání hovoru, což je funkce zajímavá sama o sobě, tu jiné telefony nemají. Začít nahrávat můžete klidně v půlce hovoru, stačí přiložit prst.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka z nastavení k jednotlivým prstům. Možnost nahrát hovor jsem nenašel, patrně se objeví až v prodení verzi softwaru.

Coolpad Torino S ve zkratce

  • displej: 4,7" IPS s rozlišením 1280 × 720 pixelů (312 PPI)
  • konektivita: LTE dualSIM, podpora všech “českých” frekvencí
  • procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 (frekvence 1,2 GHz)
  • rozměry: 139 × 68 × 7,9mm
  • fotoaparát: 8 MPx, LED blesk, fullHD video, 5MPx čelní kamera
  • OS: Android 5.1 Lollipop, uživatelské prostředí Cool UI 8.0
  • baterie: 1800 mAh
  • paměť: 2 GB RAM, úložiště 16 GB, paměťová karta microSD
  • snímač otisků prstů: zadní strana, 5 prstů, každý může rovnou otevřít jinou funkci
  • další: infračervený port
  • barvy: bílá, šampaňská
Diskuze (7) Další článek: Fronty už asi nečekají. OnePlus X je v prodeji zcela bez pozvánek

Témata článku: Coolpad, , Hlavní věc, Infračervený port, Čelní kamera, Novinky, Full video, Úkaz, Snubní prsten, Strategický plán, Historie firmy, Nov, Rychlé pořízení, Fullhd video, Cool, Pře, Jak